fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

 • Étkezési tanácsadás
 • Tudástár
 • Rólam
 • Kapcsolat
 • Családnak Egyéb kategória TudástárTudatos táplálkozás

  Szavakkal tálalunk – hogyan beszéljünk az ételről, hogy a gyerek kívánja?

  Elő az étvágygerjesztő jelzőkkel, időnként a családi sztorikkal, Popeye-jel vagy új generációs mesehősökkel! Tálaljunk néha verbálisan is! 

  Minden érzékszervünkkel eszünk. Ahhoz, hogy egy ételt szeressünk, öröm kell, hogy legyen a látványa, a színei, az illatai, az állagai, és a hangjai, például amikor sül, vagy amikor ráharapunk. 

  Csak egy kis tudomány: emésztésünk már azelőtt elkezdődik, hogy szánkba vesszük az első falatot. Az úgynevezett kefalikus fázis (cephalic phase: fej fázis), az étvágy kialakulásának periódusa. Az ebédünk látványa, illata, de akár a gondolata is a déli harangszó felcsendülésekor az agykéreg étvágyközpontjaiból elindít egy komplex felkészülést a tápanyagok lebontására és felszívására a nyál, a gyomorsav és az emésztőenzimek serkentésével. 

  A mindful eatingnek, azaz a tudatos étkezésnek komoly irodalma gyűlt már össze (például itt is olvasható egy angol nyelvű ismertető összefoglaló ) BLW sorozatom első részében részletesen írtam arról, hogyan vonhatjuk be az ízlelésbe a szemet, orrot, kezeket. Ezeket érdemes felnőttként is gyakorolni, már csak azért is, hogy jobban ráhangolódjunk a gyerekünk igényeire és átérezzük, számára milyen egy vadiúj étel felfedezése. 

  Most a lélek bevonása következik: a szavainkkal szerettetjük meg a főztünket, és ennek is hatása van az emésztés kefalikus fázisára.

  Lehet szabadjára engedni a fantáziát, de hazudni nem szabad a gyereknek. A rántott halat nem adhatjuk el patisszonként, a leégett sárgaborsó főzeléket sem gyengéden karamellizáltként.  De mindaz, amiről látja, jó szívvel adjuk, mi is örömmel esszük, időnként kaphat egy kis marketinget. 

  Bevallom, nálam ilyenkor néha elszalad a bullshit generátor. Nem is élek vele gyakran, ne legyen fárasztó. Az itt összegyűjtött ötleteim is lehet, hogy néha túlzóak, de hátha inspiráló a szülőtársaknak. És a gyerekek szókincsét is könnyen bővíthetjük a gyomrukon keresztül. 

  10 lépés, hogy a gyereked jó evő legyen

  Roppanós, friss, krémes  – vonzó jelzőket használjunk!

  Ne vezessünk be az étrendünkbe rossz érzést keltő szavakat, mint mócsingos, csirízes, nyúlós, gejl, pötyögős, lötyögős, stb. Nálunk például a mócsing gyűjtőnév alá tartozó índarabok, szívós szövetek, vagy főleg hájasabb részek nagyon kelendőek. Valószínűleg nem azért, mert sosem hívtuk mócsingnak, de biztos számít, hogy nem becsüljük le szavakkal sem. 

  Világos, hogy mindig lesz olyan fogásunk, amivel nem nevezhetünk a Bocuse d’Orra, de a hibáiról is lehet szépen beszélni. A jelzők persze szubjektívek, mert például a ragacsos nem feltétlenül negatív, ha mondjuk a remek ázsiai ragacsos rizsről, a sticky rice-ról van szó. Ha viszont bennünk vagy a gyerekünkben nem kelt jó érzést a szó, akkor használjunk más jelzőt rá. Lehet ragadós, tapadós, gyúrható, gyurmarizs. 

  A zöldségek, saláták népszerűsítéséhez hozzátehetnek olyan jelzők, mint friss, harsány, harsogó, ropogós, harsogó. A gyümölcsök érettek, mézesek, édesek, mézédesek, hűsítűek, lédúsak, üdítőek, élénkek, színesek. Hallottam már a ceruskás kifejezést a savas ízekre. 

  A húsok, halak előnyösebb oldalukat tudják mutatni, ha a jelzőjük omlós, puha, kérges, érett, érlelt, ruganyos, szaftos, tanyai, udvari, majorsági, hűs tavi, sebes vízi, bundás, borzas, kabátos, vasárnapi, szabadnapos, lazítós.  

  A levesek, pörköltek, curry-k lehetnek ölelősek, melengetők, szaftosak, úriasak, gazdagok, sűrűek, krémesek, selymesek. 

  A reggeli lehet napindító, élénkítő, energiát adó, a köretek is válogathatnak az olyan minőségek közül, mint házi, vidékies, krémes, lágy, vagy épp roppanós, ropogós, gurulós, gombócos,  morzsás, falatkás, rakott, tornyozott. Az édességeknek nem létszükséglet a jelzős szerkezet, anélkül is elfogynak. 

  Bíbor leves, Shrek koktél – játszhatunk a színek elnevezéseivel

  A céklakrémleves mint bíbor leves vonzóbb lehet. A rántotta is talán jobban eteti magát, ha napszínű. A paradicsomot nem kedvelő gyerekeknek a tűzoltó szósz a bolognai helyett lehet, érdekesebb. A legerősebb marketing általában a zöld színű ételeknek kell. Sok szülő Shrek nevével népszerűsíti. Nálunk nem ismert ez a mese, a régivonalas Popeye inkább, aki a spenótos ételeket itthon sikeresebben eladja. Mivel nálunk a gyerekek saját nevelésű zöld levelekhez szokva nem idegenkednek a színtől, a természetből vett jelzők, mint erdei, mezei, csalitosi, harmatos, tavaszias működnek a zöld ételeknél. 

  Pöszörke reggelizője – elnevezhetjük a konyhánkat

  Az az all inclusive szolgáltatás, amelyet reggeltől estig a konyhánkban nyújtunk,  igazán megérdemel egy jó elnevezést. Nálunk az étkezés jellegétől függően az olyan házi étterem nevek mennek, mint például Cserfes csatni bisztró, Fogadó a három csicsörkéhez, Édes élet tésztaműhely, Pöszörke reggelizője, Harmat és szirom lébár.  A modorosság magasiskolája mind, belátom, és nem is használjuk gyakran, csak amikor a gyerekeket szórakoztatja és jobb étvágyat (meg itvágyat) csinál. 

  Pampuska, lapcsánka – használhatjuk a népies elnevezéseket

  Elképesztő a választék egyes ételfajták hagyományos elnevezéseiben. Már csak a tócsnifélék, lepények nevei is kincsesbánya: lapcsánka, lapotya, bandurák, kremzli, bere, macok, cicedli, cicege, krumplimálé, prósza,  recsege és még egy pár más, tájegységi találmány. A puliszka lehet ganca, gánica, kukoricamálé. Tésztaféle a csík, a laska, a mácsik, kenyérféle a bodag, a vakarcs, a vakaró, a sóspogánya, a molnárpogácsa. Kása a  pempő, a zsámiska, és bizonyos helyeken a cinke is. És még ott van a komplett népi ételek hatalmas tárháza, amelyekből szintén érdemes átvenni saját kreációkhoz is. 

  Turbóna szelet és afrikai palacsinta – amikor ők adnak nevet

  Még jobb, ha a gyerekek találnak ki saját elnevezéseket. Leginkább olyan ételeket tisztelnek meg ezzel, amiket alapból is szeretnek. Nálunk például a turbóna szelet a házi müzli szelet, az afrikai palacsinta az amerikai palacsinta (csak Afrika kalandosabb kontinensnek tűnik a számukra), a zsivány lepény édesapjuk isteni töltött, kovászos lepénye. A kavargó egy gabonás saláta típus, a kölesmisu egy köleses pohárkrém csokival, erdei gyümölcsökkel, a maci masala pedig egy vaníliás, fűszeres téli ital. A legjobb, ha sikerül rávenni őket arra, hogy a nem szeretett ételeiket is nevezzék el, mert esélyes, hogy jobban elfogadják úgy.  Nálunk ez a kísérlet még nem jött össze. 

  Meséljünk az ételekről! A családi sztorik fontosak 

  Időnként emlegetem a nagyszüleimet, hogy például a telkükön hogyan szüreteltük a borsót, hogyan etettük a tyúkokat, hogyan főztük a vegyes lekvárt túlérett, potyogott gyümölcsökből. Édesapjuk is mesél aszüleiről, a rokonairól, mit szerettek, mit hogy készítettek, mit tanult tőlük, mit hagytak neki a konyhai műveletekből. A horgászatról, a halászléról, a kerti munkákról. A családi történetek személyesebbé és érdekesebbé teszik az ételeket. 

  Élesen látsz tőle, mint a sas – az ételek jótékony hatásai

  Az élettani hatás is motiváló lehet, (itt írtam róla korábban). Nagyon egyszerűen vázolhatjuk mennyire egészséges, amit próbálunk rájuk tukmálni.  Például a sárgarépa, batáta, sütőtök narancssárga színét a karotin adja, ami például abban segít, hogy olyan élesen láss, mint a sas. A bőrös halak Omega 3-zsírsav tartalmukkal a szívedet védik, a színes bogyós gyümölcsök az antioxodáns tartalmukkal segítenek, hogy jobban vágjon az eszed.  A lilakáposzta, a kék szőlő vagy a cseresznye antocián tartalma felel a bordós, lilás színért, és abban segít, hogy memóriajátékban még ügyesebb legyél.  A savanyú káposzta, sós-vizes vagy kovászos uborka erjesztett zöldségek, amelyeket ecetsav és tejsav baktériumok tettek finommá. A bélflórád erősebb és változatosabb lesz tőlük, ami pedig azért jó, mert könnyebben elbánsz a vírusokkal.  

  Tudod, miért hívják legényfogó levesnek? Jöhet pár gasztro történet is

  Némelyik alap fogásnak klassz története van. Akár a ludaskása, a hortobágyi palacsinta, vagy az újházi tyúkleves bizalmat kelthet a történetén keresztül. Gasztrotörténetben bővelkedik Csíki Sándor Food and Wine blogja, nyomtatva pedig a Krúdy-féle Gasztrohangulatok, Cserna-Szabó András és Fehér Béla Ede a levesben című könyve, vagy kifejezetten gyerekeknek szól szórakoztatóan Kalas Györgyi Sandwich grófja és a Nápolyi pizza című nemrég megjelent könyve. 

  Hogyan lehet a változatos, egészséges étrend könnyen megvalósítható? Különböző étrendi igényeket kell összehangolnod a családban és ez sok energiádat felemészti? Szükséged lenne átlátható, betartható heti menü tervre? Étrendtanácsadásomon ebben is örömmel segítek. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

  Források:

  Élettan – tápcsatorna

  Mindfulness helps us digest

  Phases of digestion

  Dénes Dóra

  Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

  Étrend tanácsadás

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

  @edespofablog

  Followers