fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Tudástár
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • AIP-barát Egyéb kategória Gabonamentes Hozzátáplálás Hozzátáplálási tippek Immuntámogató IR-barát Négyévszakos Nyersvegán Rostban gazdag Saláta Szoptatás barát Tudatos táplálkozás Várandós barátVegán

    “Hogyan érted el, hogy egyék a salátát is?” – 10 trükk, ami segített

    Mi köze az állatsimogatónak, a lovardának, a gyümölcsöknek ahhoz, hogy a gyerekeim hajlandók salátát enni? 

    “Csak nézem, ahogy pakolja be azt a sok zöldséget, és azon gondolkozom, tényleg mind megeszik a gyerekei? Az unokám csak a krumplit. Mit csináljak, hogy én is ennyit vehessek?” A  piacon a sorban mögöttem álló nagymama kérdéseit a szülők is gyakran felteszik, akiknek gyerekeivel dolgozunk. Nehéz röviden válaszolni, mert nálunk a hozzátáplálás óta része a napi betevőnek a saláta. Cipelek, hámozok, mosok, tépkedek, reszelek, ízesítek: ahogyan egy pék fejleszti a kenyérdagasztó izmát, én is sokat gyúrok a jobb karom zöldségreszelő izmára. 

    Salátát szinte mindenhez készítek, ami sós. A rántottához, a ragukhoz, a sült csirkéhez és még a fullos zöldségköret mellé, például sütőben sült vegyes zöldségek mellé is (adnék az aranygaluskához is, csak az már tényleg patológiás). De ez a műfaj nemcsak a zöld levelekből összeállított nagy kazlat jelenti, hanem néhány reszelt vagy darabolt nyers zöldség egy fogás mellett bőven salátának számít. 

    Ezeket nyerjük velük: 

    • Jól hasznosítható, strukturált vizet tartalmaznak, a  szervezet hidratálását egyedi módon segítik (ezért különösen hálás vagyok, mert az ivásért mindig rimánkodnunk kell). A nyers zöldségek, gyümölcsök szerepéről a napi folyadék fogyasztásban itt írtam bővebben. 
    • Vízoldékony rostban bővelkednek, amelyek ráadásul a bélbaktériumaink számára is tápanyagul szolgálnak. 
    • Színanyagaik egyben antioxidánsok is. Általánosságban a vérképzést és a sejtek megújulását könnyítik, érvédő és immunrendszert támogató hatásúak. 
    • A nyersen elropogtatott növények sokféle enzimet tartalmaznak, részben olyanokat is, amelyek az emésztésükben segítenek. És az átlagos hazai étrend nem bővelkedik enzimekben. 
    • Aromaanyagaik a hangulatunktól az emésztőnedvek elválasztásáig jó néhány belső folyamatunkra tudnak hatni. És vannak köztük bőven antibakteriális, antivirális és gyógyhatású vegyületek is.

    Ha ennyire hasznosak, akkor a gyerekek miért nem szeretik? 

    A saláták ízvilága a kesernyés felé hajlik, ami az evolúció során nehezebben elfogadható íz. Őseink a gyűjtögető túráin figyelmeztető jel volt, hogy a termés lehet, hogy mérgező. De közben nagyon sok, magas tápanyag tartalmú zöldség van, ami keserű, ám egészséges: a keresztesvirágzatú növények, a K-betűsök, salátafélék, illetve a gyógynövények. Ráadásul majdnem mind zöld. Az ízek megismerése és megszokása szempontjából ez az íz és szín nagyobb feladatot ad a szülőknek. Amíg az édes és fehér, szénhidrátdús ételek szeretetét az anyatejjel szívjuk magunkba szó szerint, annak megtanulása, hogy a saláta veszélytelen, már gyakorlást igényel. A kicsik íz tanulásáról itt írtam bővebben. 

    Pont a gyakorlásban rejlik a lényege. Nálunk a zöldségek gyakoriak, és nem különülek el, húzódnak félre, klikkesednek egy salátástálban. Jönnek részletesebben a saláta trükkök. 

    Szuperul variálható szuperő saláta

    1. Saláta lehet minden, ami nyers zöldség kíséret

    A reszelt, ízesített sárgarépa, cékla, zeller, darabolt szárzeller, aprított kápia is ugyanúgy saláta, mint a klasszikusok: az ecetes fejessaláta, az uborkasaláta, a joghurtos tzatziki, vagy a lilahagymás paradicsomsaláta. A zöld saláta félékből a jégsaláta, szívsaláta, a  bébispenót, a madársaláta a legzsengébb ízvilág, amit a gyerekek könnyebben elfogadnak. Ki lehet próbálni, hogy teljesen natúr, csak egy kis madársalátát teszünk az ételükre, mert nem mindig maga a zöld levél a gond nekik. Van, akinek a hozzá társuló hagymás, ecetes ízvilág a sok. Így már a hozzátáplálás idején része lehet a baba fogásoknak a zöld levél. 

    Tipp

    Hozzátáplálás idején a puhább zöldségek, például uborka, zsenge tök, paradicsom az, amivel a legjobb kezdeni. A gyökérzöldségeket, káposztaféléket  eleinte jobb, ha reszeljük és dinszteljük, vagy hasábokra vágva pároljuk. A rágás gyakorlása kedvéért később készíthetjük roppanósabbra, majd pedig el lehet jutni a nyers zöldségekig. Kellő kitartással egyéves kor körül ez már jól működhet.

    2. Saláta kísérhet szinte bááármilyen főételt 

    A rakott krumpli, a rizseshús, a strandi büfé sült hala és még sok szárazabb étel kívánja hagyományosan a savanyúságokat, így a saláta is illik hozzájuk. Egy rakott zöldbab, egy curry mellé, vagy a szaftosabb ragukhoz már nem jön ilyen könnyen a saláta asszociáció, pedig oda is alázattal csatlakozik. Például curry remek mentás salátával, például raitával  kísérhető, halpaprikáshoz kapros uborkával, egy kis zöldfűszeres paradicsomot meg jóformán mindent lekísér. Egy pörkölt tekintélyének sem árthat egy lencsesaláta, még tán a padlizsán ellen sem tiltakozik. Párolt vagy sült zöldségek mellé is megy. Az ételek jóval toleránsabbak egymással, mint elsőre tűnnek. 

    3. A zöldeket kísérhetik a gyümölcsök és magok 

    Néhány szem szőlő, bogyós gyümölcs, vagy alma és körte kocka erős marketing értékkel bír, ha el akarunk adni némi zöld levelet a gyerekeknek. Ebben az alap szupererő salátában is a reszelt zöldségek része az alma vagy körte. A rukkola eperrel, az endívia, tölgysaláta áfonyával, vagy málnás vinaigrette-tel máris kedvesebb. Nálunk a szőlő az egyik kedvenc a zöld levelek közt, ami az édességén kívül a ropogó magokkal is feldobja. Vannak gyerekek, akiknél a magok válnak be jobban: a dió, mandula, kesudió, mogyoró viszi a hátán a zöldeket (egyéves kor alatt biztonságosabb, ha kisebb mennyiségben, darálva adjuk).

    4. Az öntet bababarát

    A lilahagymás vagy fokhagymás öntetek sok kicsi számára szúrósak, csípősek, vagy a szaguk túl izmos. A lágyabb, édeskés öntetek házi kivitelben szerencsésebbek lehetnek: például egy almás vinaigrette, egy majonéz, vagy cukormentes ketchup. De sokszor a levekek egyáltalán nem igénylik a szószokat, citromlével és olívaolajjal, vagy tökmagolajjal is bőven kiegyeznek. 

    5. A salátát tálalhatjuk a főétellel együtt

    A hozzátáplálás idején sok baba szereti az osztott tányért, amelynek minden rekeszébe kerül valamilyen komponens. Ezt a változatosságot később, a szimpla porcelánon is jó megtartani, és egy tányéron belül különböző állagokat, ízeket, színeket tálalni. Amellett, hogy jól néz ki, és a gyerekek ugyanúgy a szemükkel is esznek, mint a felnőttek, megvan az a haszna is, hogy bátorítjuk a felfedezést, a különböző ételek összekóstolását. Azokét is, amelyekről úgy gondoljuk, nem illenek össze. Ez lehetőség arra is, hogy ő válasszon, miből és mennyit kíván. Az intuitív étkezésnek azért is érdemes teret adni egy változatos szortimenttel, mert a gyerek saját szervezeténél senki nem tudhatja jobban, mire van épp a leginkább szüksége. 

    Nálunk a külön salátás tányér helyett az egy tányéros, vegyes tálalás vált be. Már azzal is barátságosabb képet fest magáról az a színes kazal, ha összekerül a szeretett csirkepörkölttel. Így lényegesen kevesebbszer pörög a vitamin wurlitzer: “edd a zöldséget is”, “ne felejtsd el a salátát!” “hadd halljam a ropogást!” Na és a bablevesbe mégis hogyan tálaljunk salátát? Egy kis aprított szárzeller és egy baba maroknyi madársaláta vagy bébispenót a tetején képviselni tudja a nyers zöldeket.  

    Tipp

    A szezonalitás az emésztőrendszernek is jó barátja. Nyáron arányaiban több lehet a nyers zöldség, gyümölcs, míg télen a fermentált zöldségek és kompótok kaphatnak nagyobb hangsúly, illetve a nyers zöldeket is kiegészíthetjük melegítő hatású fűszerekkel, például gyömbérrel. Tavasszal a friss zöldek, csírák, nyáron minden, ami csak érik, a lédús zöldségek, uborkafélék, ősszel-télen pedig  a gyökérzöldségek, káposztafélék, hüvelyesek (nyers zöldségekkel kombinálva is szuperek) kaphatnak nagyobb teret a gyerek fogásokban is.



    6. A nyers zöldségek mindig kaphatnak egy negyed helyet a házi okostányéron

    Az okostányér kifejezést a MDOSZ vezette be, és ezzel öt éve  nem piramison, hanem tányéron ábrázolják, hogy napi szinten mit lenne fontos elfogyasztanunk (a gyerekeknek szánt ajánlás itt letölthető). Az arányok miatt a legegyszerűbb otthon is a tányért alapul venni, és szemre elosztani a javakat. A csicsörkék számára teljes értékű egy fogás, ha tartalmaz nagyjából ¼ rész fehérjét (hús, hal, tojás, de lehet növényi fehérjével együtt), ¼ rész keményítős zöldséget vagy gabonát (rizs, krumpli, batáta, hajdina, köles, quinoa, amaránt), ¼ rész színanyagokkal teli párolt, vagy sült zöldséget, és megközelítőleg ¼ rész nyers zöldséget, vagy salátát, és zsiradékot, vagy egészséges olajat is.

    7. A szülői példa alapvető

    Az okostányér trükkök akkor működnek jól, ha a szülők, nagyszülők is hajlandók zöldségeket enni. Régebben jegyzeteltem, milyen jelzőket, minősítő kifejezéseket használnak a  zöldséges ételekre, akik a gyerekeiket szerették volna rávenni, hogy nyissanak feléjük. Ha valamit keserűnek, hidegnek, keménynek, fura szagúnak, nyúlkajának tartunk, akkor disszonáns az üzenet, hogy kóstold meg gyermekem, olyan egészséges. Időigényes valóban zöldségeket hámozni, mosni, vágni és idegesítő, hogy zöld törmelékekkel teli a lefolyó, de megéri a napi rutinba beemelni. 

    8. Állatsimogató és lovarda trükk

    Az, hogy az állatok milyen önfeledten ropogtatnak, meg tudja hozni a gyerekek kedvét is. Amikor a barátnőm lovát látogatjuk egy szatyornyi répával, utána az otthon is sokkal kelendőbb. Az állatkertekben, állatsimogatókban is szívesen nézik, melyik állatnak mi a menüje, így példa lehet a teknős, a nyúl a salátafélékkel, a kecske a gyomoktól a gyümölcsökig változatos étrendjével, de a növényevő madarak és majmok is nyújthatnak inspirációt, ha amúgy szimpatikusak.  

    9. Zöldség snackek és smoothie-k

    Van, hogy az asztalnál egyáltalán nem fogynak a zöldségek, és ebédkor, vacsorakor hiába bűvészkedünk velük. Ha az uzsonna mellé dobozból, játszótéren, parkban, patakparton kacsaetetés után jobban megy, az is ér. Az alma vagy banán, pogácsa, babakeksz, bármi szeretett tízórai mellé is készíthetünk hasábra vágott répát, céklát, karalábét, zeller szárat. Ha az uzsonna helyzetekhez jó élmény fűzödik, akkor később sikeresebben meg lehet próbálni ugyanezt a formátumot ebéd mellé is, egy-egy hasábbal. De lehet, hogy a ropogtatáshoz egyáltalán nincs kedv és a zöldek valamilyen gyümölccsel összeturmixolva itatják magukat (itt írtam a zöldség-gyümölcs kombókról és azok jó hatásairól). 

    10. Az étkezéstől független helyzetek ereje

    Kóstoló a piacon vásárlás közben, kertészkedés, bóklászás a természetben: néhány azok közül a helyzetek közül, amelyekben nem direkt módon jelenik meg az üzenet: most akkor üljünk le és együnk. Sokkal érdekesebb tud lenni egy paradicsom, egy mángold, egy uborka, ha a kertben szabadon legelhető, mint előkészítve, felvágva a tányéron. A kertészkedés hatásáról a gyerekek étvágyára itt írtam. A  piacon is jó, ha ismerjük, hol van a csap, mert jó eséllyel könnyebb ott helyben spontán kóstoltatni. Itt akkor a szabad játék győz az étkezési rituálék felett, de valójában erősíti annak hatását hosszabb távon. 

    Válogatós lánglelkűvel küzdesz? Bizonytalan vagy a hozzátáplálásban? Különleges étrendi igényeitekkel zsonglőrködsz és az időhiány mindig nyerésre áll?  Étrendtanácsadásomon ezekben a kihívásokban is örömmel segítek. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers