![](https://edespofa.hu/wp-content/uploads/2024/12/HThalbevezetes1-1024x768.jpg)
Milyen a rántott ponty vagy a halászlé baba változata? Mik a jó kezdő halak? Mit kell tudni a lazacról? Szülői kérdésekre válaszolok.
Ha eljött az idő, hogy a legifjabb generáció is csatlakozzon a karácsonyi hagyományokhoz, a családi menüből a saját korának megfelelően részesülhetnek. Adventkor rendszeres visszatérő kérdés, hogy milyen halat, milyen formában kínálhatunk az ünnepkor a hozzátáplálás idején, ezért ezt a témát szeretném részletesebben körüljárni.
Többek közt ezek a kérdések futottak már be hozzám:
“Bevallom, nem sok halat eszünk az év során, de a karácsonyi halászlé elmaradhatatlan. Ebből hogyan adhatok a 8 hónaposomnak?”
“Nálunk a rántott ponty és majonézes krumplisaláta alap szenteste, anyukám készíti. Szívesen adnék belőle Jakabnak is, akivel BLW-zünk. Mit, hogyan kínálhatok neki ebből?”
“Még nem döntöttük el, milyen halas ételt süssünk, ami bababarát. Tudnál esetleg ötletet adni?”
“Nem ismerem jól a halakat. Ha valamit veszek, az inkább afrikai harcsa, vagy tőkehal, amit filéként lehet kapni. Újítanék, hogy a kislányom is gyakrabban ehessen halat, de kérlek egyszerűen elkészíthető ételt javasolj!”
Miért nem eszünk több halat?
Nagyon örülök, amikor a családok többször szeretnének halas fogást készíteni a kicsiknek, mert sajnos nagyon kevés halat fogyaszt a magyar. Az MDOSZ néhány éve, 2020-ban publikált a témában online felmérést, amelyből kiderült, évente csupán átlagosan 6,7 kg halat eszik a lakosság szemben az európai 24,4 kg átlaggal. Sőt nálunk fogy a legkevesebb hal Európában.
Sokféle oka lehet ennek: drága, nem ismerjük jól a fajtákat, kevesebb helyen kapni frissen, mint húst, az íze, állaga nehéz pálya a gyerekeknek. Korábbi halas posztjaimmal és most is az a célom, hogy életszerű ötleteken át javítsuk a statisztikát.
Hozzátáplálás: halas kisokos
Tavaly ebben az időszakban írtam egy részletes összefoglalót a halak, tengeri herkentyűk bevezetéséről. Örömömre a visszajelzések alapján hasznos volt. Most tovább fűzögetjük a témát kifejezetten a karácsonyra készülve.
Halas tudnivalók hozzátáplálás idején
1. 6-7 hónapos kortól kínálhatunk édesvízi halat
A folyami, édesvízi hal a hozzátáplálás kezdetétől kínálható. A baba 6 hónapos kor körül eleinte heti egyszer kaphat. Első alkalommal egy kiskanálnyi mennyiséget, majd fokozatosan többet. Később heti 2-3 alkalommal is ehet halat. Egyéves kor körül ideális, ha heti rendszerességgel halazik.
2. A karácsony előtt kapható hazai halak megfelelő első falatok
A legjobb választások közé tartozik:
- Pisztráng – kényes a víz tisztaságra, és oxigéntartalmára is, ezért tisztának mondható hal. A hazai halak viszonylatában nem drága, és jó a zsírsav összetétele, Omega-3 zsírsavat vételezhetünk belőle. Laza szerkezetű kötőszövete miatt könnyen emészthető, és az íze lágy. Hamar elkészül, 15 perc a sütőben magas hőfokon éppen elég neki. Szereti a Waldorf salátát, a grillezett zöldségeket, a gombákat, a sütőtökös köret variációkat.
- Szürkeharcsa – a drága hazai halak közé tartozik, és szezonálisan kapható. Karácsonykor gyakori Az édesvizek egyik legnagyobbra növő halfaja, mérsékelten szálkás. A jó öreg harcsapaprikáson kívül jól áll neki például a natúr sütés, vaslapon grillezés, sült zöldségekkel.
- Ponty, busa – egyszerű bánni velük. Ha nem hallében rotyog, akkor patkóként megsüthetjük. Elég kicsit befűszerezni, és 210 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütni. Vagy serpenyőben, egyszer átfordítva. Mivel elég zsíros halak, nem lenne fontos panírozni és bő olajban sütni, mert szerkezetüknek köszönhetően sok zsiradékot szív magába. Ha a klasszikus rántott hal a karácsonyi menü, akkor az air fryer a barátunk. A címlapképen szereplő baba ételek is sült ponty és busa filéből készültek.
- Halászlében, halraguban sokszor társa az amúr. Közepesen szálkás, és a pontynál kevésbé zsíros, jó falat a babáknak is. A csuka is rendben van, ha sikerül hozzájutni. A karácsonyi halaspultok ismerik a kárászt is, amivel vigyázni érdemes, mert meglehetően szálkás.
- Süllő/fogas – finom, lágy íz a jellemzője és ugyanúgy süthető natúr, roston, mint a szürkeharcsa. Ha egyszerűen, bunda nélkül sütőben sütjük, akkor köretként szereti a majonézes salátákat, például a francia salátát, a fokhagymás spenótos köreteket, a gombás kárpáti mártást.
Tipp
A natúr szeletként, vagy grillezett halként sütött delikvenseket, például pisztrángot, harcsát, fogast a babáknak kínálhatjuk párolt zöldségekkel, például sárgarépával, zellerrel, brokkolival. Sült sütőtökkel, batátával is köríthetők. Szeretik a zöldborsópürét is, zöldbabot. Ha esetleg eltettük a nyáron lecsót, abból is készíthető halhoz passzoló babaköret.
3. Így készülhetnek a legelső falatok
- Ha most kínálunk először halat, akkor lecsippenthetünk a saját, puhára sült halunkból. Ha egészben sült, vagy grillezett halból gyomláljuk ki a neki való falatot, akkor azt a gerinc közeli puha, és fűszerekkel nem átitatott területről szerezzük. Ha sósabb, fűszeres területről, akkor lemoshatjuk.
- Falatkás, vagy BLW-s baba esetén a sült halból egy kis szerzeményt szálkázzunk ki és egy kiskanálnyi, szétnyomott darabkával kínálatjuk.
- Lehet a halhúst kézzel pépesítve egy kis citrommal, citromfűvel ízesíteni, és párolt zöldségre, vagy később puha lepényre, kenyérdarabra kenve kínálni.
- Úgy is előkészíthetjük, hogy a puha köretből, például sült sütőtökből és a lecsippentett halpépből gombócot gyúrunk a babának.
- Pürés táplálás esetén egy kis darab sült hal villával összenyomkodva a főzelékben tökéletes.
Tipp
Rántott ponty és majonézes krumplisaláta babásítva
A poszt elején feltett kérdésre válaszolva: ha az elkészült pontyból egy darabkát lecsippentünk, a panírját lebontjuk (az olajbőség miatt nem jó kezdő falat), és még a majonézes bekeverés előtt elmentünk egy kevés krumplit, az kiváló alap a kicsinek. A krumplit pépesre törve bekeverhetjük pár kanál főzelékkel vagy krémlevessel (például sárgarépával), és megszórhatjuk kaporral, vagy petrezselyemmel. Ha a tejtermékekkel már találkozott, akkor egy kiskanál joghurttal is krémesíthetjük, vagy a hagyományok gyermekének anyatejjel, tápszerrel és zöldfűszerrel is alakítható a majonézes krumplihoz hasonló állag.
4. Ha a halászléből szeretnénk kínálni, készülhet baba változat
Mint sok magyar családban, a hagyományos gasztrogender alapján a halászlét nálunk is férfiak készítik. Ráadásul abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy két fő irányzat, a Duna-menti és szegedi képviselői is rokonságban állnak egymással, így ebből is, abból is részesülhetünk. Apukám a szegedi iskola híve, és az ő, passzírozott, paprikaszegény halászlevéből készült anno a baba verzió a hozzátáplálás idején. Így készült:
Kis lábasban egy tisztított, darabolt sárgarépát és egy darabot szárzellert feltettem főni. Amikor megpuhult, akkor hozzá merítettem a családi halászléből egy keveset, és krémleves állagra pürésítettem. Hozzá csipegettem egy kevés főtt halhúst, és haltejet is, mert alanyi jogon az is jár az ifjúságnak.
5. Lazaccal szeretnétek kezdeni? Ezt érdemes tudni róla
A lazac valahogyan egy külön kategória azzal, hogy egyszerre édesvízi és egyszerre sósvízi lény, és vastag, finom húsával, szálkaszegényen egyike a legnépszerűbb halaknak. Mint anadrom vándorhal édesvízben kel ki, majd az óceánba vándorol, ahol élete nagy részét töltik. A szaporodáshoz visszatér az édesvizekbe. Élete során hosszan vándorol a táplálékban gazdag óceáni területek és a szaporodóhelyek között. Vadlazacként izmos, nagyon aktív, esszenciális zsírsavakban gazdag teste értékes táplálék.
Viszont vadlazachoz nehezebb hozzájutni. A hazai piacokon elsősorban tenyésztett lazachoz juthatunk, azaz akvakultúrában, mesterséges körülmények között nevelt halakhoz. Jellemzően zárt vagy nyílt tengeri farmokon tartják őket, ahol ellenőrzött környezetben növekednek. Főleg a norvég lazac elterjedt nálunk: a fjordok hideg vizei ideálisak az atlanti lazac tenyésztéséhez. Ez az ország egyik legfontosabb exportcikke.
Fontos lazac exportőr még Skócia, Izland, a Feröer-szigetek. Irország azért is különleges, mert egyre fejlődik az organikus nevelésben.
Tipp
A lazac az egyik legkönnyebben elkészíthető hal egy baba számára. Még csak fűszerezni sem kell, mert önmagában is gazdag az íze. Ha lepikkelyezzük, szeletekre vágjuk, akkor vajon, vagy olajon serpenyőben néhány perc alatt átsüthetjük. Nagyon illik hozzá a spenót, a leveles zöldek, vagy például a narancsos sütőtökkrém.
Ha pedig most karácsonykor a tengeri herkentyűk ideje érkezett el, és egy kis “karkötőt” (= tintahal karikát), kagylót vagy rákocskát kínálnánk az aprószentnek, akkor megint csak érdemes átfutni a halak, herkentyűk bevezetéséről írt posztomat.
7. Mit tehetünk akkor, ha sehogy sem tudja megszeretni a halat?
Ha évente csak néhány alkalommal foglalkozunk hallal, akkor kicsi az esély, hogy a gyerek a szívébe zárja. Ha pedig nem ízlik neki, akkor annál kevesebbszer kínáljuk, és ezzel zárul is a kör. A nehezebben megszerethető étel típusokat akár tíz-tizenötször is kóstolni kell ahhoz, hogy egy kicsi el tudja fogadni. Általában a hal megszeretésért többet kell a szülőknek dolgozniuk, mint a húsokért.
A halfasírt jó csalétek a hal megszeretéséhez
Segítség a hal bevezetésénél
Az első időkben segítség lehet a halburger, vagy halfasírt. A kisfiam például sosem szerette az egészben sült halat, sem más direkt halfalatokat, ezért fejlesztgettem a halgombóc és fasírt recepteket.
Tapasztaltam, az a legjobb, ha a halhús zöldséggel keveredik és ezzel még inkább lágyul, hígul az íze. A zöldség+hal kombókat megszerettem, mert egyszerre lehet az ifjú szervezetbe juttatni velük sok tápanyagot. Így lett a márványos halfasírt egy win-win híd a halízű hal és a zöldségízű zöldség közti árokban.
Tipp
A 6 hónapos korra kalibrált legelső halfasírtot pisztráng hússal és reszelt cukkinivel készítettem. Próbáltam tökkel is, majd sárgarépával, mind működött. Falatkásan étkezett, ezért sütés után a fasírtot csíkokra vágva tettem tányérjára, hogy önállóan ehesse. Később kápia paprikával, spenóttal turbózott verziók is készültek.
Keress bizalommal táplálkozási tanácsadásomon!
- Kérdéseid vannak a hozzátáplálásról, vagy arról, hogyan lehetne megszerettetni a gyermekeddel az egészséges ételeket?
- Saját egészségügyi kihívásaidból keresed a kiutat?
- Nehézséget jelent, hogy egészséges étrendet alakíts ki a családnak a rengeteg egyéb feladatod mellett?
Táplálkozás tanácsadóként és természetgyógyászként segítek. Figyelemmel, alapossággal, holisztikus szemlélettel kísérlek a megoldás felé. Gyakorlatias tanácsokkal, beszerzési és főzési tippekkel, saját, bevált receptekkel is igyekszem átfogó támogatást nyújtani.
Források
Az EMMI szakmai irányelve az egészséges csecsemő (0–12 hónapos) táplálásáról
http://www.hbcs.hu/uploads/jogszabaly/2981/fajlok/EMMI_szakmai_iranyelve_%20csecsemo.pdf
MDOSZ 2020 – Jóval kevesebb halat eszünk, mint kellene
http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2020/10/mdosz-sajtokozlemeny-hazai-halfogyasztas-2020-10-09.pdf