Jó kis tápláló egytálétel, ami úgy néz ki, mintha gasztromagazinból öltözne. Variációs ötletek a családnak és tippek a hozzátáplálás idejére.
A töltött zöldségek készségesen segítik azon szülői szándékokat, hogy egyszerűen elkészíthető ételek szépen nézzenek ki. Ezek ugyanúgy tápláló egytálételek, mint például egy ludaskása, vagy húsos, zöldséges rizottó, csak éppen szerencsés adottságokkal könnyebben érik el a vonzó külsőt.
Ha keményítőben gazdag zöldséget választunk a hajó szerepére, mint például a sütőtököt, akkor az elegendő szénhidrát forrást is jelent, és egy zöldséges vagy húsos szállítmánnyal, kiegészítő gabona nélkül is teljes értékű fogás lehet.
Rendszeresen készítem vegán módon, különböző zöldséges, vagy zöldséges-magos kombinációkban. Például a zelleres gombás tölteléknek azért vagyok hálás, mert sem a zeller, sem a gomba nem tartozik a gyerekeim kedvencei közé, sütőtökbe töltve viszont szeretik.
De a húsos raguk még inkább mennek, és azoknak is előnye, hogy szívesen fogadnak utastársnak zöldségeket.
Az alaprecept előtt a fogás útja következik a hozzátáplálástól a komplexebben ízesített gyerek fogásig.
1. Tippek a hozzátáplálás első időszakára
A sütőtök és a soványabb, zsengébb darált húsok, például csirkemell, pulykamell és comb, darált nyúlhús a hozzátáplálás kezdetétől fogva, a 6. hónaptól kínálhatók a piciknek. A sütőtök élettani értékeiről itt írtam bővebben.
A darált hús elkészítési módjai:
- A darált húst összepiríthatjuk aprított főzőtökkel, vagy cukkinivel, és ízesíthetjük szárított zellerrel, vagy friss petrezselyemmel.
- Készülhet sárgarépás darált húsos ragu is. Ilyenkor célszerű párolt sárgarépát használni, hogy gyorsabb és egyszerűbb legyen a művelet.
- A sütőtököt elég natúr módon puhára sütni.
- Pürés hozzátáplálás esetén a ragut levesesebbre készíthetjük, mert úgy könnyebb pürésíteni a sütőtökkel.
- Falatkázás, BLW esetén a ragu legyen feszesebb, és a sült sütőtökkel együtt gombócokba, vagy csevap formájú babaméretű hengerekbe gyúrhatjuk.
2. Tippek a 9-10. hónaptól:
A darabos étkezés idejétől a sütőtököt és a tölteléket kínálhatjuk egymás mellé tálalva. A töltelék már lehet összetettebb, ha minden komponenst apróra vágunk. Az előbbiekben felsorolt húsfajtákon kívül választhatuk darált bárányhúst, sertést (combot vagy lapockát szoktak darálni jellemzően) is. Marhahúst nem érdemes ehhez az ízvilághoz.
- Már teletünk bele egy kis zöldhagymát, és fűszerezhetjük zsályával, vagy kakukkfűvel, borsikával, oregánóval. Jól áll neki egy kevés rozmaring is.
- Kiegészíthetjük párolt zellerrel, de lehetünk bele egy kis aprított kápia paprikát is.
- A ragu készülhet úgy is, mint ez a bababarát francia lecsó. A darált hús a padlizsán társaságát is kedveli.
- Egyszer érdemes kipróbálni, hogy egy kis főtt birsalmát teszünk a húsos raguba. Izgalmas zamatot ad.
3. Tippek a családi változatokhoz
Most már tényleg hamarosan érkezik az alaprecept, de előtte még tuning ötletek gyerekeknek és családoknak.
- A darált húsos ragu turbózható lencsével, babbal, csicseriborsóval – mind jól állnak a sütőtöknek.
- Elbírja a brokkolit, vagy karfiolt is. A legegyszerűbb, ha a szárakat apróra vágjuk, a rózsákat cseresznye nagyságúra, és hagymán pár percig átforgatjuk, majd a darált húst és fokhagymát hozzáadva együtt összepároljuk, fűszerezzük.
- A zöld levelek is jól állnak neki: spenóttal, mángolddal, leveles kellel is gazdagítható
- Kedves zöldfűszerei: bazsalikom, oregánó, kakukkfű, borsika
- Jól áll neki az arabos ízvilág is, például ha kuszkusz fűszerkeverékkel ízesítjük. Ha saját fűszerkeveréket készítenénk, kerülhet bele édes fűszerpaprika, kurkuma, darált koriandermag, kardamom, édeskömény, római kömény, fahéj, gyömbér, szegfűbors, esetleg görögszénamag.
- Ha bárányhússal készítjük, akkor a kuszkusz keveréken kívül a mentás, vagy rozmaringos fűszerkeverék áll neki a legjobban. Például egy tajine fűszerkeverék kiváló hozzá.
Húsos zöldséges raguval töltött sütőtök
Hozzávalók 1 darabhoz /4 adaghoz
- 1 db közepes kanadai sütőtök
- 1 db hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- Körömhegynyi gyömbér
- 40-50 dkg darált hús (pl csirke, pulyka, vagy nyúlhús)
- ½ közepes zellergumó, vagy 1 db kicsi
- 3-4 szem aszalt paradicsom
- Olaj, pl repce a pirításhoz
- Fűszerek: só, bors vagy borsikafű, 1 tk kakukkfű, 1 tk oregánó, 1 tk édesnemes paprika, csipet darált szegfűszeg
- Zöldfűszerek: petrezselyem zöldje, vagy koriander, esetleg bazsalikom mehet a tetejére frissen
Elkészítés
A sütőtököt hosszában elfelezzük, a magját kikaparjuk, és a feleket sütőben 200 fokon majdnem teljesen puhára sütjük.
Tipp
A kikapart magokat zöldségleveshez el tudjuk készíteni. Például vegán alapléhez a zöldségekkel együtt feltesszük főni. Az elkészült zöldséglevesben is helyük van a főtt magoknak: puhák, könnyen rághatók, és az ízük édeskés.
Közben nekiállhatunk a ragunak. Hagymát, fokhagymát, gyömbért pucolunk, aprítunk. A zellert meghámozzuk, megtisztítjuk, lereszeljük, az aszalt paradicsomot aprítjuk.
Olajon indítjuk a hagymát a zellerrel együtt. Percekig hagyjuk kettesben őket, hogy a zeller puhuljon, édesedjen, majd jöhet a gyömbér, végül a fokhagyma. Ráforgatjuk a húst, az aszalt paradicsommal, és fűszerezzük, majd fedő alatt közepes lángon hagyjuk puhulni.
Az elkészült sütőtökből csónakokat vájunk, és a kikanalazott zöldséghúst a raguba keverjük.
A mélyített sütőtök csónakokat megtöltjük, és 210 fokon még 5-10 perc alatt készre sütjük.
Keress bizalommal táplálkozási tanácsadásomon!
- Kérdéseid vannak a hozzátáplálásról, vagy arról, hogyan lehetne megszerettetni a gyermekeddel az egészséges ételeket?
- Saját egészségügyi kihívásaidból keresed a kiutat?
- Nehézséget jelent, hogy változatos étrendet alakíts ki a családnak a rengeteg egyéb feladatod mellett?
Táplálkozás tanácsadóként és természetgyógyászként segítek. Figyelemmel, alapossággal, holisztikus szemlélettel kísérlek a megoldás felé. Gyakorlatias tanácsokkal, beszerzési és főzési tippekkel, saját, bevált receptekkel is igyekszem átfogó támogatást nyújtani.
Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!