
A gyerekeim újcéklandinak hívják élénk színe miatt, és tél végefelé örömmel fogyasztják. A baba változathoz is írok tippeket.
Tél vége felé a színéhség és vitaminvágy egyre követelőzőbb lehet. Alig merem leírni, de a gyerekeim is kívánják a salátát (tudom, rohadjak meg csizmában, de valójában egy ilyen mondatig évek munkájával, kísérleteivel, kóstolásaival jutottunk el). Viszont vannak a salátának szabályai, amelyeket nem szabad felrúgni. Például kell, hogy legyen benne alma, lilahagyma, balzsamecet, és valamiféle pirított mag.
Ezeket a gyerek szabályokat szem előtt tartva készült a következő vitamin tuning. Tobzódik a jótékony hatásokban, hadd népszerűsítsem ez oldalról is.
Lilakáposzta
Káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, nátriumot, vasat, cinket, némi jódot, ként is tartalmaz. Antocianinokban gazdag, melyek erős antioxidáns hatásúak, a sejteket védik a szabad gyökök károsító hatásaitól. Színanyagainak köszönhető a gyulladáscsökkentő hatása is. U-vitamin tartalma (S-metil-metionin-szulfónium-klorid) a gyomor és bélrendszer egészségének megőrzésében jeleskedik, és az emésztést segítik a rostjai is.
Mikortól fogyaszthatják a babák? Párolva a 9-10. hónaptól.
Cékla
Színét többek közt a betacianin tartalmának köszönheti. Kutatások szerint ez az antixodáns hatású anyag védelmet nyújt bizonyos rákfajták ellen. Vegyületei támogatják a máj működését is. A termőföldből előszeretettel szívja fel a nitrátokat, amelyek a vérnyomás szabályozásában, a vérkeringés javításában jeleskednek. Legutóbb, az ételkészítő műhely foglalkozásomon azzal népszerűsítettem az óvodásoknak, hogy vérkeringés javító hatása miatt olyan rózsaszín arcpírt kölcsönözhet nekik, mint a királylányoknak, ahogyan a gyerekek rajzolni szokták.
Mikortól fogyaszthatják a babák? Nitrát tartalma miatt a hozzátáplálás végefelé, 11-12. Hónaptól. Itt írok róla bővebben.
Alma
Minden igyekezetével távol tartja a doktort. Szintén jó antioxidáns forrás. Gyümölcssav tartalma a belek és a máj működésére is jól hat. A- és B vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is említendő. Többféle rostot tartalmaz, például a bélflórára és a vércukorszintre is jótékony pektint, amelynek köszönhetően az alma hőkezelve a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen vethető be. A gyümölcs sokoldalú használatáról itt írok bővebben.
Mikortól fogyaszthatják a babák? A hozzátáplálás első pillanatától.
Petrezselyem
C-vitaminban gazdag, és találhatók benne K-vitaminok és béta-karotin, amely az A-vitamin előanyagaként az ellenálló képességünket is növeli. B és E-vitamint, vasat, kalciumot, ként, foszfort, bórt, rezet, és olyan flavonoidokat tartalmaz, mint az apigenin, luteolin. Illóanyagai közül az eugenol markáns baktériumölő hatású. Ez a zöldfűszer javítja az emésztést, és vízhajtó hatású, emiatt kicsiknek nem célszerű nagy mennyiségben adni.
Mikortól fogyaszthatják a babák? A hozzátáplálás kezdeti hónapjaitól.
Lilahagyma
A színrokon káposztához hasonlóan antocianinokban gazdag, melyek erős antioxidáns hatásúak. Tartalmaz kvercetint is, ami többek közt az allergiák kialakulása ellen segítség. Orotsav tartalmával (B13 vitaminként is említik) segíti a magnézium útját a sejtekbe, kedvezően hat a vérzsírok összetételére, az erek rugalmasságára, és a méregtelenítési folyamatokra. További beltartalma segít a vérnyomás szabályozásában, a koleszterinszint csökkentésében.
Mikortól fogyaszthatják a babák? Párolva a 9. hónaptól.
Dió
A hagyományos kínai orvoslásban a vese és a tüdő működésének javítására is használják. Omega-3 zsírsavai a szív-érrendszer barátai, és mérséklik a gyulladásos folyamatokat. Rostjai segítik az emésztést, antioxidánsai sejtvédő hatásúak. Javítja az agyműködést, a kognitív funkciókat. A többi közt ez az egyetlen növényi fehérjét tartalmazó komponens itt.
Mikortól fogyaszthatják a babák? A magok bevezetésének szabályaival, fokozatos kóstoltatással, és finomra darálva a hozzátáplálás idején is kínálhatjuk. Dió darabokat pedig a félrenyelés elkerülése miatt kétéves koron túl.
Gránátalma
Egyik különleges antioxidáns csoportja a punicalaginok, amelyek káros baktériumok szaporodását gátló, az idegrendszer és az immunrendszer működését javító hatásúak. Vitaminjai a vas hasznosulását segítik. Melegkedvelő növény, de főleg klímaváltozás hatásaként hazánkban is megterem. A különböző fajtákat nálunk ősztől decemberig szüretelik, és jó tárolással hosszabb ideig eltarthatók.
Mikortól fogyaszthatják a babák? A levét a hozzátáplálás kezdetétől. Az egész magokat csak egyéves koron túl.

A saláta így készül
Tetszőleges mennyiségű lilakáposztát finomra csíkozok, egy kisebb darab céklát és egy almát mandolinnal gyufaszálra szabdalok. Aprított lilahagymával, pici sóval, őrölt római köménnyel, szerecsendióval, balzsamecettel, olívaolajjal, aprított petrezselyemmel összeállítom, és a végén pirított dióval, gránátalmával megszórom.
Tipp
Ha babáknak készítjük, akkor pici zsiradékon, lilahagymán fonnyasszuk össze a lilakáposztát és céklát. Apránként vizet adagolva könnyebben puhulnak. A végefelé keverjük át az almával, az is puhuljon bele egy kicsit. Meglocsolhatjuk citrommal, vagy a gránátalma levével, és szórhatunk rá darált diót.
Keress bizalommal táplálkozási tanácsadásomon!
- Kérdéseid vannak a hozzátáplálásról, vagy arról, hogyan lehetne megszerettetni a gyermekeddel az egészséges ételeket?
- Saját egészségügyi kihívásaidból keresed a kiutat?
- Nehézséget jelent, hogy egészséges étrendet alakíts ki a családnak a rengeteg egyéb feladatod mellett?
Táplálkozás tanácsadóként és természetgyógyászként segítek. Figyelemmel, alapossággal, holisztikus szemlélettel kísérlek a megoldás felé. Gyakorlatias tanácsokkal, beszerzési és főzési tippekkel, saját, bevált receptekkel is igyekszem átfogó támogatást nyújtani.