
Felfedezés, szenzoros játék és falatozás 1-7, illetve 3-7 éves korú kicsiknek és szüleinek. Mi a lényege és célja?
Évek óta dédelgetem a tervet, hogy rendszeressé tegyem azt, a gyermek-szülő pároknak szóló foglalkozásomat, amelyben a közös ételkészítés a kapcsolódás eszközévé, mókává, élménnyé válik.
Szeretem abban kísérni a szülőket, hogyan tudnak a saját lehetőségeikre szabva változatos étkezési szokásokat kialakítani. Ezt mintaként kaphatják a kicsik, és az egészségünk szempontjából is fontos. Az elmúlt kilenc évben, amióta ebben a témában blogolok, számos, kreatív receptet is fejlesztettem.
A legtöbb fogásnak megvan a hozzátáplálás időszakára szánt baba változata is. Fűszerezési, variációs ötletekkel is szeretném arra ösztönözni a szülőket, nagyszülőket, hogy a recepteket inspirációként használva bátran kísérletezzenek. Az ételérzékenységek, speciális igények családi menübe illeszthetőségére is kínálok ötleteket.
Táplálkozási tanácsadásomon gyerekek étrendjével, és annak bővítésével is foglalkozom. Tapasztalom, mennyire összetett és egyedi, ahogyan egyes ételekhez viszonyulnak, és hogy az evés náluk is ugyanúgy részben lelki ügy. Kidolgoztam egy rugalmas, családokra, és válogatós gyerekekre is szabható programot, és vágyam volt, hogy annak főbb gondolatait, játékos szemléletét több szülő számára is átadhassam élőben is, közösségi alkalmakon.

Élmény alapú tanulási forma
Ez a foglalkozás élmény alapú tanulási forma, ahol:
- az ételek készítése és a játék összefonódik
- a kicsik kíváncsisága, felfedező vágya teret kap
- olyan, szenzoros gyakorlást jelent, amelyben minden érzékszervükkel elmerülhetnek. Maszatolhatnak, gyurmázhatnak, összekenhetik a kezüket, szaglászhatnak. Mindezeket tudatosan is használjuk.
- a koruknak megfelelően kapcsolódhatnak be egyszerű konyhai feladatokba
- ismerőssé válnak a zöldségek, alapanyagok, így egy marék morcos spenót, szótlan ceruzabab is megszelídül
- kreatívan alakíthatják a kóstolóikat, kipróbálhatnak kísérleti kombinációkat is
- alkalomról-alkalomra megélhetik az ügyességüket, fejlődésüket
- evési helyzetekben bátrabbak lesznek
- a szülő pedig mindeközben egészséges receptekkel, praktikus menütervezési tippekkel, és ételkészítéssel kapcsolatos mondókákkal is gazdagodik.

A rituálékban erősödik összhang a családban
A foglalkozást a rituálék mentén alakítjuk. A kiszámítható, ismétlődő elemek kisgyermekkor idején az étkezés körül is nagy jelentőséggel bírnak. Azzal, hogy keretet adnak a rutin napi teendőknek, szimbolikus kommunikációs módként kísérik az attitűdök, viselkedésformák kialakítását, és az érzelmi fejlődést. De ha nem nézünk ennyire messzire, abban is segítenek még, hogy a kicsik bizalommal, bátrabban kóstoljanak.
A foglalkozás részei
- Hangolódás
Mi mindent nyer egy gyerek és a szülő is azzal, ha bevonjuk a konyhai műveletekbe? A bevezetés mellett a kicsiket dallal hangoljuk fel.
- Előkészület
A foglalkozás tematikája szerint megismerjük az alapanyagokat, illetve komponenseket, és a belőlük készíthető lehetőségeket. Megbeszéljük, ki mit szeretne kipróbálni.
- Alkotás
Minden egyedi megoldásnak, kreativitásnak tere van, és közben kóstolhattok, falatozhattok. Sütős-főzős mondókákból, dalokból sincs hiány.
- Lezárás
Szintén lényeges edukatív üzenet, ezért a kicsik is részt vesznek az elpakolásban a saját koruknak megfelelően.

A második félév tematikája: mi finomat készítünk?
Az étel műhelybe heti rendszerességgel betérhettek. Boldog leszek, ha közösség alakul, de ér alkalmanként is csatlakozni. A következő témák alapján készítjük a második félév csemegéit:
- Energiagolyó variációk gyümölccsel és zöldséggel is
- Színes humusz íz variációk: zöldben, pirosban, rózsaszínben
- Színes smoothie variációk: zöld, sárga, és bíbor színben
- Szupererő saláta – édes és sós íz variációkkal
- Immunerősítő csemegék: gyógytea keverék, homoktövises gyümölcsvelő, gyömbér shot
- Sütőtök háromféleképp – édesen, sósan, és állag variációval
- Zöldség- és gyümölcs nyársak
- Zöldséges és aszalt gyümölcsös kuszkusz (vagy gluténmentes esetben köles) variációk
- Müzli íz variációkkal
- Almás csatni különböző ízesítésekkel
- Zöldséges aszalt kréker variációk
- Zöldborsókrém íz variációkkal
- Ropogtatnivaló csicseri snack többféle ízesítéssel
- Kása feltétek – íz és állag variációkkal
- Karfiol háromféleképp – íz és állag variációk
- Buddha-tál variációk – zöldségek gazdag összjátéka
Praktikus infók
A foglalkozások helyszíne a ZUGOLY NEVELÉSI TÉR
Két korosztályos csoportban, délelőtt az 1-3 éves, délután a 3-7 éves séfpalánták alkothatnak szüleikkel és egymással közösen. Félénk, és válogatós kicsiket szintén nagy szeretettel fogadunk. Az ételérzékenységeket – előzetes egyeztetéssel – figyelmembe tudom venni és aszerint alakítani az alkalomra szánt alapanyagokat.
ELŐZETES REGISZTRÁCIÓ ITT – minden praktikus információval a dátumokról, az adott alkalom témájáról és a foglalkozás áráról.
Várlak szeretettel:
Dénes Dóra természetgyógyász, családi táplálkozási tanácsadó, az Édes pofa gyerek gasztroblog alapító szerzője.
Személyre szabott útmutatásra van szükséged? Keress bizalommal a táplálkozási tanácsadásomon!
- Kérdéseid vannak a hozzátáplálásról, vagy arról, hogyan lehetne megszerettetni a gyermekeddel az egészséges ételeket?
- Saját egészségügyi kihívásaidból keresed a kiutat?
- Nehézséget jelent, hogy egészséges étrendet alakíts ki a családnak a rengeteg egyéb feladatod mellett?
Figyelemmel, alapossággal, holisztikus szemlélettel kísérlek a megoldás felé. Gyakorlatias tanácsokkal, beszerzési és főzési tippekkel, saját, bevált receptekkel is igyekszem átfogó támogatást nyújtani.