
Akkor is megy, ha szezonban friss borsóból sikerül készíteni, és akkor is, ha télen hiányoznak a zöld árnyalatai.
Ha egy zöldségkrémes pirítóssal és mellé némi nyers zöldséggel indulhat a gyerekek napja, a tudat egészen jól esik, hogy egy rendes zöldségbevitelt már pipálhatunk reggel 7 körül. A kencéket nem győzöm variálni, és ha van olyan, ami tartósan siker, akkor posztolom is a receptjét.
Ez a zöldborsókrém akkor is megy, ha szezonban friss borsóból sikerül készíteni és akkor is, ha télen hiányoznak a zöld árnyalatai. Van, akit visszatart, hogy mirelit zöldségből főzzön, de valójában az aggály, hogy egy fagyasztott zöldség tápanyagban szegényebb lenne, nem megalapozott.
Tipp
Ha nincs szezonja, akkor babáknak a zöldborsóból inkább mirelitet válasszunk, mint a némi sót is tartalmazó konzervet.
Így fagyasztják iparilag a zöldségeket, gyümölcsöket
A terményeket éretten takarítják be, amikor a legtöbb, ízt, aromát tartalmazzák. Gyorsan a feldolgozó üzembe szállítják, hogy megakadályozzák a minőségromlást. Alaposan átválogatják, eltávolítják a sérült, nyomott darabokat, mert fagyasztásra csak a teljesen épek kerülhetnek.
A válogatáson jól szereplőket megtisztítják, méretre válogatják, szeletelik, kockázzák vagy aprítják, attól függően, milyen formában adják majd el. Némelyik zöldséget, például a brokkolit, kelbimbót, karfiolt, zöldbabot, borsót, spenótot, sóskát blansírozzák, azaz forró vízben rövid ideig előfőzik. Ezzel inaktiválnak bizonyos enzimeket, és a rövid hőközléstől a színüket, állagukat jobban megtartják.
A friss, vagy blansírozott terményeket hirtelen sokkolják. Ez minimalizálja a jégkristályok képződését, és az is megelőzhető vele, hogy a növényi sejtek károsodjanak. A termékek így kiolvasztás után jobban őrzik az állagukat és ízüket, mint amikor házilag teszünk el hasonló csemegéket a fagyasztóba. Így tehát a minőség oldaláról a mirelittől kár tartani, legfeljebb a fagyasztás, szállítás ökológiai lábnyoma lehet kérdéses szempont még.
De ősszel-télen milyen jól esik a zöldborsó színét látni, és vele dolgozni. Ennek a krémnek a karakteréhez hozzájáruló tökmag meg még az élettani értékét is megdobja.

Miért egészséges a tökmag?
Tápláló, hazánkban is gyakran nevelt olajos mag (leginkább a Dunántúlon, különösen Vas, Zala, Somogy és Baranya vármegyékben termesztik) Jó forrása a magnéziumnak, cinknek, vasnak, mangánnak, foszfornak, réznek és káliumnak. Ezek az ásványi anyagok a szervezet számos funkciójában segédkeznek, például az energiatermelési folyamatokban, az immunrendszer és az idegrendszer jó működésében.
Tartalmaz rostot, némi fehérjét és többszörösen telítetlen zsírsavakat. Felnőttek esetében ismert, hogy a prosztata egészségéhez hozzájárulnak a tökmag fitoszteroljai és cink tartalma. De a vérnyomás szabályozásában és a koleszterinszint csökkentésében is segítség, ha szeretjük.
Mikortól kóstolhatják a babák?
A zöldborsót a hozzátáplálás kezdetétől bevezethetjük a babák étrendjébe. A kezdetben kínálhatjuk pürésítve, de BLW-s babák számára úgy is, hogy a puhára főtt borsószemeket összenyomkodjuk, hogy kézzel ehető legyen.
A tökmagot darálva az allergének bevezetésének szabályai szerint szintén a hozzátáplálás kezdetétől kínálhatjuk. Az első alkalommal egy kis mennyiséggel (pl. egy fél kávéskanálnyival) indítsunk, figyelve a baba reakcióját. Ha nincs allergiás reakció, a következő napokban fokozatosan növelhetjük az adagot.
Tipp
Baba változat:
A zöldborsót egy kanál tökmaggal együtt pároljuk össze, majd egy kis bazsalikommal, esetleg citromfűvel, pár csepp citromlével pürésítsük le. Később tehetünk hozzá zöldhagymát, snidlinget is. Kínálhatjuk hosszúkásra darabolt kenyér falatkára, vagy párolt zöldségre, például sárgarépára, cukkinire, sütőtökre kenve.
A családi változat pedig így készül:
Tökmagos zöldborsókrém
Hozzávalók egy kisebb müzlistálnyi mennyiséghez
- 250 g fagyasztott zöldborsó
- ½ hagyma
- 50 g tökmag
- ½ gerezd fokhagyma
- 1 ek frissen facsart citromlé
- 2 ek extra szűz olívaolaj
- Fűszerek: só, 1 tk borsikafű, 6-7 friss bazsalikom levél, vagy 1 csapott ek szárított. Lehet használni még kakukkfüvet, vagy bazsalikom helyett mentát. Egy kis friss petrezselyem is feldobja.
Elkészítés
A tökmagot elfelezzük. Az egyik felét ledaráljuk és megpirítjuk egy kicsit serpenyőben.
A zöldborsót enyhén sós, nem bő vízben 10-12 perc alatt a darabolt hagymával megpároljuk. A forrás előtt hozzákeverjük a tökmagot, így együtt minden krémesre főhet. Ha túl sok a főzővíz, akkor a fölösleget szűrjük le és a gyerekek elkortyolhatják.
A párolt keveréket lepürésítjük, aprított fokhagymával, darált tökmaggal, fűszerekkel, olívaolajjal szenvicskrémmé avanzsálom.
Megújult a táplálkozási és gyógynövényes tanácsadásom! Családok igényeinek összehangolásában is segítek természetgyógyászként és táplálkozási tanácsadóként. Menütervező koncepciómmal időt lehet spórolni. Praktikus, gyakorlati tudnivalókat adok át, hogy változatos, egészséges ételek készülhessenek nálatok. A hozzátáplálás és válogatósság kérdéseivel is foglalkozom. Keress bizalommal!
Ha családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!