A járványügyi lezárásokkal én is újra főállású konyhás néni lettem. Azért, hogy ne kelljen fél napokat főzéssel töltenem, mindent újrahasznosítok. Összegyűjtöttem sok időspóroló ötletemet.
Amióta a kisiskolások online tanítása beindult, matekból fejlődöm. Örülök viszont, hogy a főztömre nem kell, hogy jegyet kapjak. Annyit bénázok mostanában. Próbálok minden ehetőt a lehető legrövidebb idő alatt összedobni, úgyis két óránként érkezik a kérdés: kaphatok valamit enni?
Amikor embert gyógyítasz és gyereket tanítsz, és este fáradtan várod az álmodat, hova szuszakolod be a háztartást? A család all inclusive ellátása tanítás, home ovi és minden egyéb feladat mellett nálunk egy Chaplin filmet idéz. Hétvégén az édesapjuk főz, aki őstehetség, én a hétköznapokban ölelem a káoszt.
A karanténos idők szokásai szerint egy ételből nagyobb mennyiséget készítek, hogy maradjon, és legközelebb viszonylag kevés idő befektetésével át tudjam alakítani. A fagyasztónkban nem ritka a negyed sült csirke, a különféle sült zöldségek kisebb adagokban, az egyemberes főzelék és curry maradékok, az archivált halgombóc. És mind közül a legnagyobb kincsek: a natúr alaplevek. “Ne már, ezt minek őrizzük még? “ – kapom néha a kérdést, amikor a fagyasztó fiókja már akadozik. “Azt a kis zöldséges pulykát pont holnapra szántam tortillához.”
Az alaplé az újrahasznosítás adu ásza
Házi ramen maradék sült hússal
A hosszan és lassan főtt csontlevek hasonlóan remek gyógy esszenciák, mint az anyatej. Értékes vitaminok (úgy, mint A-, D-, K2), aminosavak mellett ásványi anyagokat: kalciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot tartalmaznak, és persze a rugalmas szövetek kollagéntartalmából is bőven jut a levesbe. Jó hatással van az emésztésre, jó bőrnek, az ízületeknek, a hajnak, körömnek (ebben a posztban írtam róla bővebben). Gasztro értelemben a csontlé egy umami bomba, egészséges ízfokozó. A vele készült ételek ízeit mélyebbnek, teltebbnek érezzük.
Nálunk szokás egy alkalommal nagyobb mennyiséget készíteni, és praktikusan, adagonként fagyasztjuk.
- Örömmel használom levesekhez – ki hitte volna. Főételként készített leveses egytálételekhez, például ramenhez.
- Húsos ragukhoz, tokányokhoz.
- Zöldséges ragukhoz.
- Nagyon jó még főzelékekhez, gazdagítja az ízeket.
- Natúr gabonák, pl rizs, hajdina, köles párolásához.
- Komplettebb gabonaétekekhez, mint például a rizottó kihagyhatatlan.
- A sós zabkását is ebben puhítom. Hozzá remek a paradicsom, dinsztelt hagyma, gomba, paprika, és máris kész egy tartalmas reggeli.
- Használom még lepényekhez, kenyerekhez mint hozzáadott nedvesség.
- Zöldséges kevert sütikhez is. A zöldséges ételekhez tehát gyakori, csak kimondott vegán fogásokból marad ki.
Maradék húslevesből mártogatós, tortilla
Tortilla tekercs
A maradék húsleves is nagy kincs. Az első főzésből maradt ízesítő gyökérzöldségek, pépesre főtt hagyma a tápanyagait már kilehelte, de azt sem szoktam kidobni, mehetnek például a humuszba, vagy a törökmogyorós répakrémbe. A megmaradt húslevesben főtt húst és zöldségeket pláne érdemes leszűrni, megtartani.
- A hús gyors pástétomokhoz használható. Például hagymával, aprított aszalt paradicsommal, kapribogyóval keverve kisegíthet a reggeli ötlettelenségből.
- A főtt húsból tortillák, fajitas jellegű fogások is készülhetnek-
- Tehetjük pirítósra, szendvicsbe felvágott helyett.
- A zöldségek használhatók zöldségkrémekhez, mártogatóshoz.
- Rakott ételekhez a ragu szaporítására.
- Pürésítve a rakott étel tetejére sült besamelhez is keverhetjük.
- Csőben sült zöldségek sűrítésre használhatjuk.
- Főzelékek, krémlevesek sűrítésére is jók.
- A hús+zöldség kombó használható húsgombóc alapként szószos ételekhez.
- És fasírtok állagát gazdagítják.
A húsleves leszűrt leve pedig a fentebbi alaplé listáról választhat magának karriert.
Főzelékből rakott tészta
Nagyon jó, ha egy gyerek eszik főzeléket. Ahhoz viszont, hogy másodjára is elfogadja ugyanazt, valószínűleg kell néhány génmutáció. De a főzelék így sem vész el, csak átalakul. Például :
- Zöldségkrémekhez használható. Citrusos borsókrémet sokszor készítek maradék főzelékből. A másnapos vöröslencse a keményítőtől jobban összeáll. Dúsíthatja és népszerűsítheti a sárgarépakrémet.
- Szószos ételekhez adható. Például paradicsomszószt bolondíthat egy kis maradék lencsefőzelék, főleg a hagyományos, füstölt ízvilágú. De egy zöldbabfőzelék is jól szervül a paradicsommal.
- A hűtőben új bevetésre váró paradicsomos káposztát szereti például a gombapörkölt.
- A maradék spenótfőzelék méltó újjászületési módja egy rakott étel. A nyitóképen szereplő rakott tésztát például spenótfőzelékkel, és azt tovább szaporítva brokkolival készítettem. A besamel is rejt egy kis ételmaradékot: egy fogyni nem akaró csicseriborsókrémet nyugdíjazott.
- Lisztekkel keverve lepények készíthetők belőle. Ezt a fajta zöldséges lepényt nem egyszer sütöttem már maradék, sűrű tökfőzelékből.
- Ha nagyon sok főzelék maradt, mert sehogy sem sikerült a családtagokat rábeszélni, akkor lehet csak igazán átfűszerezni, lepürésíteni és gnocchit készíteni hozzá, egy kis zsályás vajjal meglocsolva.
Pörköltből hortobágyi
A szocialista hiánygazdaság és a kora kapitalista lehúzás éttermi hagyományainak egyaránt szimbolikus étele a hortobágyi húsos palacsinta. A kilencvenes években egy jó érzésű magyar felhívta turista ismerősei figyelmét, hogy azt ne rendeljenek kockás terítős vendéglőben. Otthon viszont tudjuk mi lapul benne, és ez az egyik legjobb újrahasznosítós comfort food. De még másra is jó a pörkölt:
- Sok paradicsommal felütve remek lasagne készülhet belőle.
- A sós piték, quiche-ek átölelik, dédelgetik.
- Zöldfűszerekkel útjára indítva, és leveles tésztábam sütve illatos, omlós útitárs
Bolognaiból töltött tészták, rakott zöldségek
Variálható empanadas
A bolognai mártás csak úgy, mint a pörkölt, főleg sült tészták után vágyakozik. A húsos piték diverzitásában a kedvencünk…
- Az empanadas, ami a gyerekekkel együtt készíthető. Szeretik szaggatni, tölteni, és a félholdakat villával nyomkodni. Idővel remek betanított konyhai személyzetté válhatnak.
- Szénhidrátban szegényebb, zöldségben gazdagabb ételek is készülhetnek maradék darált húsos raguval. Például muszaka, vagy csak simán sütőben sült zöldségek rétegei közt lényegülhet újra a ragu.
- A cukkinis, tökös, padlizsános fogásokhozis passzol. Olívabogyóval, gombával még inkább dúsítható.
Rizses húsból húsgombóc
Paradicsomos húsgombóc arabosan
Kötöttnek tűnik az étel, ami eredetileg egy komplett fogás, pedig pont a rizseshús nagyon rugalmasan alakítható alap.
- Kiváló Arancini készíthető a jó öreg bácskaiból. Az olaszok rántott rizsgolyójának alapja maradék rizottó, amelyből gombócot formálnak, a közepére prosciuttót és/vagy egy darabka mozzarellát nyomnak, panírba forgatják és forró olajban kisütik. Magyaros hagyományokkal ugyanolyan jó tud lenni. Ha kicsit egészségesebbre vennénk, hanyagolva a bőséges olajat, akkor panírozás után a sütőben is süthető. Gluténmentes változatban a zsemlemorzsa helyett használhatunk pirított köles- vagy natúr kukoricapelyhet (legegyszerűbben úgy, hogy a kölesgolyót ledaráljunk, vagy az édesítetlen cornflakes-t apróra morzsoljuk), és a golyókat 200 fokos sütőben nagyjából 20 perc alatt átsütjük.
- Húsgolyót is süthetünk rizses húsból egy kis darált hússal és fűszerekkel turbózva. Ez az arabos ízvilágú paradicsomos húsgombóc a titkos átjáró Bácska és Marokkó között.
- Mindenféle fasírt, egészben sült vagdalt, akár főtt tojással gazdagított stefánia vagdalt is készíthető maradék rizses hús felhasználásával.
- Sós snackek, zöldséges golyók alapanyaga lehet gyerekeknek. Például maradék vöröslencse főzelékkel keverve máris tízóraivá lényegül.
- Zöldséges rakott ételekben is megtalálja a helyét. Sok zöldséggel felütve tartalmas ebéd lesz.
Maradék főtt gabonából bőségtál
Hawaii tál sült ananásszal
Mindig hálás vagyok, ha megmarad egy kis rizs, köles, hajdina, és a gyerekek másnap reggeli kásáját abból készíthetem percek alatt. De még másra is nagyon jók:
- Buddha tálakhoz vagy poke bowl-hoz, például ehhez az ananászos, halas változatoz
- A salátáknak tartalmat adnak
- A lepényeket dúsítják
- Pite is készülhet belőlük, például ez a spárgás, borsós fölespite, vagy zöldséges polentapite
- Édes nassokhoz, gombócokhoz is jól jönnek. Például kókuszgolyóhoz, gyümölcsös hajdinagolyóhoz, édes magos rizsgolyóhoz.
- Krémleveseket, szószokat sűríthetünk velük a rántást kiváltva.
Sült vagy párolt gyökérzöldségekből édesség
A gyökérzöldségekből, például sárgarépa, fehérrépa, zeller, cékla, batáta lehet a legtöbbet kihozni. Ha leturmixoljuk, sokoldalú sűrítők:
- A húsok mellé készült mártásokat sűrítik.
- Főzelékekben helyettesítik a habarást, és ezzel rostban gazdagabb, vércukorbarát megoldást nyújtanak.
- A leveseket sűrítik.
- Azokban a főzelékekben, krémlevesekben, amelyekbe rossz szokás szerint cukrot tesznek, édesítésként is megállják a helyüket. A paradicsomlevest édesíti például a sült céklapüré, a sóska főzeléket a sárgarépa, batáta.
- Ha nem fűszereztük sütés, főzés előtt, akkor kiválóan használhatók édességekben is. Krumpli helyett a nudli tésztájába kerülhet sült répapüré, vagy még inkább batáta.
- Gyümölcsös krémekben is használhatók. Az édes ízeket kiemelő fűszerekkel, pl vaníliával, fahéjjal, kardamommal, szegfűszeggel és gyümölcsökkel gyors uzsonnát fabrilálhatunk sült zöldségből.
- Nem fontos pürésíteni, elég darabolni a frittatához.
Dinsztelt káposztából tavaszi tekercs, sült karfiolból pizza
A gyökérzöldségeken kívül minden más maradék zöldség megkapja a maga vízumát.
- A maradék sült karfiol a karfiolpizza eszményi alapanyaga. Vagy másnap reggel karfiol tortillaként fejezheti be útját.
- A dinsztelt káposzta még nagyobb esélyt kap káposztás rétesként
- Rizslapba csomagolva kétféle ételként is hódíthat. Az egyik a kínai tavaszi tekercs. Abban hagyományosan jó fokhagymás, szójaszószos káposzta szerepel, forró olajban kisütve. A vietnámi ihletésű, nyári tekercs az egészségesebb változat, amelyben nyers zöldségek, például sárgarépa, jégcsapretek, paprika a jellemző zsülienre vágva. Tehetünk bele garnélát, és a nyers zöldségek mellett maradék sült zöldségek is elférnek, mint például sült cékla vagy dinsztelt káposzta.
Curry szinte bármiből készülhet, ami a hűtőben maradt
Csirke tikka masala
India van annyira szegény és találékony, hogy minden ehetőből curry-t tudnak készíteni. A maradék főzeléktől kezdve a másnapos sült húson át a friss zöldségek zöld szárai, levelei (például spenótszár, sárgarépa vagy retek zöldje) mind olvasztótégelye lehet egy jó gyömbéres, fokhagymás, paradicsomos, kókusztejes curry-nek.
Sült céklából brownie
Baba brownie céklából
A céklás brownie is egyike az utóbbi évek reform édességeinek. Maradék sült céklából is készülhet, ha nem fűszereztük az első pályafutása alkalmával.
Elfogyni nem akaró salátából omlett
A megmaradt saláta a leggyorsabban öregedő entitás. Másnap reggel tojáslepénybe vagy omlettbe vele! Vegán verzióban csicserilepényben nyugalmazhatjuk.
Hogyan lehet a változatos, egészséges étrend könnyen megvalósítható? Különböző étrendi igényeket kell összehangolnod a családban és ez sok energiádat felemészti? Szükséged lenne átlátható, betartható heti menü tervre? Étrendtanácsadásomon ebben is örömmel segítek. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!