fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • 1 évtől Családnak IR-barát Mindenmentes Nyári recept Reggeli Rostban gazdag Várandós barát VegánVitamindús

    A pirítóst felvidító málnás bruschetta

    malnas_bruschetta01_fin.jpg

    mindenféle, színes zöldségpürével gletteltem a gyerekek kedvenc kenyerét, rizstallérját, amit kis katonákra vágva önállóan ehettek. A színek, a variálhatóság, és a puha krém együtt bevált, az én szempontomból pedig az volt megnyugtató, hogy rövid idő alatt így sok zöldséget, esetleg hússal, hallal komplettálva és a turmixolással koncentrálva lehet rövid idő alatt a fejlődő szervezetekbe juttatni. A hozzátáplálás időszaka után is tartja magát ez a hagyomány, csak a mártogatósok fűszeresebbek lettek. A zöldségek és gyümölcsök kombinálása is működik, például így, málnás bruschetta formájában. Van egy kis mártogatós mániám. A hozzátáplálás idejétől 

    Már a gyerekek előtt is rengeteg mártogatóst készítettem. Amikor életmódot kellett, hogy váltsak, és elhagynom a gluténtartalmú gabonákat, akkor egyúttal a felvágottakat is elengedtem (de nem a házi kolbászokat). A gluténmentes kenyereket, még a saját sütésűt sem tudtam annyira megszeretni, hogy a nyomába érhessen egy ropogós héjú, kovászolt parasztkenyérnek, így maradtak a humuszok, krémek, pástétomok. A korábbi 70 százalék kenyér – 30 százalék zöldség arány rövid idő alatt megfordult. Van, hogy a zöldségkrémet is zöldséggel eszem, darabolt sárgarépával, uborkával, szárzellerrel. Ebben a gyerekeim nem tekintenek példaképnek, de ez rendben van így, az ő szervezetük más arányban igényli a sült, vagy párolt zöldségeket és a szénhidrátokat.

    Céklából, zöldborsóból, csicseriborsóból, vöröslencséből a legtöbb kísérletre vevők, de a nyers zöldséges mártogatósok közül csak avokádós és paradicsomos változatokkal kvalifikálhatom magam vacsorára.  Eredetileg az olasz bruschetta nem is tartalmazott paradicsomot, csak fokhagymával bedörzsölt, majd olívaolajjal meglocsolt, pirított kenyér volt, és a lényeg a kenyér minősége volt, és a pirítás módja. Van, aki szerint csak plantin sütve, van, aki szerint csak szabad tűzön pirítva lehet tökéletes.

    malnas_bruschetta04_fin.jpg

    A feltétekkel nagyon jól lehet variálni: gombával, padlizsánnal, lágy sajtokkal nem lehet hibázni, de az viszonylag új felfedezés a számomra, hogy a paradicsom, a málna, a bazsalikom és a citrom mennyire jóban vannak egymással. Ezt a kombó málnával együtt másfél éves kortól kínálható, nélküle korábban is.

    A pirítóst felvidító málnás bruschetta

    Hozzávalók családi adaghoz:
    • Mindenki kedvenc kenyere
    • 4-5 db húsosabb paradicsom
    • 1 marék friss málna
    • 1 fokhagyma
    • Néhány levél friss bazsalikom,
    • Esetleg egy kevés borsikafű
    • Pici metélőhagyma
    • 1 tk balzsamecet
    • Pici citrom
    • Olívaolaj

    Elkészítés:

    A paradicsomokat megtisztítom, apróra kockázom. Mehet hozzá egy kis metélőhagyma, friss, tépkedett bazsalikom és borsikafű, citrom, balzsamecet. Óvatosan összekeverem, nem sózom, hogy ne essen össze, és a végén ráhalmozom a málnát. A hűtőben hagyom kicsit összeérni.

    Olívaolajat csepegtetek egy tálba. A kenyérszeleteket bedörzsölöm a tisztított fokhagymával (ha bírják a gyerekek, a kislányomnál például ez a fázis kimarad), ecsettel olívaolajat kenek rájuk és serpenyőben mindkét oldalukat megpirítom. Tálalás előtt ismétlem az olívaolajat, hogy a bruschetta ne áztassa el a pirítóst, és a tetejükre halmozom a málnás, paradicsomos szószt.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers