Megosztó, pedig sokoldalú. Lehet püré variációkkal, vagy kézbe vehető puha rózsaként indítani a karrierjét. Ízturbók és étel ötletek babáknak az ősz egyik legjobb zöldségével.
Október-novemberben beindul a hazai karfiol szezonja. Ezt onnan lehet a legjobban látni, hogy az addig 8-1000 forintos kilós áron kapható zöldség ára csökkenni kezd. Én most épp 300 forintos akcióban csíptem el, és ez inspirálta ezt a posztot.
Ez a közép-Ázsiából származó keresztesvirágzatú egyike a nehezebben megszerethető zöldségeknek, amelyek viszonylag kevesek kísérletező kedvét keltik fel. A karfiolleves, rakottak, és rántottak fordulnak elő a leggyakrabban, illetve a XV. Lajos korában élt du Barry grófnő klasszikus találmánya, a szerecsendiós, sajtos szósszal csőbent sült karfiol. Szerencsére a mai világtrendek is elterjesztettek néhány ötletet a sütőben grillezett fejektől a “vegán csirkeszárnyon” át a karfiolos curry-kig.
Mikortól kóstolhatják a babák?
Hozzátáplálás idején a fejvakargatós zöldségek közé tartozik, hogy hogyan is mivel is kombinálva keltük fel a kicsinyek érdeklődését iránta. A 7-8. Hónaptól kóstoltatható zöldség, sőt, a BLW-t követő családok korábbra is szokták hozni, mert a párolt, vagy sült karfiolrózsa könnyen kézbe vehető és önállóan csócsálható. Nemsokára nyílik az ötletcsap, de előtte még a karfiol hasznairól szólok bővebben.
Ezért egészséges
A C, K-vitamin forrás, többféle B vitamint, köztük B6-ot és folátot, illetve az agy és máj jó barátját, kolint is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül káliumot, magnéziumot és mangánt. Rosttartalma miatt a bélflóra építülésének segítője és egy jó strukturált folyadék forrás (ha érdekel, ez a fogalom mit jelent, akkor ebben a posztban írok róla). Jelentős folyadéktartalma segíti a kiválasztott méreganyagok elbocsájtását a szervezetből.
És még más izgalmai is vannak. Kéntartalmú tápanyagaival a bélfalak barátja. A keresztes rokonokhoz hasonlóan Az indol-3-karbinol (I3C) tartalma a hormonális rendszer segítője, és gyulladáscsökkentő hatású. Genistein izoflavonoidot is tartalmaz, amely szintén sokat kutatott vegyület. Egyes daganatok megelőzésében és a szív- és érrendszeri megbetegedések elleni védelemben játszik szerepet.
Első találkozások a karfiollal
- A karfiol rózsái a legzsengébbek, és legkönnyebben emészthetőek, a szárak, levelek rostosabbak. A babáknak elsőként a rózsáira szedett, párolt formában a legjobb kínálni. A hagyományos, pürés hozzátáplálásban krumplival szokás a leginkább kombinálni, de jól passzol cukkinihez, batátához is.
- Még finomabb első találkozás az lehet, ha a karfiol egy zöldség vagy húslevesben főtt, és abból kihalászva készül a babaétel. Az elsőként bevethető zöldfűszerek körül a petrezselyem, a borsika, a majoranna, a kakukkfű szeretett fűszere, és ezek valamelyikével – vagy kombinálva – már a kezdetekben is bolondíthatjuk.
- Ha a baba falatkásan találkozik először karfiollal, akkor szintén a legjobb levesbe főzni, hogy átjárják a zöldségtársak és fűszerek ízei.
A bevezetése utáni kóstolókat is változatossá lehet tenni, valójában nagyon sokoldalú zöldség. Néhány ötlet
Sültkarfiol variációk
Sültkarfiolpüré kókusztejesen
Ha a karfiolt nem főzzük, hanem 200 fokon, vagy annál is melegebb sütőben sütjük, annak több jósága is van. A kéntartalmú zöldségek a főzésükkor jellegzetes termálfürdő illatot árasztanak, így a karfiol is. Ez sütéskor mérsékeltebb. És sütőben is lehet bababarát puhaságúra sütni, ugyanakkor az ízek koncentráltabbak lesznek.
- A sült karfiol hasonlóan szereti a borsikát, majorannát, kakukkfüvet, szereti az oregánót, zsályát is. A 10-11. hónaptól a fokhagyma, majd a curry fűszerkeverékek is passzolnak. Megy hozzá a kakukkfüves ízvilágú za’atar is ( csak annak egyik összetevőjét, a szezámmagot fontos kipróbálni önmagában is, hogy nem okoz-e érzékenységet).
- Ehető falatkásan, vagy fűszeres püréként, és a krémleves is ízesebb tud lenni, ha sült karfiolból készül.
- Ha püré vagy leves készül sült karfiolból, akkor szereti a kókusztejet.
Ötletek karfiolgyöngyre
Kreatív rizspótló
A szénhidrátcsökkentő diéták rizspótló slágere volt néhány évvel ezelőtt. Készítettek belőle hamis rizottót, vagy kuszkuszt helyettesítve tabulét – sokféle variációs lehetőséget ad. A kicsiknél a szénhidrát meghúzására semmi szükség, ezért inkább a rizses köretet dúsítására érdemes inkább bevetni.
- Például lehet karfiolgyönggyel kiegészített zöldfűszeres rizsköretet csinálni bazsalikommal, oregánóval.
- Ha rizottót főzünk, akkor a már puhuló, de még roppanós rizshez keverhetünk frissiben darált karfiolt, és együtt a csontlében, vagy zöldségalaplében megfelelő állagúra puhul.
- Falatkázáshoz fasírt is készülhet vele. Akár a hagyományos, darált húsos, áztatott zsömlés fasírt masszájához keverhető nyersen: rosttal dúsítja. A korszerűbb fasírtok párolt gabonával készülnek, pl rizs, hajdina, köles dúsíthatja. Ezek között is könnyen vegyül a karfiolgyöngy.
Tócsnik
- A párolt karfiol remek tócsni alapanyag. Reszelt krumplival, a fentebb emlegetett zöldfűszerekkel, zöldhagymával és liszttel elkeverve, serpenyőben kevés olajon vagy kókuszolajon sütve már a falatkázás kezdetétől adható.
- Ezt a fajta zellertócsnit készítettem már zeller helyett párolt karfiollal: úgy is teljesen helyénvaló.
Karfiol tortilla
Karfiol tortilla
A hagyományos spanyol tortilla lelke a krumpli és a tojás. A változatosság kedvéért más zöldséggel is fel lehet dobni, akár sárgarépával, batátával, kelfélékkel, pasztinákkal, brokkolival. Nálunk sokszor karfiol fordult elő az első évben, mert a kisfiam nem szerette a karfiolt. Ezért variáltam vele sokat, hogy mi az az ízvilág, forma, párosítás, amelyben mégis a kedvére való. Tortillaként sütve csíkokra vágva vígan falatozta.
Karfiol ropogtató
Mandulás karfiol ropogtató
Az első év felé közeledve ez a mandulás sült karfiol szeretett csemege volt nálunk. Csicseriborsóliszttel készítettem, mert az még jobb állagot adott, de simán búzaliszttel is működik.
Kalandok az indiai konyhával
A karfiol szereti az indiai ízvilágot. Többféle curry hagyományos zöldsége. Egyik legismertebb a gobi masala, amelynek krémesítő tartozéka a korianderes, garam masalás paradicsomos szósz. Hasonló ízvilágban készül ez az indiai karfiolpüré, amelyet pl csicseri muffinnal készítek.
- A hozzátáplálás idején gobi masala, vagy a paradicsomos, szószos karfiol ihlette baba fogás készülhet úgy, hogy egy kis zöldhagymán indított paradicsomos szószban pároljuk meg a karfiolt. Az első fűszere édeskömény és koriander zöldje lehet. Később egy kis fahéj, és gyömbér is ízesítheti, és az első év felé közeledve a garam masala is bevethető. Körete lehet a rizs, és húsok mellé is pompás szósz.
Lengyeles karfiol babáknak
Receptem nincs hozzá, de az első évben készítettem időnként. A karfiolt rózsáira szedtem, a száráz, levelét felaprítottam, és forró vízben borókabogyóval, esetleg babérral puhára főztem (a főzőlé értékes kincs zöldéglevesekhez). Lecsepegtettem. Zabpelyhet daráltam, és megpirítottam serpenyőben (hagyományosan zsemlemorzsával készül, ebben újítottam). A lecsepegtetett karfiolt a pirított zabpehellyel átforgattam, és lehetett is fogyasztani joghurttal, vagy tejmentes verzióban növényi joghurttal. Húsok mellé köretként is remek.
Karfiolpizza
Mini karfiol pizza variációk
Nem szeretem ugyan pizzának hívni azt, ami nem pizza, de a nevénél lényegesebb tulajdonsága, hogy ilyen formában a gyerekek jobban nyitnak felé. A technikai lényege csupán annyi, hogy akár hagyományos pizzatészta is turbózható egy kis párolt, és összenyomkodott karfiollal, de lehet akár karfiol alapú is a tészta. Nekem itt gluténmentes verzióm van, és ezen belül is van egy vegán változat is.
Magas rosttartalmú, és könnyen variálható, ezért gyakori visszatérő eleme a konyhánknak. És jó kis, közösen elkészíthető, feltétekkel bolondítható fogás. Falatkásan ehető csíkokra vágva, kézbe markolva.
Változatos és egészséges étrendet kialakítani a családnak rengeteg idő és energia. Táplálkozás tanácsadóként és fitoterapeutaként az étkezési tanácsadásomon segítek egy hosszú távon tartható rendszert kialakítani. Kreatív ötletekkel, sok gyakorlattal.
Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!