Így lett siker nálunk a közepesen népszerű máj egy nagy kedvenccel házasítva. Eredetileg babáknak készült, a nagyobbaknak extrákkal.
A máj az egyik legtáplálóbb belsőség, csak hát a gyerekek jórészt nem az ásványi anyag tartalom alapján választják ki a kedvenceiket. Így megesik, hogy néhány kóstoló után a máj lekerül a napirendről, pedig lehetne heti rendszerességgel kínálni a kicsiknek akár a 7-8. hónaptól.
Mit raktároz?
Azon kívül, hogy sokan keserűnek találják (főként, ha nincs jól megtisztítva az epétől), a szülők számára is megosztó belsőség, mondván, méregtelenítő szerv. Méregtelenítő funkcióját számos enzim segítségével végzi, amelyek átalakítják, hatástalanítják azokat a vegyületeket. Ideális esetben az átalakított “mérgeket “ nem tartja magában, de erről a témáról mindig sok vita folyik. Raktározni is tud ez a remek szerv, többek közt gyorsan felhasználható energiát glikogén formájában. Tápanyagokat, zsírban oldódó vitaminokat, illetve tápanyagokat is előállít.
A hozzátáplálási ajánlásokban részben azért is szerepel, hogy legfeljebb heti egyszer kínáljuk, mert magas az A-vitamin tartalma. Emellett több, fontos vitaminnak és ásványi anyagnak remek beszerzési formája: B2, B3 vitamint, folátot, azaz B9-et, és az idegrendszernek oly kedves kolint is tartalmaz, illetve a vérképző osztagnak szükséges vasat, B12 vitamint, és még cinket, szelént is.
Miért jó a belsőség?
Hogyan szerethetik meg a kicsik?
Leginkább a szárnyas májak, csirke, kacsa, pecsenye liba azok, amelyek íze a legkönnyebben befogadható. A nyúlmáj is csodás, ha sikerül hozzájutni. Mostanság pulyka máj is gyakrabban megjelenik (bár inkább az élelmiszerláncokban, pl Tescóban, mint piacon). Fiatal emlősök közül a borjú, bárány zsengébb ízű. A belsőség állapota nagyban függ tulajdonosának táplálkozásától, életmódjától, ezért is jó, ha ismerjük az adott állat tartási körülményeit.
A hozzátáplálás idején tapasztaltam, hogy nálunk a máj lilahagymán sült pástétomként, vagy gyümölcsösen almával, gesztenyével megy a legjobban. Narancsosan is, bármilyen furán hangzik. Majd pedig az is kiderült, sütőtökkel is siker. Leginkább sütőtök krémleves betéteként, simán csak kacsazsíron megpirítva úgy, hogy a belseje kellően szaftos maradjon.
A sütőtök általában bejön
A sütőtökről is sok, korábbi posztomban szó esett, mert változatos formákban fordul elő. Narancsos sütőtökkrémként például hal mellé (9-10. hónaptól), jól variálható sütőtökös vöröslencse főzelékként, melengető sütőtökös céklacurry-ként (9. hónaptól), húsgolyókkal sütőtökös paradicsomszószként, De édességként is, például céklás birsalmás tortácskaként (9. hónaptól), vagy mákos aprókockaként (egyéves kortól) reggelire édesen,lencsével és zabpehellyel (9-10. hónaptól).
Magas szénhidrát tartalmú, könnyen emészthető, jellemzően nem okoz székrekedést. Jó karotinforrás, amiből a szervezet A-vitamint tud előállítani. Minél kisebb a gyermek, annál inkább látható rajta, ha szereti a béta-karotin tartalmú zöldségeket, a batátát, sütőtököt répát, Ez kellemes, napsütötte arcszínt eredményezhet.
A leves baba verziója nagyon egyszerű: újhagymát pirítok, rajta átforgatom a sült sütőtök húst, felöntöm zöldség vagy húsalaplével, kis kakukkfűvel, zsályával és citrommal ízesítem, lepürésítem. Ehhez érkezik a pirított máj. A nagyobbaknak pedig az extrák, amelyek kedv szerint variálhatók.
Az extrák: mivel lehet még feldobni?
Tipp
Akinek túl nagy szénhidrát terhelést jelent a pürésített sütőtök, az a sütőtök egy részét, például fele-fele arányban párolt vagy sült sárgarépával pótolhatja. IR esetén a klasszikusan krémlevesekhez kerülő főtt krumplit is célszerű elhagyni.
- A sütőtök krémleveshez több fűszer kerül: só, gyömbér, hagyma, fokhagyma. Kakukkfűből, zsályából is mehet bele nagyvonalúan. A borsikával is jóban van.
- Mivel krémleves, krémesítésképp tejszínre, vagy tejmentesen kókusztejszínre, házi kesutejszínre is igényt tarthat.
- 1-2-3 sült lilahagyma szinte mindig készül a máj alatt. A lilahagymákat félbevágom, majd vékonyra szeletelve zsíron, olajon lassan és hosszan fonnyasztom, némi balzsamecetet hozzáadva. A puhaság, édeskés íz a cél.
- A sült csicseriborsót kedveli még hozzá az ifjúság. Ropogós elemként a pirított tökmag is passzol hozzá.
- Némi serpenyőben fonnyasztott spenót is mindig elkel, ha a máj alá kerül
- Az egész leves – levesbetét kombónak jól esik tálaláskor egy kis tökmagolaj.
Sült sütötökkrémleves pirított májjal
Hozzávalók 4 személyre:
Leves:
- 1 közepes sütőtök
- 1 hagyma
- 5 cm gyömbér
- 1 fokhagyma
- 4-5 dl víz vagy alaplé (lehet zöldségalaplé, vagy csontlé)
- Fűszerek: só, kakukkfű, zsálya, borsikafű ízlés szerint
- Opcionálisan 1 dl tejszín/növényi krém
Máj:
- Kb 30 dkg máj (csirke, kacsa, nyúl)
- 1-2 lilahagyma
- Fűszerek: só, balzsamecet, bazsalikom, majoranna ízlés szerint
- Opcionális: 2 marék spenót
Elkészítés:
A sütőt 200 fokra kapcsolom. A sütőtököt megmosom, félbevágom, a magját kikanalazom (nem lenne fontos kidobni. Megtisztítva a szálas elemektől, olajjal meglocsolva, sütőpapírra szétterítve a darabolt sütőtök mellett meg lehet sütni, és egyéves kor után kínálni).
A sütőtököt feldarabolom és körülbelül 25 perc alatt puhára sütöm. A húsát kikanalazom (alkalomadtán a sült héjat is el lehet rágcsálni a zero waste jegyében).
A baba változathoz egy kis sült sütőtököt alaplével leturmixok, egy kevés kakukkfűvel, zsályával fűszerezem.
A nagyobbak számára hagymát, fokhagymát, gyömbért aprítok, és fazékban olajon elindítom először a hagymát és gyömbért, majd hozzákeverem a fokhagymát. Ráforgatom a sütőtököt, alaplével felöntöm, sózom, fűszerezem, leturmixolom. Ha igényel tejszínt/növényi tejszínt, azzal állítom be az állagát.
A lilahagymákat megtisztítom, félbevágom és a feleket vékonyan felszeletelem. A spenótot megmosom, a szárakat letépem, és apróra vágom. A leveleket, ha nagyobbak, elég eltépkedni. A májat megtisztítom, hüvelykujjpercnyi darabokra vágom. Serpenyőben olajon/zsíron lassan, 8-10 percig fonnyasztom a hagymát. Közben a spenótszárakat is közéjük keverem.
A lángot magasabbra veszem és a sült hagymára forgatom a májat. Néhányszor óvatosan átkeverem, hagyom pirulni, de rázogatni is lehet. Rászórom a spenót leveleket. Ha készül baba változat, itt kiveszek 1-2 kockát lilahagymával és kevés spenóttal együtt, és kis majoránnával, bazsalikommal fűszerezem.
A családnak készülő adagot a serpenyőben balzsamecettel, több fűszerrel, és legvégül sóval látom el. Tálaláskor a családi fogás kaphat sült csicseriborsót, friss zsályát, pirított tökmagot, tökmagolajat.
Tipp
Egyéves kor alatt az egész magok még nem javasoltak, de egy kis darált maggal azért megszórható a leves. A baba változatot is fel tudja dobni ilyen módon egy kis tökmag.
Gondjaid vannak a hozzátáplálással? Válogatós a gyereked? Különleges étrendi igényeitekkel zsonglőrködsz és az időhiány mindig nyerésre áll? Étrendtanácsadásomon ezekben a kihívásokban is örömmel segítek. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!