fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Egészséges nass Egyéb kategória Falatkás hozzátáplálás (BLW) Gluténmentes Maradékmentő Mindenmentes Négyévszakos Partifalatok Szoptatás barát Tejmentes Tojásmentes Uzsonnásdoboz-barát ötletek Várandós barátVegán

    Humusz gombóc – kézreálló úti és partifalat

    Nem kell kenni, mártogatni, csak kis kezébe adni és útnak indítani. Piknikre, játszótérre, zsúrra praktikus. 

    Egy gombóc, ami egyesíti mindazt, amit egy humuszos pita vagy pirítós tud: benne van a krémje, és benne van a bélése is. Úton, zsúron, pikniken praktikus, hogy nem kell kenegetni, mártogatni, hanem csak a kis kezekbe osztogatni. 

    A gombóc formátum már sokszor bizonyított. A háklisabb gyerekek számára is általában vonzóbb. A kisebbek pedig, főleg a BLW-s babák hamar megszokják, mint alapvető állagot és technikát, mert többféle ételt is kaphatnak ilyen praktikus módon. 

    Korhatártalan humusz 

    A fűszeres, tahinis csicserikrém egyike a megunhatatlan világkencéknek. Teljes értékű növényi snack: fehérjét, szénhidrátot, zsiradékot is tartalmaz, és ásványi anyagban sem szenved hiányt. 

    A hüvelyesek közt a nehéz körülményekben is megélő csicseriborsóról kevésbé ismert, hogy magyar nemesítésűek is léteznek. Például a Tolna vármegyei Igerszemcsén termesztett fajta, a Dónia (akit érdekel bővebben a téma, itt készült egy interjú egy helyi szakemberrel ), vagy a hevesi Kompolton nemesített Pax is hazai.  

    Tápanyagban hasonlók: nagyjából 20%-ban növényi fehérjét, 40%-ban szénhidrátot tartalmaznak, és E-vitamint, B1- B6-vitamint, folsavat,  magnéziumot, vasat, cinket. Szereti tehát a vérképző rendszer, az immunrendszer, a koleszterin szint is. 

    Rostjai miatt korábban úgy tartották, a babák számára csak a hozzátáplálás végefelé adható. Mostanság már a zöld- a sárgaborsó, és vöröslencse után nagyjából a 8-9. Hónaptól kínálható hüvelyes.  

    Variációk

    Zöldeket mentő humusz

    A humusz sokoldalúan variálható kence. Még annál is jobban. A masszívabban rostos hüvelyesre érzékenyek készíthetik vöröslencséből, vagy más lencseféléből is. A hozzátáplálás idején gyakran készítettem például így, könnyebben emészthető változatban. Nagyon jól bírja azt is, ha zöld levelek is vegyülnek hozzá, így még táplálóbb, de feldobható céklával is

    A humusz lágyító, krémesítő összetevője a tahini. Az alapjául szolgáló szezámmag sem szégyenkezhet cink, vas és réz tartalma miatt, az antioxidáns rendszert pallérozó szelénnel, a csontoknak kedves kalciummal. Ezzel viszont nem érdemes sietni a kicsik táplálásakor, mert olajos mag és vannak, akik érzékenyek rá. Apránként célszerű bevezetni az első évben. 

    Itt most nem tahini krémként szerepel, hanem pirított, darált szezámmagként, amelybe a gombócokat meghempergetjük. 

    Tipp

    Vannak szezámos keleti csemegék, amelyekbe a magok egészben kerülnek, ezért logikusnak tűnhet, hogy ehhez is egész szezámmagot használjunk. Egészben nem emészthető, ahogy jött, úgy távozik. Azért jobb darálni, hogy az ízanyagait és tápanyagait is felszabadítsuk. 

    A rizs, ami összetart

    A gombóc harmadik eleme, az összetartó főtt fehér rizs korhatármentes, így összességében ez a nass  a szezám miatt az első évhez közeledve bevethető. A kerekszemű, magasabb keményítőtartalmú rizs fajták ez esetben jobbak, mint a pergősebb basmati-félék, hogy a gombóc ügyesen összeálljon. Lehet jázmin, arborio vagy más rizottórizs, sushi rizs, vagy a gyümölcsrizsnek való fajták (pl amit kifejezetten milchreisnak hívnak). 

    Tipp

    Maradék rizsköret vagy más, hűtőben pihenő gabona újrahasznosítására tökéletes ez a snack. 

    Ebből a snackből egyszerre nem érdemes sokat készíteni, mert szénhidrát tartalmánál fogva nem tartható el sokáig. Ha nem fogy el mind frissen, akkor a hűtőben várja meg a második menetet.

    Humusz gombóc

    Hozzávalók 

    • Kb 100 g fehérrizs
    • 1 doboz csicseriborsó konzerv
    • 10 dkg kerekszemű rizs
    • 1 fokhagyma 
    • Olívaolaj ízlés szerint
    • Kb 80 g pirított szezámmag ledarálva
    • Fűszerek: 1-2 tk római kömény, 1-2 kk őrölt koriander, 1-2 kk pirospaprika, pici citromlé, só

    Elkészítés

    A rizst megmossuk, és serpenyőben kevés olajon, vagy kókuszolajon megpirítjuk, majd másfélszeres vízben, pici sóval puhára főzzük. Ne legyen túl lágy. A legjobb egy előző nap elkészített, hideg, maradék rizs. 

    A csicseriborsó konzervet jól lecsöpögtetem (a leve felhasználható leveshez, főzelékhez kenyérsütéshez folyadékként), leturmixolom és a fűszerekkel humusszá keverem. A szokásos krémes állagnál masszívabb állag a cél, hogy a gombócnak jó tartása legyen. 

    A krémet és a rizst kézzel összegyúrom, kóstolom, ha kell, fűszerezem még. Pihenhet még egyet a hűtőben, majd a gyerekkezek segítségével diónyi gombócokat formázunk és meghemperhetjük pirított, darált szezámmagban. 

    Gondjaid vannak a hozzátáplálással? Válogatós a gyereked? Különleges étrendi igényeitekkel zsonglőrködsz és az időhiány mindig nyerésre áll? Étrendtanácsadásomon ezekben a kihívásokban is örömmel segítek. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers