fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Tudástár
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • AIP-barát Alacsony FODMAP Baba verzió Egyéb kategória Étrendváltó alapreceptek Falatkás hozzátáplálás (BLW) Hozzátáplálás Immuntámogató IR-barát Leves Szoptatás barát Téli recept Tudatos táplálkozás ÜnnepiVárandós barát

    Család – és bababarát halkocsonya – tippek, hogy jobban csússzon

    Halványan aranyló, remegős, hideg és halízű. Ha ebből valamelyik gyenge láncszem, akkor azon lehet segíteni. 

    Feketeöves halfogyasztóink vannak itthon: háromból kettő imádja ( a középső pedig beletörődött, hogy ide született). A pisztráng farok és szem mindig a legkelendőbb csemege. Kár, hogy fejenként csak kettő van belőle. Bőrből is jó lenne dupla réteg, és alatta lévő zsírréteg is keresett termék. Már a kétéves is gyakorlottan szálkázza a pontyot. De bármennyire is megy a hal a kopoltyútól a farokig, a halkocsonyámat eladni nem olyan egyszerű. 

    Hogy lehet, hogy ezt egy gyerek nem szeresse?

    Van, akinek az állag, az az imádnivaló, rezgős extracellurális mátrix nem jön be. Van, akinek az a bántódása, hogy a hideget télen nem kívánja. Az emésztőrendszernek a langyos, meleg ételek és melegítő fűszerek a hideg hónapokban jobbak (persze ha fagyiról lenne szó, az jöhetne télen is). A bőrös, húsos csontlevek lehet, hogy csak  melegen működnek. Lehűtve, ha áll bennük a kanál, már nem. Az a jó, hogy melegen, levesként és hűtve, kocsonyaként is ugyanolyan tápanyagsűrű, esszenciális zsírsavakban, kalciumban, aminosavakban gazdag.  

    Csuda csontlevek

    A kocsonyák megszokott fűszerei is lehetnek kifogásolt elemek. Markánsan fokhagymásak, és sósak, mert minden felmenő így csinálta. Pedig mérsékelten fűszeresen is finom. A halból készült rezgeménynek gyömbér, a sáfrányos szeklice, és a póréhagyma jobban is áll. 

    A halíz lehet még a gyenge láncszem. Ahhoz, hogy kocsonyásodjon, kollagénben gazdag, bőrös testrészeket, fejet, farkat célszerű nagyobb mennyiségben hozzáadni. Pontyból ( csak zárójelben merem említeni a leghalszagúbb hazai delikvenst: busából is) kiválóan el lehet készíteni, de tény, hogy pontyíze van (én pl imádom).

     A halíz tompítására pár dolgot be lehet vetni:

    • A bőrös halnyesedékek mellé unortodox módon baromfi is kerülhet. Az alaplében főtt csirkeláb például segíti, hogy kocsonyásodásra alkalmas legyen a lé. 
    • Pontyot, busát, szürkeharcsát csak a hal alapléhez használjunk. A levesbetét, amellyel a gyermek szilárd formában találkozik, mérsékelten halízű filé is lehet, például pisztráng vagy akár afrikai harcsa. A fagyasztott tőkehalat, vagy más mélyhűtött halfilét nem ajánlanék itt, mert olyan sok vizet tartalmaznak, hogy eséllyel széttrollkodják a kocsonya állagot. 
    • Több recept is van, amelyik a tömény hal alaplé helyett moderáltabb mennyiségű nyesedéket használ zselatinnal kiegészítve. Így elvileg nem lesz olyan markáns a halíz (erről nincs tapasztalatom, zselatinnal nem csináltam). 

    Egyetlen dolgot nem lehet benne trükkökkel megváltoztatni: hisztamin intolerancia esetén a kocsonya nem tud megfelelő étel lenni. De ezen kívül több jó tulajdonsága van. Akit az élettani hatások vagy a fenntarthatóság szele lendít a kocsonyázás útjára, íme néhány támogató tény.  

    Zsíroldékony vitaminok, ásványi anyagok forrása 

    A gyógyerős csontlevekről írt posztomban részletesen említettem, mit is tudnak ezek a levek. Zsíroldékony vitaminokat tartalmaznak, izom-, kötőszövet- és csontépítő aminosavakat. A csontos elemekből  jut még a lébe kalcium, magnézium, foszfor, kálium, és kollagén típusú fehérjék. 

    A fejlődő agynak is fontos tápanyag

    A halak esszenciális zsírsav készletéből is jó adaghoz juthatunk, főleg ha bőrös részeket is használunk. Azok még inkább jó Omega-3 zsírsav-források, azokból is az EPA és DHA szempontból erősek. 100 gramm ponty például 300 mg-ot tartalmaz EPA+DHA zsírsavakból, legalábbis amerikai viszonylatban, de ennél is izmosabb forrás a pisztráng. Bő tíz éve az oxfordi Dolab Study bizonyította, hogy a DHA-ban ellátott gyerekek könnyebben tanulnak, a memóriájuk combosabb, és jobban olvasnak, és sikeresebbek a matek feladatokban. (Az Omega-3 -Omega -6 témáról itt bővebben írtam).

    Nyesedékmentésre is alkalmas

    Évente több százezer tonna halfej, uszony, farok vész kárba a világon feldolgozás során. Egy 2011-es összegzés szerint például norvég halászok több mint 220 ezer tonna nyesedéket dobtak a tengerbe, amelynek egy része ehető lett volna. De a pesti, piaci halárus is készségesen megerősítette a kérdésemre, hogy az aprólékok, gerincek nagy része végül szemétként végzi, még akkor is, amikor karácsonyra bőven visznek belőle halászléhez.

    Pedig egyébként lazac tatárt is a legjobb és legolcsóbb a filézés után a gerincen maradt halhúsból készíteni. A ponty és szürkeharcsa nyesedékek pedig éppen a legjobb alaplé hozzávalók, pompás kollagén források. 

    Hogyan készülhet? Alaplé matek

    A halkocsonya nem olyan bolondbiztos étel, mint a sertésből készült rezgemény, ami tuti összeáll. Itt a hal apróléktól, minőségétől, mennyiségétől nagyon függ az eredmény. 

    Egy alap halászlé matek szerint a hal és víz aránya 1 kg :1 liter legyen. A kocsonyában is ezt célszerű tartani. Egy családi adaghoz nagyjából 2 és fél liter víz szükséges, és elbír 2 és fél kiló hal eredetű szilárd anyaggal. Ebből nagyjából 2 kg a nyesedék (ponty, szürkeharcsa vagy busa a legkézenfekőbb) és a többi az a hal, amelyet egészben, vagy darabolva látunk majd viszont. 

    A ponty, harcsa bontásakor a farokból 6-9 centis darabokat szoktak levágni, ami patkóként már nem adható el. Ez például tökéletes alaplé hozzávaló. 

    Az alapléhez nagyon jól jön 1-2 mosott, de héjastul a lébe dobott vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1-2 cm gyömbér, és gyökérzöldségek, mint sárgarépa, zeller, fehérrépa. Egy kis sáfrányos szeklice szép színt ad neki. 

    Kocsonya betétek

    A betétként használt hal lehet szintén ponty, például patkó. A hátulütője, hogy szálkázni kell, és ha a bőrét megtartjuk, az hidegen nehezebben elrágható. Mindkettő lázadást szíthat a kosztosoknál. 

    Ha semleges ízű halfilét választunk, például afrikai harcsát, azzal kevésbé körülményes az evés, és a halíz és illat is mérséklődik. 

    Hal betétként klassz még a haltej is, például ahogyan a Molnár B. Tamás- Bittera Dóra páros készíti. Ez, az agyvelőhöz hasonló állagú anyag a hím hal termékenyítő nedve, kiemelt fehérjeforrás. Szezonális termék, de ebben az időszakban, télen éppen kapható. 4-6000 forintba kerül kilója. 

    Az alaplé elkészültével a benne főtt zöldségek helyett újak kerülhetnek a végső verzióba. Hasábokra vágott sárgarépa, szárzeller, és ha sikerül szerezni, nagyon jól passzol még az édeskömény is. Plusz umami forrásként gomba is kerülhet a kocsonyába. Ha babáknak is szánjuk, akkor nem feltétlenül szükséges, mert a gomba nem az első év alapanyaga. 

    Van, aki főtt keménytojást is szeret a halkocsonyába tenni. 

    Mikortól kocsonyázhatnak a babák? 

    Igen zsenge kortól, a 7-8. hónaptól simán, vagy amikor a puha zöldségdarabokkal jól bánnak, és a halat is kóstolták már. Ha családi adagot főzünk, a hozzátáplálás időszakában annyi trükköt lehet még alkalmazni, hogy az alaplevet csak minimálisan sózzuk, és a több órás gyöngyözés után, mielőtt markánsabban befűszereznénk, vegyünk ki a baba számára 1-2 adaggal. 

    Délután célszerű nekiállni a műveleteknek, hogy estére elkészüljön és értékes állományát a hidegben másnapig fejleszthesse. 

    Család- és bababarát halkocsonya

    Hozzávalók 4-6 adaghoz
    Alaplé: 
    • Kb 2 kg hal nyesedék (minél inkább farok legyen, és jöhet még gerinc és fej)
    • 1 vöröshagyma héjastul
    • Vegyes leveszöldség: pl 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 negyed zeller, és a zeller szára
    • 1-2 fokhagyma 
    • 2-3 cm gyömbér vékonyabbra szeletelve
    • 1 tk almaecet 
    • 1 tk sáfrányos szeklice
    • 2-2.5 liter víz 
    • Még gazdagítható ezekkel nem kötelező jelleggel:  citromfű, vagy szárított, vágott citromnád
    Kocsonya betétek: 
    • Kb ½ kg hal (lehet ponty, szürkeharcsa, pisztráng, vagy semlegesebb ízű, pl afrikai harcsa filé) 
    • 2 sárgarépa hosszúkás darabokra vágva 
    • 2-3 szárzeller hasonló méretre vágva
    • ½ édeskömény csíkozva (ha kéznél van, de elhagyható)
    • 30 dkg csiperke gomba negyedekre szeletelve
    • 10-15 póréhagyma felkarikázva
    • Só, tört fehérbors
    •  
    • Tálaláskor jöhet még citrom, apróra vágott újhagyma, vagy petrezselyem 

    Elkészítés:

    A hal nyesedéket mosás után 15 percre beáztatom. Az áztató levét leöntve új vízben, fazékban felteszem főni a zöldségekkel, zeller levéllel, kis sóval és a fűszerekkel a megfelelő arányban.  A hozzá adott almaecet abban segít, hogy az értékek kioldódjanak a lébe. A  legkisebb lángon gyöngyözve forralom legalább 2 órán át. Lehabozom, lezsírozom, amint adja magát. Ha túl kevés ideig fő, akkor nem lesz elég kollagénes, ha meg túl sokáig, akkor a lé zavarossá, szürkéssé válhat. 

    A halat előkészítem: ha halfilé, akkor 2 ujjnyi csíkokra vágom, ha patkó, akkor egyelőre nincs teendő vele. 

    Ha elkészült, gondosan leszűröm. Lehet gézt is használni, ha nincs sűrűn szőtt szűrő. A tiszta alaplében felteszem főni a zöldséghasábokat, édesköményt. Ha a puhulás útjára léptek, mehet a levesbe a hal is 8-10 percre. Ha megfőtt, óvatosan kiszedem szűrő kanállal, és itt az ideje, hogy kivegyek a babának egy adag levet. 

    A maradék lébe engedem a gombát és póréhagymát, és még sózom annyira, hogy a családnak kedvére legyen. Végül leszűröm az összes zöldséget, és ha kell, az alaplevet még egyszer átszűröm, hogy szebb legyen, mint a hegyi kristrály. 

    Előkészítem a tálakat. Mindegyikbe tépek főtten kiszálkázott halat, teszek főtt zöldségeket vegyesen, és rámerem a levet. A baba táljába is teszek halat, zöldséget, és felöntöm az ő levével. Mire minden elkészül, este lesz. A tálak a jéghideg teraszon pihenhetnek, hogy reggelre ruganyosra aludják magukat. 

    Mindig friss legyen, és tápanyagdús. Könnyű azt mondani. Változatos és egészséges étrendet tartani családot menedzselve rengeteg idő és energia. Ha különböző étrendi igényeket kell összehangolnod munka és más feladatok mellett, étrendtanácsadásomon segítek rátok szabott rutinokat kialakítani. 

    Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Források még:

    Omega-3 content in fish

    Top10 reasons to give your kids Omega-3

    The DOLAB Study – DHA Oxford Learning and Behavior Study

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers