fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • A hét színe: narancssárga AIP-barát Alacsony fruktóztartalmú Baba verzió Betét-feltét Ebéd Egyéb kategória elovacsora Falatkás hozzátáplálás (BLW) Gabonamentes Hozzátáplálás Immuntámogató Leves Őszi recept Rostban gazdag Szoptatás barát Tejmentes Téli recept Tojásmentes VacsoraVárandós barát

    Sült sütötökkrémleves pirított májjal és extrákkal – babáknak is

    Így lett siker nálunk a közepesen népszerű máj egy nagy kedvenccel házasítva. Eredetileg babáknak készült, a nagyobbaknak extrákkal. 

    A máj az egyik legtáplálóbb belsőség, csak hát a gyerekek jórészt nem az ásványi anyag tartalom alapján választják ki a kedvenceiket. Így megesik, hogy néhány kóstoló után a máj lekerül a napirendről, pedig lehetne heti rendszerességgel kínálni a kicsiknek akár a 7-8. hónaptól

    Mit raktároz?

    Azon kívül, hogy sokan keserűnek találják (főként, ha nincs jól megtisztítva az epétől), a szülők számára is megosztó belsőség, mondván, méregtelenítő szerv. Méregtelenítő funkcióját számos enzim segítségével végzi, amelyek átalakítják, hatástalanítják azokat a vegyületeket. Ideális esetben az átalakított “mérgeket “ nem tartja magában, de erről a témáról mindig sok vita folyik. Raktározni is tud ez a remek szerv, többek közt gyorsan felhasználható energiát glikogén formájában. Tápanyagokat, zsírban oldódó vitaminokat, illetve tápanyagokat is előállít. 

    A hozzátáplálási ajánlásokban részben azért is szerepel, hogy legfeljebb heti egyszer kínáljuk, mert  magas az A-vitamin tartalma. Emellett több, fontos vitaminnak és ásványi anyagnak remek beszerzési formája: B2, B3 vitamint, folátot, azaz B9-et, és az idegrendszernek oly kedves kolint is tartalmaz, illetve a vérképző osztagnak szükséges vasat, B12 vitamint, és még cinket, szelént is

    Miért jó a belsőség?

    Hogyan szerethetik meg a kicsik?

    Leginkább a szárnyas májak, csirke, kacsa, pecsenye liba azok, amelyek íze a legkönnyebben befogadható. A nyúlmáj is csodás, ha sikerül hozzájutni. Mostanság pulyka máj is gyakrabban megjelenik (bár inkább az élelmiszerláncokban, pl Tescóban, mint piacon).  Fiatal emlősök közül a borjú, bárány zsengébb ízű.  A belsőség állapota nagyban függ tulajdonosának táplálkozásától, életmódjától, ezért is jó, ha ismerjük az adott állat tartási körülményeit. 

    A hozzátáplálás idején tapasztaltam, hogy nálunk a máj lilahagymán sült pástétomként, vagy gyümölcsösen almával, gesztenyével megy a legjobban.  Narancsosan is, bármilyen furán hangzik. Majd pedig az is kiderült, sütőtökkel is siker. Leginkább sütőtök krémleves betéteként, simán csak kacsazsíron megpirítva úgy, hogy a belseje kellően szaftos maradjon. 

    A sütőtök általában bejön

    A sütőtökről is sok, korábbi posztomban szó esett, mert változatos formákban fordul elő. Narancsos sütőtökkrémként  például hal mellé (9-10. hónaptól), jól variálható sütőtökös vöröslencse főzelékként, melengető sütőtökös céklacurry-ként (9. hónaptól), húsgolyókkal sütőtökös paradicsomszószként, De édességként is, például céklás birsalmás tortácskaként (9. hónaptól), vagy mákos aprókockaként (egyéves kortól) reggelire édesen,lencsével és zabpehellyel (9-10. hónaptól).

    Magas szénhidrát tartalmú, könnyen emészthető, jellemzően nem okoz székrekedést. Jó karotinforrás, amiből a szervezet A-vitamint tud előállítani. Minél kisebb a gyermek, annál inkább látható rajta, ha szereti a béta-karotin tartalmú zöldségeket, a batátát, sütőtököt répát, Ez kellemes, napsütötte arcszínt eredményezhet.

    A leves baba verziója nagyon egyszerű: újhagymát pirítok, rajta átforgatom a sült sütőtök húst, felöntöm zöldség vagy húsalaplével, kis kakukkfűvel, zsályával és citrommal ízesítem, lepürésítem. Ehhez érkezik a pirított máj. A nagyobbaknak pedig az extrák, amelyek kedv szerint variálhatók. 

    Az extrák: mivel lehet még feldobni?

    Tipp

     Akinek túl nagy szénhidrát terhelést jelent a pürésített sütőtök, az a sütőtök egy részét, például fele-fele arányban párolt vagy sült sárgarépával pótolhatja. IR esetén a klasszikusan krémlevesekhez kerülő főtt krumplit is célszerű elhagyni. 

    • A sütőtök krémleveshez több fűszer kerül: só, gyömbér, hagyma, fokhagyma.  Kakukkfűből, zsályából is mehet bele nagyvonalúan. A borsikával is jóban van. 
    • Mivel krémleves, krémesítésképp tejszínre, vagy tejmentesen kókusztejszínre, házi kesutejszínre is igényt tarthat. 
    • 1-2-3 sült lilahagyma szinte mindig készül a máj alatt. A lilahagymákat félbevágom, majd vékonyra szeletelve zsíron, olajon lassan és hosszan fonnyasztom, némi balzsamecetet hozzáadva. A puhaság, édeskés íz a cél. 
    • A sült csicseriborsót kedveli még hozzá az ifjúság. Ropogós elemként a pirított tökmag is passzol hozzá. 
    • Némi serpenyőben fonnyasztott spenót is mindig elkel, ha a máj alá kerül
    • Az egész leves – levesbetét kombónak jól esik tálaláskor egy kis tökmagolaj. 

    Sült sütötökkrémleves pirított májjal 

    Hozzávalók 4 személyre: 

    Leves: 

    • 1 közepes sütőtök 
    • 1 hagyma 
    • 5 cm gyömbér
    • 1 fokhagyma
    • 4-5 dl víz vagy alaplé (lehet zöldségalaplé, vagy csontlé)
    • Fűszerek: só, kakukkfű, zsálya, borsikafű ízlés szerint 
    • Opcionálisan 1 dl tejszín/növényi krém

    Máj: 

    • Kb 30 dkg máj (csirke, kacsa, nyúl)
    • 1-2 lilahagyma 
    • Fűszerek: só, balzsamecet, bazsalikom, majoranna ízlés szerint 
    • Opcionális: 2 marék spenót

    Elkészítés: 

    A sütőt 200 fokra kapcsolom. A sütőtököt megmosom, félbevágom, a magját kikanalazom (nem lenne fontos kidobni. Megtisztítva a szálas elemektől, olajjal meglocsolva, sütőpapírra szétterítve a darabolt sütőtök mellett meg lehet sütni, és egyéves kor után kínálni). 

    A sütőtököt feldarabolom és körülbelül 25 perc alatt puhára sütöm. A húsát kikanalazom (alkalomadtán a sült héjat is el lehet rágcsálni a zero waste jegyében). 

    A baba változathoz egy kis sült sütőtököt alaplével leturmixok, egy kevés kakukkfűvel, zsályával fűszerezem. 

    A nagyobbak számára hagymát, fokhagymát, gyömbért aprítok, és fazékban olajon elindítom először a hagymát és gyömbért, majd hozzákeverem a fokhagymát. Ráforgatom a sütőtököt, alaplével felöntöm, sózom, fűszerezem, leturmixolom. Ha igényel tejszínt/növényi tejszínt, azzal állítom be az állagát. 

    A lilahagymákat megtisztítom, félbevágom és a feleket vékonyan felszeletelem. A spenótot megmosom, a szárakat letépem, és apróra vágom. A leveleket, ha nagyobbak, elég eltépkedni. A májat megtisztítom, hüvelykujjpercnyi darabokra vágom. Serpenyőben olajon/zsíron lassan, 8-10 percig fonnyasztom a hagymát. Közben a spenótszárakat is közéjük keverem.

    A lángot magasabbra veszem és a sült hagymára forgatom a májat. Néhányszor óvatosan átkeverem, hagyom pirulni, de rázogatni is lehet. Rászórom a spenót leveleket. Ha készül baba változat, itt kiveszek 1-2 kockát lilahagymával és kevés spenóttal együtt, és kis majoránnával, bazsalikommal fűszerezem.

    A családnak készülő adagot a serpenyőben balzsamecettel, több fűszerrel, és legvégül sóval látom el. Tálaláskor a családi fogás kaphat sült csicseriborsót, friss zsályát, pirított tökmagot, tökmagolajat. 

    Tipp

    Egyéves kor alatt az egész magok még nem javasoltak, de egy kis darált maggal azért megszórható a leves. A baba változatot is fel tudja dobni ilyen módon egy kis tökmag. 

    Gondjaid vannak a hozzátáplálással? Válogatós a gyereked? Különleges étrendi igényeitekkel zsonglőrködsz és az időhiány mindig nyerésre áll? Étrendtanácsadásomon ezekben a kihívásokban is örömmel segítek. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers