fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • AIP-barát Alacsony fruktóztartalmú Alacsony hisztamintartalmú Baba verzió Családnak Egyéb kategória Falatkás hozzátáplálás (BLW) Gabonamentes Immuntámogató IR-barát Kreatív köret Makrobiotikus Mindenmentes Őszi recept Rostban gazdag Szoptatás barát Téli recept Várandós barát Vegán

    Sült zöldség mix batátával, csicseriborsóval 

    A zöldségmatek szerint ha batáta van, jöhet a karfiol is. A  puhaságokhoz meg keveredhet a roppanós csicseriborsó. Húsok, halak mellé egy jó köret, de önmagában is helytáll.

    Úgy tűnik, köret ötletből sosem elég. Gyakori kérdésként kapom az étrendjük bővítésén dolgozó családoktól, hogy hogyan lehetne a krumplit- rizst időnként lecserélni valami kreatívabb megoldásra. Emlékszem még a kétezres évek éttermi kínálatában is a “vegyes köret” jellemzően rizs-krumpli keveréket takart, nem egyéb, netalán rostdús zöldségeket is beengedő változatot. Most a vegyes szó a valódi értelmében szerepel. 

    Amikor adventkor az ünnepre termett köretekre adtam ötletet, több jó visszajelzést kaptam. Ez is mutatta, hogy mennyire fel tudnak dobni egy húsételt. De nem is kell, hogy a zöldségekre köretként gondoljunk. A flexiteriánus konyhát például azért szeretem, mert a megszokott hús-köret alapú gondolkodás helyett a gazdag zöldséges kreációkat alapként tekinti. Erről itt írtam bővebben is

    Van az úgy, hogy ami zöldség itthon van, abból tisztítok, darabolok egy tepsinyit, összekeverem, befűszerezem hangulat és kívánságok szerint és megsütöm. Ez pedig lehet köret is húsok, halak mellé, vagy vegán napokon főétel, és emellé készül még egy kis gabona, vagy krumplis köret. Időben, energiában viszonylag takarékos. 

    Még több köret ötlet

    Mi került itt a keverékbe?

    A gyerekeim szeszélyein alapuló zöldségmatek szerint ha batáta van, minden van. Azt lehet édesen (például étcsokival, kókusszal, magokkal) bevetni, és sós ételek köreteként bárhogyan. A karfiol nem nagy kedvenc, de batátával az is elmegy. A karfiolnak azért is ajánlottam fel nemrég egy önálló posztot, mert az egyik legjobban variálható, és karakteres íze ellenére sokféle ételben simulékony. 

    Ez a kettő, a batáta és a karfiol vonzza a közel-keleti ízvilágot, ahhoz pedig adódik a csicseriborsó, a fokhagyma, a szezámmag. Ez már egy izgalmasabb sült zöldséget ad ki. És még szervülhet sárgarépa, és még káposzta is. Gomba is, ha épp kéznél van. 

    Tipp

    Ha akad a háztartásban fermentált citrom, azaz marokkói, sóban érlelt citrom, ki ne maradjon. Egy kis darab is apróra vágva, és elszórva a zöldségek közt még több életet visz bele. 

    Az ide illeszkedő fűszerek közé tartozik például a hagyma, fokhagyma, gyömbér, szegfűbors, római kömény, szerecsendióvirág,  pici fahéj. De bármely marokkói fűszerkeverék megteszi. 

    Mikortól kóstolhatják a babák? 

    A batáta a hozzátáplálás első időszakának univerzális keményítőforrása. Lehet akár a legelső kóstoló is. Sok jósággal bír.  A-vitaminja az immunrendszer egyik barátja, béta-karotin tartalma a szem- és bőrvédelemben segít, magnéziumot, káliumot, mangánt is tartalmaz. 

    A karfiol a 7-8. hónaptól kóstoltatható. Falatkásan hozzátápláló családok korábbra is szokták hozni, mert a párolt, vagy sült karfiolrózsa könnyen kézbe vehető és önállóan csócsálható. A C, K-vitamin forrás, többféle B vitamint, köztük B6-ot és folátot, illetve az agy és máj jó barátját, kolint is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül káliumot, magnéziumot és mangánt. Rosttartalma miatt a bélflóra építülésének segítője, és kéntartalmú tápanyagaival a bélfalak  barátja. 

    A csicseriborsó is nagyjából a 8. hónaptól bevethető. Tápanyagai alapján: kisebb részben növényi fehérjét, nagyobb részben szénhidrátot tartalmaz, és E-vitamint, B1- B6-vitamint, folsavat,  magnéziumot, vasat, cinket. A vérképző és immunrendszert is támogatja námileg és a jó koleszterin szintért is tesz. 

    Tipp

    Ebben a keverékben barna csicseriborsót használtam. Ez kicsit roppanósabb marad a klasszikushoz képest, ami a sült zöldségek puhasága mellett jobban esik. Ízben nincs nagy különbség, élettani hatásában valamennyivel erősebb az antioxidáns tartalma. 

    Falatkás hozzátáplálásnál a zöldségdarabok alkalmasak a kicsiknek, a puha batáta hasábok és karfiol, egyéb zöldségek, például sárgarépa is kézbe vehető, de a csicseriborsót szemeket a félrenyelés veszélye miatt egyéves kor utáni időkre javasolt halasztani. Így aztán praktikusabb, ha a csicseriszemeket egy kis folyadékkal, pl a főzőlevével vagy más zöldséglével leturmixoljuk és mártogatósként kínáljuk a kézreálló sült zöldségek mellé. 

    Hogyan fűszerezzük a babáknak?

    A keverékbe tehetünk zsenge újhagymát, édesköménymagot, ánizst, pici fahéjat (az utóbbi három jellemzően a ras el hanout fűszerkeverékben is szerepel több egyéb mellett). Vagy inkább zöldfűszereken készíthetjük el, például bazsalikommal, oregánóval, zsályával.

    Tipp

    Ha a családi, fűszeresebb adaggal egyidőben sütünk zöldséget a babának is, akkor lehet közös  sütőtálcán úgy, hogy miután eloszlattuk a családi zöldséget, a baba zöldségeit egy kis darab sütőpapírból formált bölcsőbe fogva a tepsi szélére tesszük, ezzel elválasztva a fűszeresebb társaktól. 

    Mihez körítsük? 

    Sült csirkéhez, vagy bármilyen natúr, vagy akár bundázott húshoz. Lehet sült ponty vagy busa szeletekhez, más halakhoz. Az olyan, karakteres ízű halak, mint a lazac annyira nem alkot harmóniát ezzel az ízzel. De húsos, vagy halas fasírtok is jól csúsznak vele. 

    Sült zöldség mix batátával, csicseriborsóval 

    hozzávalók 4 személyre: 

    • 2 db nagyobb batáta
    • 1 db közepes karfiol levelekkel, szárakkal
    • 2 db  sárgarépa
    • 2 db hagyma
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 17-20 g csicseriborsó egy éjszakára beáztatva
    • 3 evőkanál szimpatikus olaj, pl repce, bio napraforgó, sütésre szánt olívaolaj, de folyékonyra langyosított kókuszolaj is lehet
    • Fűszerek: só, marokkói fűszerkeverék (pl tagine, kuszkusz vagy csirkéhez szánt keverék), 1 tk római kömény, aprított friss petrezselyem, vagy tavasszal sárgarépa zöldje

    Elkészítés: 

    A jól kiázott csicserit enyhén sós vízben készre főzzük. 

    A megtisztított zöldségek együtt sülnek majd, ezért a méretüket úgy kell megszabni, hogy némileg különböző sütési idejű komponensek ezek. A batátát férfiujjnyi hasábokra vágjuk, a sárgarépát karikázzuk, a karfiolt a diónyinál kisebb rózsákra szedegessük. A levelét, szárát max 2 centisre daraboljuk. A hagymát felezzük, majd keresztben szeleteljük. A fokhagymát aprítjuk. 

    Keverőtálban a por fűszerekkel, sóval, olajjal átrázogatjuk és sütőtálcán elegyengetve 200 fokon kb 15  percig sütjük. Időnként átforgatjuk. 

    Az utolsó 5 perc sütés előtt kivesszük, és hozzáforgatjuk a főtt csicseriborsót. Vissza a sütőbe, amíg az egész kellemes pirult lesz. 

    Hogyan lehet egy változatos, egészséges étrend könnyen megvalósítható? Különböző étrendi igényeket kell összehangolnod a családban és ez sok energiádat felemészti? Szükséged lenne átlátható, betartható heti menü tervre?  Táplálkozás tanácsadóként és természetgyógyászként ebben segítek. Étrendtanácsadásomon segítek a helyzetetek jobb megértésében és gyakorlati tudnivalókat is bőséggel adok. Keress bizalommal! Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers