Instant gyermeki éhhalál elleni csemege maradék sült sütőtökből. Nem sok kell hozzá: gyors kéz, meleg szív.
Ősztől tavaszig, amíg kapható sütőtök, gyakran sütök többet, hogy mindig legyen a hűtőben. Bármikor megkörnyékezhet a gyermeki éhhalál, és akkor összedobható belőle egy gyors fűszeres mártogatós, tócsni, vagy édességként kókuszgolyó, magos mazsolás szendvicskrém.
A sütőtök jól bírja a fokhagymát, a hagymákat, passzol hozzá a lencse, bab, csicseriborsó. Lehet bátran tölteni hússal, zöldségekkel, vagy szendvicskrémként pépesíteni. Ázsiaira is vehető gyömbérrel, szójaszósszal, sőt, a misót is bírja. Édességként is gyors győzelem: a magok nagy barátja (például itt sütőtök kenyérként a szezámmaggal vegyül), elfogadja a csokit, a bogyós gyümölcsöket, a narancsot kiváltképp szereti. Bolondítható mákkal, édes fűszerekkel, mézeskalács ízvilágban.
Mikortól ehetik a babák?
A sütőtököt a hozzátáplálás kezdetétől. Könnyen emészthető szénhidrátforrás, jócskán tartalmaz béta-karotint, és kálium, réz, magnézium, B2-vitamin és E-vitamin is van benne. Mindezek a sejtmegújító folyamatokban, enzimek működésében, és a vérképzésben is segítenek.
Ebbe a krémbe a mandula darálva kerül, ezért nem veszélyes a kicsiknek. Viszont egyéves kor alatt kis mennyiségben javasolt, hogy kóstolják, ezért az ő számukra a legjobb az, ha arányaiban több sütőtökhöz kevesebb mag és egy kevés fahéj kerül. A vaníliával várhatunk még a 10-12. hónap utánig.
Addig is egy jó ízkombó a babáknak: sütőtök+karobpor, és kiegészíthető egy kis narancslével.
Vaníliás mandulás sütőtökkrém
Hozzávalók:
- Kb 250 g sült sütőtök
- 50-60 g natúr mandula
- 10-20 db mazsola
- Pár csepp frissen facsart citrom
- Fűszerek: pici só, vanília, fahéj
Elkészítés:
A sütőtököt pürésítem, a mandulát megpirítom, és ledarálom, a mazsolát apróbbra vágom, és mindent elemet összekeverek, és fűszerezem. A hűtőben 3-4 napig eláll.
Ha szeretném tartósabbá tenni, akkor a sütőtökpürét fazékban felmelegítem egy kis almakompótlével vagy narancslével hígítva, és a többi hozzávalóval elkeverve hagyom egyet rottyanni, majd kifőzött befőttesüvegbe töltöm, és celofánnal bevont tetővel lezárom. Fejre állítom 2-4 percre, majd bebugyolálva hagyom kihűlni. Mivel nincs benne hozzáadott cukor, nem tartható el hosszabb ideig. Az elkövetkezendő 1 hónapban ajánlott felhasználni.
Néhány ízvariáció:
- Mandula helyett a hazai csonthéjasok közül kiválóan használható a dió is.
- Költségkímélőbb megoldás, ha mandula helyett napraforgómagot használunk.
- Citrom helyett egy fél narancs levével és pirított, darált tökmaggal is remek.
- Ha kevesebb magot tennénk bele, akkor egy kis magolaj, vagy tejszín/növényi tejszín és 2-3 teáskanál karobpor is jó ötlet.
- Sós mandulás ízvilágban is remek, de ehhez hozzá kívánkozik egy kis méz (másfél éves kortól) vagy juharszirup.
- Jól áll még neki a fahéj és őrölt csillagánizs, és a mézeskalácsos íz szegfűszeggel, gyömbérrel.
Hogyan lehet elérni, hogy megszeresse a zöldségeket? Hogyan lehet újdonságokat bevezetni, és a rengeteg napi teendőben a minőségi főzésre is időt szánni? Vagy hozzátáplálás előtt állsz és tele vagy kérdésekkel? Étrendtanácsadásomon ezekben is örömmel segítek. Ha pedig egészségesebb családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!