fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Tudástár
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Baba verzió Családnak Cukorcsökkentő tippek Cukormentes Egyéb kategória Gluténmentes Hozzátáplálás Leves Mindenmentes Nyári recept Szoptatás barát Várandós barátVegán

    Paradicsomleves sok bazsalikommal, kis céklával

    Betűtésztára és cukorra sem lesz szükség ehhez a recepthez, mégis gyerekeknek készül. Egy kis alma, cékla édesíti, és napon termett paradicsom adja hozzá a nyarat. 

    A paradicsomos szószok, tészták, levesek általában közérthető és kedvelt gyerek ételek, és a szülők is szeretik, mert nagyon gyorsan össze lehet dobni. Zsúfolt napokra termett megúszós ételekként is kiválóak. 

    De egy paradicsomleves akkor is hálás alany, ha a régi bevált hozzáadott cukrot szeretnénk kihagyni belőle (egy korábbi baba receptben például narancs boldogítja). Édességet ad hozzá egy kis alma vagy cékla is, és a savasságát lágyítja egy cukkini. Jöhet még bele kápia paprika is, csak ízesebb lesz tőle. Egy jó marék zöldfűszer meg hozzáadja a kertet, az illatot. Ez a hagyományos gyerekfogás szépen kivirul. 

    Sosem becsülném le a betűtészta hatását, és az olvasás tanulása szempontából is biztos szerepe van, amikor a hatévesek a nevüket kirakva jelölik meg a tányérukat, de egy pesztós vagy kecskesajtos pirítós, egy kovászos kruton is kellően jó kíséret. Vagy csak magára, levesként, pőrén, kis olíva vagy tökmagolajjal, első fogásként. 

    Mikortól és hogyan kóstolhatják a babák? 

    A paradicsom sokszor felveti ezt a kérdést. Egyéni érzékenység kérdése, kinek mikor jön el az ideje.  Vannak babák, akik számára az egész paradicsom is könnyen átmegy akár a 7-8.  hónaptól, másokat érzékenyebben érinthet.  A nyers paradicsom savai, aromái okozhatnak kipirosodást a kicsi szája körül, és lehet még olyan hatása is, hogy hisztamin tartalma a nyelvét megcsipkedi. Ez nem feltétlenül jelenti, hogy érzékeny a paradicsomra, csak mondjuk nem lesz egyből nagy kedvenc. Viszont lemondani nem kell róla, idővel újra lehet kínálni. 

    Első bevetésre a teljesen érett paradicsomot, a szezonjában – azaz nyár közepétől nagyjából október végéig –  magok és héj nélkül javasolják. Kis mennyiségben, eleinte inkább ízesítésként érdemes vele számolni. Hőkezelni is érdemes, mert egyike azoknak a zöldségeknek, amelyeknek egyik értékes tápanyaga  így válik még inkább hozzáférhetővé. Ez a likopin: egy karotinoid, ami a gyümölcs piros színét adja. 

    Első kóstolóként ez a leves inkább cukkini hangsúlyos legyen egy kis bazsalikommal, kiegészítve egy kevés almával, és egy érett, hámozott paradicsommal összerottyantva. 

    Később, úgy a 9. hónap körül érkezhet a paprika (ebben a lecsós posztban írok a paprikáról bővebben) , majd pedig a cékla is. A jelenlegi ajánlás alapján a 10-11. hónap környékén kóstoltassunk először céklát (erről bővebben írok a céklás kölesrizottó posztjában), mert előfordulhat, hogy összegyűjti a talajból a nitrátot, ha a földet korábban kezelték. 

    Paradicsomleves sok bazsalikommal, kis céklával

    Hozzávalók: 
    • 50-70 dkg friss paradicsom 
    • 1 szál zellerszár
    • 1 hagyma
    • 2 fokhagyma
    • ½ főtt cékla 
    • 1 kicsi vagy ½ normál méretű édes alma
    • 1 cukkini
    • 1 dl sűrített paradicsom 
    • 4-5 dl víz vagy zöldség alaplé
    • 1 ek sütő olívaolaj vagy kókuszolaj
    • Fűszerek: só, löttyintés balzsamecet, 5-10 levél bazsalikom, 1-2 ág kakukkfű, 1 ág oregánó, némi petrezselyem
    • Hideg olajok: extra szűz olívaolaj vagy tökmagolaj
    Baba változat: 
    • 2 evőkanál forró vízbe mártott és hámozott paradicsom 
    • 1 ek felkockázott alma
    • 1 ek felkockázott cukkini
    • 1 ek felkockázott főtt cékla 
    • 5 cm zöldhagyma aprítva
    • 1 ek paradicsompüré 
    • 1 tk kókuszolaj
    • Kb 50 ml víz 
    • Fűszerek: 1 levél bazsalikom, pár levélke kakukkfű és oregánó, kevéske petrezselyem, löttyintés extra szűz olívaola

    Elkészítés:

    Főtt céklával a legegyszerűbb dolgozni, de ha nyers akad a közelben, akkor azt egy kis sós vízben főzzük meg, és a főzővizéből használhatunk majd a leveshez. 

    A hagymát tisztítjuk, aprítjuk, a fokhagymát tisztítjuk, az almát, cukkinit kockázzuk, a szárzellert vékonyra karikázzuk, a paradicsomot forró vízbe mártva hámozzuk, kockázzuk. A zöldfűszereket aprítjuk. 

    Fazékban olajon elindítjuk a hagymát, rádobjuk a szárzellert, majd cukkinit, almát, és pirítjuk egy kicsit. Majd a lángot mérsékeljük, fokhagymanyomóval rápréseljük a fokhagymákat, és jöhet a paradicsom és a főtt cékla is. Sózzuk, és a zöldfűszerek felét hozzáadjuk. Ha a paradicsom összesett, érkezhet a paradicsomlé és a víz, a balzsamecet. Ha minden megpuhult, turmixolhatjuk. Tálaláskor olívaolajjal vagy tökmagolajjal és a zöldfűszerek másik felével koronázzuk. 

    A baba változat elkészítése: 

    Kis fazékban kókuszolajon a cukkinit és zöldhagymát közepes lángon sütjük, és jöhet a főtt cékla, alma, friss paradicsom. Amint minden megpuhult, higításképp vízzel, paradicsomlével még egyet rottyanhat, és turmixolás után megkaphatja a fűszereket, és tálaláskor egy kis olívaolajat. 

    Bizonytalan vagy a hozzátáplálásban? Különleges étrendi igényeitekkel zsonglőrködsz és az időhiány mindig nyerésre áll?  Válogatós lánglelkűvel küzdesz? Étrendtanácsadásomon ezekben a kihívásokban is örömmel segítek. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers