fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Tudástár
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Betét-feltét Ebéd Egészséges nass Falatkás hozzátáplálás (BLW) Főzelék Főzés tippek HozzátáplálásTudatos táplálkozás

    Hozzátáplálás: 15 bűvésztrükk a gombócoktól a zöldségmentő pitékig

    A családi ebéden mindenki udvariasan kanalazza a főztöd, és még bíztatnak is, ne hagyd abba a kísérletezést azzal a csicsókatortával, egész jól sikerült. Na, ilyet a gyerekek nem fognak tenni. A hozzátáplálástól a konyhaművészetünk megítélése a következő algoritmus alapján alakul: fini/ nem fini, jó állagú/ rossz állagú, jó szagú/ rossz szagú, szép színű/ zöld, van kedvem enni/ minden bajom van.  Imádom ezt az időszakot minden nehézségével együtt. Összegyűjtöttem a mentő ötleteimet, amelyek nálunk beváltak.

    Csodálatos dolog új ízeket megismertetni, a közös evésekbe, egy étkezési kultúrába bevezetni egy babát, és azt, mint szeretetnyelvet is bemutatni a számára. Izgalmas az evés pszichológiája, ami őszintén és maníroktól mentesen látható egy gyereken és izgalmas próbálkozni, elbukni, megpróbálni másképp, új kombinációkat felfedezni, büszkének lenni, hogy sikerült és megnyugodni, hogy ma sem fog éhen veszni.

    Úgy érzem, nincs éles határ a hozzátáplálás és a gyerekek későbbi táplálása közt. Majd ha egyszer napokra eltűnnek a kollégiumban, tömik a löncshússal megkent kakaóscsigát, és csak hétvégén bukkannak fel, hogy dobozban elvigyék a hazait, akkor is egyfajta hozzátáplálást folytatunk.

    A hozzátáplálás három korszaka

    Első korszak

    Az egyszerű gyümölcslevek, pürék, vagy BLW esetén az első, egyszerű falatkák, zöldség, gyümölvsdarabok korszaka. A bevezető ízekről, klasszikus babaételekről szól a hozzátáplálás első 1-2 hónapja.

    A második korszak

    Nagyjából a 8-9. hónaptól kezdődik, az összetettebb pürék, főzelékek, darabos kóstolók, BLW esetén a családi ételek egyszerűsített változatának időszaka. A könnyen kombinálható alapanyagok, húsos, gabonás ételek, többféle textúra egy fogáson belül, játszótéri falatkák, kóstolók a szülők, testvérek tányérjából, ismerkedés a zöldfűszerekkel, és a felnőtt ételek babaverzióival mind ide tartoznak.

    Ez az egyik legizgalmasabb időszak, amikor már láthatók az ízlés első jelei, lehet kísérletezni, kóstoltatni. Lehet bakokat lőni, mint én a krumpli leturmixolásával,  zöldborsó átpasszírozásával. Lehet inspirálódni felnőtt receptekből, azokat átalakítani, megismerni nagyon jó kistermelőket, bevásárló közösségeket, nyitni a vegyszermentes alapanyagok és fenntarthatóság felé. Ugyanakkor a legkomplikáltabb abból a szempontból, hogy napi 3-4 babaételt, (nálunk a saját ételünknek a baba korára kalibrált változatát) kell kitalálni, hozzá bevásárolni, elkészíteni, és eltakarítani a romokat.

    A harmadik korszak pedig

    Egy-másfél éves kor környékén, kinek mikor jön el az érettség erre: belépés a felnőtt ételek világába. Ez lényegesen leegyszerűsíti a családi logisztikát, mert már nem kell külön főzni, ugyanakkor szép kihívás is a szülőnek, mert ha egészséges ételt szeretne adni a gyerekének, akkor neki is azt kell ennie. A három korszak közt pedig bőven van átjárás, egy 7 hónapos is bele akarhat kóstolni a szülő ételébe, és egy hároméves is rajonghat az almapüréért.

    Ebben az összeállításban a második korszakra koncentrálok. Megosztom a saját tapasztalataimat, és nagyon kíváncsi vagyok a tieitekre, ha megírnátok, nálatok milyen megoldások váltak be.

    1. A kedvenc zöldség, gyümölcs felkarolja az elesetteket

    A hagyományos hozzátáplálás kezdetén sokszor egy új íz bevezetéséhez a már megszeretett ízt használjuk segítségként. Sokaknak beválik, hogy lefejt anyatejet, vagy egy kevés tápszert kevernek az első főzelékekbe, fokozatosan egyre kevesebbet. Az első alma vagy zöldségkóstoló után az alma is hasonlóan segíheti az utána következő sütőtök, batáta, sárgarépa bevezetését, de a krumpli is ugyanilyen mankó tud lenni.

    Nálunk nem volt szükség ezekre, mert elsőre nagy volt a nyitottság minden új íz iránt, de néhány hónappal később már nem tudtam olyan egyszerűen eladni a zellert, a spenótot, vagy a kezdetekben még olyan lelkesen harapdált, párolt brokkolit.

    Ilyenkor meglepő felfedezéseket lehet tenni. A már kialakult kedvencekkel variálva a kevésbé szeretett zöldségek néha remek kombót alkotnak. Nálunk mindhárom gyereknél ugyanazok az alapanyagok (voltak) a kedvencek. Ahogy láttam, ezek más gyerekeknél is mennek hellyel-közzel: a banán, az alma, a zöldborsó, a batáta, a vöröslencse, a zabpehely, a húsok. Ha az ételben a kedvencek megjelennek, máris nagyobb az esély. Néhány példa:

    Batáta+alma+sóska (8. hónaptól)

    Banán+sóska+tejberizs (8. hónaptól)

    Zöldborsó+spenót (8. hónaptól)

    Vöröslencse+padlizsán (9. hónaptól)

    Sütőtök+lencse (10. hónaptól)

    Paradicsom+sárgarépa (9. hónaptól)

    Zöldborsó+édeskömény+hús (9. hónaptól)

    Sütőtök+vöröslencse (10. hónaptól)

    2. A félkrémleves trükkje

    Az elesetteket felkaroló kedvenc zöldség trükkjének egyik változata, ahol is a kedvenc zöldség ápol és eltakar. Sokszor bevált, hogy a krémlevesekben a szeretett alapanyagok darabosan és láthatóan szerepelnek, azok pedig, amelyek önmagukban nem szimpatikusak, pépesen.

    Sosem hazudtam az alapanyagokról, tudták, hogy az a renitens karalábé is ott lapul. Sokszor készítettem egész zöldborsóval karfiollevest, brokkolit, vagy épp kelbimbót, csak hogy egy szintén klasszikus mumust említsek. De ugyanezek sült batátával is jobban szerepelnek.

    Sokat kérdezgetek gyerekeket arról, egyik-másik zöldséget miért nem szeretik, és általánosságban a keserű illat és íz az, ami taszító. Ezenkívül a túl intenzív illat ( pasztinák)  zöld szín (spenót), a fás szárak, vagy szíjjasság (keresztesvirágzatúak és karalábé) is esélyesek a leminősítésre.

    A keserű illatot és ízt ösztönösen kerüljük, az evolúcó során ez a tulajdonság arra szolgált, hogy felismerjük a mérgező növényeket (erről bővebben az íz-ablak lehetőségeiről szóló posztomban írtam). Felnőttként már megtanultuk, hogy a kelkáposzta jó (is tud lenni),  gyerekként sok jót kell ezekről a zöldségekről tapasztalni, hogy szerethetőek legyenek.

    3. Levesbetétek, feltétek

    Néha egy krémleves, vagy egy főzelék sikere a kíséreten múlik. Időnként elég csak egy marék natúr, sült csicseriborsó, vagy répacsipsz, mint alternatív levesgyöngy, de van, hogy a következő három műfaj: a fasírtok, tócsnik, gombócok segítségére van szükség.

    Kókusztejes sült karfiolpüré és csicseri ropogós

    4. Fasírtok

    A gyerekek előtt jóformán csak darált húsos, nagy ritkán halas fasírtot készítettem, azután fedeztem fel, hogy maga a formátum mennyire sikeres, és mennyiféle zöldség, gabona, olajos mag megfér békésen egy lapított gombócban. Néhány darab akár komplett babafogásként is megállja a helyét.

    A tojás bevezetésének az ideje előtt (a legnagyobbikunk idején még 1 év alatt nem ajánlották az egész tojást, 2019 óta a hozzátáplálás időszakának elején is bevezethető, először a sárgája, majd kompletten) a hús/zöldségpüré+főtt gabona kombináció a legjobb, és bő olaj helyett inkább  a sütőben süssük. Bár kétszer még nem sikerült egyik fajta sem ugyanúgy, mindig van benne improvizatív elem, de van néhány, amihez a gyerekek úgy ragaszkodnak, ahogy elsőre megszerették. Például ezekhez:

    Céklafasírt (10. hónaptól)

    Gesztenyés pulykafasírt (10. hónaptól)

    Halburger (12. hónaptól)

    Mogyoróvagdalt (12. hónaptól)

    Zöldfasírt (12. hónaptól)

    5. Babatócsnik

    A bababarát tócsni, pampuska, röszti, vagy lapcsánka nyers zöldség és liszt (a mi esetünkben rizsliszt, vagy kukorica-, csicseriborsó-, hajdina-, esetleg kölesliszt) keverékéből, esetleg egy kis zöldfűszerből áll, és kevés olajon, vagy kókuszzsíron pirul. Hagyományosan krumpival készült, zsírban sült, így fizikai munkához valóan igen tartalmas, de könnyen lehet variálni, személyre, lakhelyre és életmódra szabni. Lehet köret, lehet snack, lehet játszótéri uzsonna, és még a szókincs bővítésére is alkalmas, mert hívhatjuk különböző tájegységekből származó, hagyományos nevein: macok, bandurák, berét, lapotya, recsege, prózsa, cicege, gánica, pacsni.

    Batátatócsni (10. hónaptól)

    6. Gombócok

    Az igazgyöngyök a természetben előforduló gömbformák közül a legszabályosabbak közé tartoznak. A kagylóba kerülő, idegen anyagból növekvő gyöngy forog az őt bevonó gyöngyházréteg alatt, és minél inkább lehetősége van mozogni, annál szabályosabb formát képez.

    Valamilyen ősi fizikai törvényszerűség miatt a babaételek egy része is a gömb forma felé törekszik. Időnként egy szimpla zöldségpüré is jobban etette magát, ha sikerült valahogyan gombócformába rendezni. Egy időben, nagyjából a 7-9. hónapban a banános zabkása-golyók, avokádógombócok, sült batátából, sütőtökből gyúrt golyók voltak a legnagyobb slágerek. A későbbi, koncepciózus golyók közül néhány ötlet, ami nálunk bevált:

    Gyümölcsös hajdinagombóc (9. hónaptól)

    Rizsgombóc háromféle ízesítéssel gyerekzsúrra (12. hónaptól)

    Gesztenyegolyó (9. hónaptól)

    Húsgolyó sütőtökös paradicsomszósszal (10. hónaptól)

    Húsgolyó kókusztejes zelleres szósszal (10. hónaptól)

    Kelbimbós rizsgombóc amarántköpennyel (12. hónaptól)

    7. Curry-k, szószok

    például egy ilyen, gyökérzöldségekkel teli, mindig bevethető szósz. Azt korábban is sejtettem, hogy a szószok mindenféle remek zöldségnek tudnak búvóhelyet biztosítani és valamilyen szeretett gabonával, vagy tésztával együtt működhetnek.  Vadasmártás (9. hónaptól) 

    De a curry-k népszerűsége meglepett. A curry is fűszeres szósz, indiai, thai és más, ázsiai mártásos fogások gyűjtőneve. Nem okvetlenül curry fűszerkeverékkel készülnek ezek, nagyon sokfélék, baba és gyerekbarát módon is fűszerezhetőek, lehet variálni a színeikkel és rengeteg zöldséget elrejteni bennük. Erről a témáról korábban írtam a Lila füge gasztrooldalra.

    Nálunk a citromfüves thai vonal és az indiai is ment már a hozzátáplálás idején is. Használhattam gyömbért, kurkumát, koriandermagot, római köményt, édesköményt, kardamomot, fahéjat is, amik szintén hozzávalóik az egyes indiai masaláknak. Ezek nagyon jó illatot, és karaktert adnak a szószoknak.

    Sütőtökös céklacurry (10. hónaptól)

    Kurkumás csicsóka (10. hónaptól)

    Kecskesajtos spenótcurry (18. hónaptól)

    Halas babacurry kölespogácsával (12. hónaptól)

    8. Mártogatósok

    Az első szendvicskrémek még kölesgolyóval, vagy rizstallérral kísért, egyszerű pürék voltak, zöldséggel, vagy gyümölccsel, hússal, hallal vagy májjal kombinálva, és maga  a szokás, hogy a felvágottakat javarészt a mártogatós váltja ki, máig tartja magát (9 hónapos, 4 és 7 éves korban). A darabos zöldségeknél sok esetben azért is pratikusabbak, mert kenyérre kenhetők, és a turmixolás tömörít és koncentrál, ebben a formában több rost és vitamin juthat különösebb rábeszélés nélkül a gyerek szervezetébe.

    Az első mártogatósok az avokádó, avokádó párolt paradicsommal, paradicsomos cukkini, párolt almás csirkemáj, almás, zelleres vöröslencse krémek voltak, később jöttek a kombináltabbak.

    3 bababarát májpástétom

    Vöröslencse humusz (10. és 12. hónaptól)

    9. Piték

    Remek módja a zöldségek, pürék, szószok, mártogatósok további felhasználásnak, illetve a maradékok újrahasznosításának a pite. Ehhez a formához is többnyire csupa jó képzet társul, érdekes, otthonos, kézbe vehető, téphető, csipegethető. A puha tésztát könnyen tudja enni akár egy nyolc hónapos gyerek is. A kedvenceim közé tartoznak azok a bababarát tészták, amelyeknek az alapja is zöldség vagy gyümölcs. Például:

    Brokkolipite (9. hónaptól, dióval 11-12. hónaptól)

    Sütőtökös tortácska (9. hónaptól)

    De a mindenmentes kölespite (10. hónaptól) is sokszor kisegített már, ha egyszerű és allergénmentes tésztát szerettem volna, ami mindenkinek megfelel.

    10. A jégkockatartó

    A hús bevezetésének az idején nagy segítség volt, hogy apró adagokban tudtuk fagyasztani az egy alkalommal elkészített hús, illetve májpépet, és egy-egy kockát belekeverni a babaételbe. Az apránkénti bevezetés nem tartott viszont soká, mert a húsra és májra nagy nyitottság mutatkozott, így maradt egy jó pár kocka a mélyhűtőben. Ezeket később random használtam fel reggeli pástétomokhoz, ha pár perc alatt el kellett készülnöm.

    11. A sült zöldség

    A zöldségek egy része sülve előnyösabb arcát tudja mutatni, mint főzve, párolva. A gyökérzöldségek édessége, íze így jobban koncentrálódik. Például a batáta, sárgarépa, cékla jobb sütve, akár 190-200 fokon. Főzéskor a karalábénak, kelbimbónak többnyire kesernyés szaga van, sütéskor ez halványul, a kelbimbó roppanósabb, haraphatóbb lesz, de a karfiolnak és a krumplinak is jót tesz egy kis lazítás a melegben.

    Ha viszont sült zölségeket pürésítenénk, egy kis vízre, vagy alaplére szükség lesz. Többször is kipróbáltam, hogy melyik verzió a finomabb: ha a sült zöldséget alaplével turmixolom, vagy ha ugyanazt a fajta zöldséget megpárolom és a főzőlevéből egy kevéssel pépesítem. A sült zöldséges változat karakteresebb.

    Vannak azonban zöldségek, amelyeknek nem tesz jót a sütés. Az édesköményt például nehéz megpuhítani, a fehérrépa, póréhagyma szíjas tud lenni, amíg a vöröshagyma, lilahagyma puhára sül, a brokkoliról meg megoszanak a vélemények, van, aki sülve, van, aki főzve szereti jobban.

    BLW esetén először kisujjnyi hasábokra célszerű vágni a zöldségeket, úgy a legkönnyebben megragadhatók, csócsálhatók.

    Tepsis fish and chips sült csicsókával (10. hónaptól)

    12. Rántott hús a sütőben is sülhet

    A bő olajban sült ételek nem gyakoribbak nálunk, mint hogy a részecskegyorsításról beszélgessünk óvodából hazajövet. A bő olajban sütés a szervezetet terheli (erről itt írtam bővebben: 5 ok, miért ne süss bő olajban), a használt sütőolaj hatalmas környezeti károkat tud okozni, ha például vécébe, vagy lefolyóba öntjük.

    Mondanám, hogy ugyanazt az eredményt lehet elérni akkor is, ha a panírozott finomságokat a sütőben sütjük, nem pedig a fritőzben pezsegnek, de ez nem teljesen igaz. Frissen valóban hasonlóan ropogósak, de később gumisabbak lesznek, de ennyi kompromisszum talán még belefér. A panírok variációi közül nálunk a cornflakes-es bunda, a zöldségekhez pedig a csicserilisztes, indiai pakora jellegű kabát vált be a legjobban. Ez utóbbi tojás nélkül készül.

    Cornflakes bundával sült csirkeszárny (10-11. hónaptól)

    Szezámos céklapakora (12. hónaptól)

    13. Édesítés gyümölccsel

    Bár ez sem újdonság,  engem mindig örömmel tölt el, hogy egyszerű, finom és szerethető gyerekédességek készülhetnek cukor nélkül, csupán a gyümölcsök édességének köszönhetően. Ezek így nemcsak kényeztetnek, hanem remek rostforrások is. Az első zabsütik, palacsinták tésztáját édesítheti a reszelt alma, körte, de köleskásába is keverhető, fahéjjal együtt. A sült vagy párolt alma még koncentráltabb ízű, és például gesztenyekrém, vagy gyümölcslevesek édesítéséhez is remek. A gyümölcslevek, gyümölcspürék az első időkben, a tojás bevezetése előtt a kevert sütemények tésztáját segítik összefogni, erre a narancs is kiváló, de ugyanúgy nagyon jók erre az édes zöldségek is, mint a sült cékla, vagy batáta.

    A lényeg az, hogy amíg csak lehet, ne szoktassuk hozzá a túlzott édességhez a gyerekeket, ők amúgy is intenzívebben érzik minden étel ízét a felnőtteknél több ízlelőbimbójuknak köszönhetően.

    Meggyes gesztenyetorta 1. szülinapra

    Céklás bababrownie (9- hónaptól)

    Gyors banános minimuffin (9. hónaptól)

    Karobos gyümölcsös banánmisu (10. hónaptól)

    Újragondolt szilvásgombóc (9. hónaptól)

    14. Kókusztej trükk

    Amiért külön pontot érdemel a kókusztej, az az, hogy zöldségmumusok sorát mentette már meg a rideg elutasítástól. A párolt zellert szociálisabbá teszi, de a kókusztejjel édesített és krémesített kelkáposzta, kelbimbó, karfiol mind szerethetőbb tud lenni, mint önmagában. Arra nincs ugyan egyértelmű ajánlás, ez a jóság mikor vezethető be a gyerekek étrendjébe. Van ajánlás a nyolcadik hónaptól, de olyan is, ami más, egzotikus gyümölccsel együtt csak egyéves kortól javasolja. Én ritkán, és teáskanálnyi mennyiségben használtam a hozzátáplálás idején a kilencedik hónaptól. Nálunk semmi problémát nem okozott.

    A kókusztej a gyümölcs húsának, vagy korpájának a lereszelt, forrón áztatott, majd átszűrt, krémes leve, nem ugyanaz tehát, mint a kókuszvíz, ami a korpával körülvett üregben érlelődő édeskés, áttetsző folyadék. Élettani hatásait tekintve többféle B-vitamint, és ásványi anyagokat tartalmaz, esszenciális zsírsavakat is.

    Édesköményes zellerpüré (9. hónaptól)

    15. A családi ebéd baba verziója

    Bár sokszor látom, hogy babák remekül elvannak azzal is, ha szerapáltan étkeznek, akár a játszótérre menet a babakocsiban, vagy a bankban várakozva is be lehet lapátolni egy babaételt, de mégis a közös étkezésekben hiszek. A legelső kóstolók után nálunk hamar eljött az idő, amikor a gyerekek azt kívánták, amit a mi tányérunkon, vagy főleg a nagyobb testvérek, unokatestvérek tányérján megláttak. Ha ez nem volt megfelelő az ő koruknak, akkor elkészítettem a mi ételünk babaverzióját. Ez többnyire lelki, falkabeli, közösségi tényezők és az utánzási kedv miatt sokkal sikeresebb volt, mintha nekik külön készítettem volna valamit, amit ők egyedül esznek, senki más.

    Arabos bőségtál családi és baba verzióban (10-11. hónaptól)

    Borscs marhahússal családi és baba verzióban (7. hónaptól)

    Francia lecsó baba verzióban (10. hónaptól)

    Kapri bogyós csirkeragu (11. hónaptól)

    Bababarát halászlé (9. hónaptól)

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers