fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Tudástár
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Alacsony fruktóztartalmú Betét-feltét Családnak Cukorcsökkentő tippek Cukormentes Egyéb kategória elovacsora Gabonamentes Hozzátáplálás Maradékmentő Mindenmentes Őszi recept Reggeli Rostban gazdag Szoptatás barát Téli recept Várandós barát VegánVitamindús

    Vaníliás mandulás sütőtökkrém – pillanatok alatt kész

    Instant gyermeki éhhalál elleni csemege maradék sült sütőtökből. Nem sok kell hozzá: gyors kéz, meleg szív.

    Ősztől tavaszig, amíg kapható sütőtök, gyakran sütök többet, hogy mindig legyen a hűtőben. Bármikor megkörnyékezhet a gyermeki éhhalál, és akkor összedobható belőle egy gyors fűszeres mártogatós, tócsni, vagy édességként kókuszgolyó, magos mazsolás szendvicskrém. 

    A sütőtök jól bírja a fokhagymát, a hagymákat, passzol hozzá a lencse, bab, csicseriborsó. Lehet bátran tölteni hússal, zöldségekkel, vagy szendvicskrémként pépesíteni. Ázsiaira is vehető gyömbérrel, szójaszósszal, sőt, a misót is bírja. Édességként is gyors győzelem: a magok nagy barátja (például itt sütőtök kenyérként a szezámmaggal vegyül), elfogadja a csokit, a bogyós gyümölcsöket, a narancsot kiváltképp szereti. Bolondítható mákkal, édes fűszerekkel, mézeskalács ízvilágban.  

    Mikortól ehetik a babák?

    A sütőtököt a hozzátáplálás kezdetétől. Könnyen emészthető szénhidrátforrás, jócskán tartalmaz béta-karotint, és kálium, réz, magnézium, B2-vitamin és E-vitamin is van benne. Mindezek a sejtmegújító folyamatokban, enzimek működésében,  és a vérképzésben is segítenek.  

    Ebbe a krémbe a mandula darálva kerül, ezért nem veszélyes a kicsiknek. Viszont egyéves kor alatt kis mennyiségben javasolt, hogy kóstolják, ezért az ő számukra a legjobb az, ha arányaiban több sütőtökhöz kevesebb mag és egy kevés fahéj kerül. A vaníliával várhatunk még a 10-12. hónap utánig.

    Addig is egy jó ízkombó a babáknak: sütőtök+karobpor, és kiegészíthető egy kis narancslével.

    Vaníliás mandulás sütőtökkrém

    Hozzávalók: 
    • Kb 250 g sült sütőtök 
    • 50-60 g natúr mandula
    • 10-20 db mazsola
    • Pár csepp frissen facsart citrom
    • Fűszerek: pici só, vanília, fahéj

    Elkészítés: 

    A sütőtököt pürésítem, a mandulát megpirítom, és ledarálom, a mazsolát apróbbra vágom, és mindent elemet összekeverek, és fűszerezem. A hűtőben 3-4 napig eláll.

    Ha szeretném tartósabbá tenni, akkor a sütőtökpürét fazékban felmelegítem egy kis almakompótlével vagy narancslével hígítva, és a többi hozzávalóval elkeverve hagyom egyet rottyanni, majd kifőzött befőttesüvegbe töltöm, és celofánnal bevont tetővel lezárom. Fejre állítom 2-4 percre, majd bebugyolálva hagyom kihűlni. Mivel nincs benne hozzáadott cukor, nem tartható el hosszabb ideig. Az elkövetkezendő 1 hónapban ajánlott felhasználni.

    Néhány ízvariáció: 

    • Mandula helyett a hazai csonthéjasok közül kiválóan használható a dió is. 
    • Költségkímélőbb megoldás, ha mandula helyett napraforgómagot használunk.
    • Citrom helyett egy fél narancs levével és pirított, darált tökmaggal is remek. 
    • Ha kevesebb magot tennénk bele, akkor egy kis magolaj, vagy tejszín/növényi tejszín és 2-3 teáskanál karobpor is jó ötlet.
    • Sós mandulás ízvilágban is remek, de ehhez hozzá kívánkozik egy kis méz (másfél éves kortól) vagy juharszirup.  
    • Jól áll még neki a fahéj és őrölt csillagánizs, és a mézeskalácsos íz szegfűszeggel, gyömbérrel.

    Hogyan lehet elérni, hogy megszeresse a zöldségeket? Hogyan lehet újdonságokat bevezetni, és a rengeteg napi teendőben a minőségi főzésre is időt szánni? Vagy hozzátáplálás előtt állsz és tele vagy kérdésekkel? Étrendtanácsadásomon ezekben is örömmel segítek. Ha pedig egészségesebb családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers