fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Tudástár
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Baba verzió Családnak Cukorcsökkentő tippek Cukormentes Egyéb kategória Gluténmentes Hozzátáplálás Leves Mindenmentes Nyári recept Szoptatás barát Várandós barát Vegán

    Paradicsomleves sok bazsalikommal, kis céklával

    Betűtésztára és cukorra sem lesz szükség ehhez a recepthez, mégis gyerekeknek készül. Egy kis alma, cékla édesíti, és napon termett paradicsom adja hozzá a nyarat. 

    A paradicsomos szószok, tészták, levesek általában közérthető és kedvelt gyerek ételek, és a szülők is szeretik, mert nagyon gyorsan össze lehet dobni. Zsúfolt napokra termett megúszós ételekként is kiválóak. 

    De egy paradicsomleves akkor is hálás alany, ha a régi bevált hozzáadott cukrot szeretnénk kihagyni belőle (egy korábbi baba receptben például narancs boldogítja). Édességet ad hozzá egy kis alma vagy cékla is, és a savasságát lágyítja egy cukkini. Jöhet még bele kápia paprika is, csak ízesebb lesz tőle. Egy jó marék zöldfűszer meg hozzáadja a kertet, az illatot. Ez a hagyományos gyerekfogás szépen kivirul. 

    Sosem becsülném le a betűtészta hatását, és az olvasás tanulása szempontából is biztos szerepe van, amikor a hatévesek a nevüket kirakva jelölik meg a tányérukat, de egy pesztós vagy kecskesajtos pirítós, egy kovászos kruton is kellően jó kíséret. Vagy csak magára, levesként, pőrén, kis olíva vagy tökmagolajjal, első fogásként. 

    Mikortól és hogyan kóstolhatják a babák? 

    A paradicsom sokszor felveti ezt a kérdést. Egyéni érzékenység kérdése, kinek mikor jön el az ideje.  Vannak babák, akik számára az egész paradicsom is könnyen átmegy akár a 7-8.  hónaptól, másokat érzékenyebben érinthet.  A nyers paradicsom savai, aromái okozhatnak kipirosodást a kicsi szája körül, és lehet még olyan hatása is, hogy hisztamin tartalma a nyelvét megcsipkedi. Ez nem feltétlenül jelenti, hogy érzékeny a paradicsomra, csak mondjuk nem lesz egyből nagy kedvenc. Viszont lemondani nem kell róla, idővel újra lehet kínálni. 

    Első bevetésre a teljesen érett paradicsomot, a szezonjában – azaz nyár közepétől nagyjából október végéig –  magok és héj nélkül javasolják. Kis mennyiségben, eleinte inkább ízesítésként érdemes vele számolni. Hőkezelni is érdemes, mert egyike azoknak a zöldségeknek, amelyeknek egyik értékes tápanyaga  így válik még inkább hozzáférhetővé. Ez a likopin: egy karotinoid, ami a gyümölcs piros színét adja. 

    Első kóstolóként ez a leves inkább cukkini hangsúlyos legyen egy kis bazsalikommal, kiegészítve egy kevés almával, és egy érett, hámozott paradicsommal összerottyantva. 

    Később, úgy a 9. hónap körül érkezhet a paprika (ebben a lecsós posztban írok a paprikáról bővebben) , majd pedig a cékla is. A jelenlegi ajánlás alapján a 10-11. hónap környékén kóstoltassunk először céklát (erről bővebben írok a céklás kölesrizottó posztjában), mert előfordulhat, hogy összegyűjti a talajból a nitrátot, ha a földet korábban kezelték. 

    Paradicsomleves sok bazsalikommal, kis céklával

    Hozzávalók: 
    • 50-70 dkg friss paradicsom 
    • 1 szál zellerszár
    • 1 hagyma
    • 2 fokhagyma
    • ½ főtt cékla 
    • 1 kicsi vagy ½ normál méretű édes alma
    • 1 cukkini
    • 1 dl sűrített paradicsom 
    • 4-5 dl víz vagy zöldség alaplé
    • 1 ek sütő olívaolaj vagy kókuszolaj
    • Fűszerek: só, löttyintés balzsamecet, 5-10 levél bazsalikom, 1-2 ág kakukkfű, 1 ág oregánó, némi petrezselyem
    • Hideg olajok: extra szűz olívaolaj vagy tökmagolaj
    Baba változat: 
    • 2 evőkanál forró vízbe mártott és hámozott paradicsom 
    • 1 ek felkockázott alma
    • 1 ek felkockázott cukkini
    • 1 ek felkockázott főtt cékla 
    • 5 cm zöldhagyma aprítva
    • 1 ek paradicsompüré 
    • 1 tk kókuszolaj
    • Kb 50 ml víz 
    • Fűszerek: 1 levél bazsalikom, pár levélke kakukkfű és oregánó, kevéske petrezselyem, löttyintés extra szűz olívaola

    Elkészítés:

    Főtt céklával a legegyszerűbb dolgozni, de ha nyers akad a közelben, akkor azt egy kis sós vízben főzzük meg, és a főzővizéből használhatunk majd a leveshez. 

    A hagymát tisztítjuk, aprítjuk, a fokhagymát tisztítjuk, az almát, cukkinit kockázzuk, a szárzellert vékonyra karikázzuk, a paradicsomot forró vízbe mártva hámozzuk, kockázzuk. A zöldfűszereket aprítjuk. 

    Fazékban olajon elindítjuk a hagymát, rádobjuk a szárzellert, majd cukkinit, almát, és pirítjuk egy kicsit. Majd a lángot mérsékeljük, fokhagymanyomóval rápréseljük a fokhagymákat, és jöhet a paradicsom és a főtt cékla is. Sózzuk, és a zöldfűszerek felét hozzáadjuk. Ha a paradicsom összesett, érkezhet a paradicsomlé és a víz, a balzsamecet. Ha minden megpuhult, turmixolhatjuk. Tálaláskor olívaolajjal vagy tökmagolajjal és a zöldfűszerek másik felével koronázzuk. 

    A baba változat elkészítése: 

    Kis fazékban kókuszolajon a cukkinit és zöldhagymát közepes lángon sütjük, és jöhet a főtt cékla, alma, friss paradicsom. Amint minden megpuhult, higításképp vízzel, paradicsomlével még egyet rottyanhat, és turmixolás után megkaphatja a fűszereket, és tálaláskor egy kis olívaolajat. 

    Bizonytalan vagy a hozzátáplálásban? Különleges étrendi igényeitekkel zsonglőrködsz és az időhiány mindig nyerésre áll?  Válogatós lánglelkűvel küzdesz? Étrendtanácsadásomon ezekben a kihívásokban is örömmel segítek. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers