Ha a ponty és pulykasült állandó része az ünnepi vacsorának, akkor a kérdés, mivel körítsük, ami elég változatos, izgalmas? Összegyűjtöttem gyerekbarát kedvenceinket.
A köretek sok évtizede küzdenek már azért, hogy a szocialista időkben másodhegedűsként tartott státuszukból kivívják az egyenjogúságot. Nem minden partizán áll nyerésre azóta sem, manapság is vannak éttermek ( és persze házi konyhák is), amelyek a párolt rizstől és a burgonya variációktól nem tudnak elrugaszkodni, de az utóbbi évek vegán trendje azért erősen megtolta a zöldségek tömött szekerét.
A gyerekek számára is jó üzenetet hordozó flexiteriánus étrend zöldségkompozíciói a legjobb lobbisták: már elérték, hogy főszerepet kapjanak, és mellettük a hús legyen az epizodista. Kreatív, izgalmas köretekből manapság nincs hiány. Hadd szaporítsam még én is.
A gyerekeim óta a minél többféle zöldség ezerféle variálása missziómmá vált, és az étkezési tanácsadásomnak is szokásos része a szezonális termények minél több oldalának bemutatása.
A fő üzenet karácsony előtt is, hogy a zöldségeket elkészíteni könnyű. Néhány jó kombináció, fűszer vagy egy kis hozzáadott gyümölcs frissítő bolondériája sokat ad, hogy egy köret stresszmentesen ünnepivé váljon.
Narancsos sültkelbimbó-saláta
Imádja a sült pisztráng, de egy klasszikus rántott ponty is remekül elvan vele. Passzol hozzá a majonéz, vagy tartár mártás is, hogy ne szakadjunk el annyira a hagyományoktól.
Ha babáknak készül, és falatkásan étkezik, akkor a legjobb a kelbimbót és sárgarépát megpárolni, és egy kis citromfűvel, petrezselyemmel ízesítve naranccsal bolondíthatjuk. Ha nem BLW-zik akkor mindez püréként is finom.
Narancsos sültkelbimbó saláta
Hozzávalók 4 személyre
- Kb 70 dkg kelbimbó
- 3 db sárgarépa
- 1 narancs
- 2 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1-2 marék rukkola vagy madársaláta
- fél gránátalma kikapart magjai
- Pici hőálló olívaolaj vagy kókuszolaj
- Fűszerek: pici só, 1 tk római kömény, 1 tk tetszőleges curry fűszerkeverék, só, friss petrezselyem, vagy egy kis citromfű
- Öntet: 1 ek tökmagolaj vagy olívaolaj és 1 tk balzsamecet
Elkészítés
A sárgarépát megpucoljuk és 90 fokban elforgatva, mintha hegyezni szeretnénk, karikázzuk. Keverőtálba tesszük a tisztított kelbimbóval és aprított hagymával, fokhagymával együtt. Sózzuk, megszórjuk a fűszerekkel, és meglöttyintve olajjal összerázogatjuk, hogy a fűszerek érjék mindenütt.
220 fokra előmelegített sütőben, egy tepsire terítve 12-15 perc alatt megsütjük. Időnként átforgatjuk. Ha kivettük és langyosra hűlt, salátálban tesszük.
A narancsot megmossuk, a héját levágjuk, a fehér rostokat eltávolítva háromszög alakú lapos cikkekre vágjuk. A salátára szórjuk, óvatosan átkeverjük.
A dresszinghez az olívaolajat és a balzsamecetet kis üvegben dinamikusan összerázzuk, vagy botmixerrel krémesre turmixoljuk, és meglocsoljuk vele a salátát. Zöldfűszerekkel, és aprított salátalevelekkel még egyszer gyengéden átkeverjük, gránátalma magokkal megszórjuk.
Burgonyás Waldorf saláta
A legendás saláta és az ismert legendás szálloda nem a csodás pedagógiai módszertanról, hanem a Heidelberg közelében fekvő Walldorfról kapta a nevét. Itt született Johann-Jakob Astor szállodamágnás. Saláta kreálmányát 1897-ben, a New York-i Waldorf Astoria luxushotel megnyitásakor szolgálták fel először.
Azóta annyiféleképp készítették már, hogy talán nem árulás, ha most egy olyan változat következik, amely krumplival kiegészülve és annak keményítőtartalmával a salátából egy komplett köretté válik. Nálunk a gyerekek igénye miatt a zellergumó nem gyalult, nyers formában, hanem kockázva, főtten, de ressre főve szervül a salátában.
Burgonyás Waldorf saláta
hozzávalók 4 személyre
- 3 db savanykás, roppanós alma (zöldalma a legjobb, de legfeljebb idared)
- Kb 50 dkg zeller
- 3 db burgonya
- 1 db citrom leve
- kb 10-12 dkg dió
- Jó nagy marék bébispenót vagy más levél
- Fűszerek: só, bors (vagy a kicsik kedvéért borsika), friss petrezselyem, és a majorannát is szereti
Majonéz
- 2 db hűtött tojássárgája
- fél tk citromlé
- 1 kk dijoni mustár
- Kb 1.5 dl repceolaj, esetleg szőlőmagolajjal keverve
Elkészítés:
A majonézhez a hűtött tojásokat szétválasztjuk. A sárgájukat keverőtálban enyhén sózzuk és hozzá az olajat vékony sugárban csepegtetve habverővel (vagy keverőgéppel) sűrű krémmé keverjük. Citromlével, és a minimális mustárral ízesítjük.
A megmosott almákat negyedeljük, majd a magházat kivágva héjastul keskeny hasábokra vágjuk.
A hámozott, mosott zellert és krumplit apróra kockázzuk, és külön kupacban hagyjuk. A zellert feltesszük főzni enyhén sós vízben, és kb 5 perc múlva a krumplikockákat is. Ha elkészültek, leszűrjük (a főzőlevet érdemes félretenni zöldséglevesekhez).
A diót féldurvára vágva serpenyőben megpirítjuk.
Összeállítjuk a salátát a zöldségekkel, dióval, bébispenóttal
Ha kicsiknek kínáljuk, akkor a diót ne darabosan, hanem darálva keverjük az ő Waldorfjukba. Egyéves kor alatt nyers tojásból készült ételt ne adjunk nekik. Helyette lehet főtt tojásból készült krémmel helyettesíteni a házi majonézt.
Egyszerűen együtt sült gyökerek
Sokféle variáció lehetséges, de legalapabb alapja egy egyszerű gyökérzöldség keverék. Sült húsok mellé passzol a legjobban.
Tipp
Zöld salátához is keverhető és egy gazdagabb saláta lesz belőle. Taninis szósz és gránátalma magok koronázhatják. Karácsonykor ünnepibbé teszi, ha a csapatban gesztenye is felbukkan.
Együtt sült gyökerek
hozzávalók 4 személyre
- 2 db cékla
- 3-4 szál sárgarépa
- ½ – 1 db zellergumó
- 3-4 db burgonya
- 2-3 db lilahagyma
- 2-3 db fokhagyma
- 3 ek kókuszolaj /magas olajsavas napraforgó olaj /kacsazsír
- Só
- Zöldfűszerek: kakukkfű, zsálya, rozmaring
Elkészítés
A sütőt 200 fokra kapcsolom. A gyökérzöldségeket és a krumplit, hámozzuk, mossuk és közepes, szabálytalan alakú kockákra, kúpokra vágjuk. Lehet kisebbre vágni, ha szeretnénk salátához is adni, illetve kisebb gyerekeknek is könnyebb kezelniük, és befogadniuk, ha apróbbak a zöldségek.
A lilahagymákat negyedeljük, a fokhagyma gerezdeket kicsit összenyjuk, és hagyjuk, hogy kisebb darabokra essenek. Keverőtálban egy pici sóval és a zsiradékkal összerázogatjuk, széles, lapos tepsin eloszlatom úgy, hogy ne fedjék egymást, és kb 25 percig sütöm. Időnként kevergetjük, forgatjuk. A végén 220 fokon pár percig rájuk piríthatunk. Tálalás előtt langyosan átkeverjük kakukkfűvel, apróra vágott rozmaringgal, zsályával.
Zöldfűszeres hasselback batáta
Itt az eredeti recept
Az édesburgonya a kisbabás szülők egyik kedvence, mert sokoldalúan használható. Keményítőben gazdag, és egyszerűen emészthető, így már a hozzátáplálálás kezdetétől kínálható. Most a résekbe sok zöldfűszer kerül, amelyek még több tápanyaggal turbózzák ezt a remek gyökeret. Egyéves kor alatt például 1-2 levél bazsalikomot, kicsi kakukkfüvet, rozmaringot, 2-3 szál petrezselymet, így már akár hozzátáplálás idején is ugyanúgy kapcsolódhatnak az ünnepi menühöz.
Hozzávalók:
Zöldfűszeres Hasselback batáta
Hozzávalók 4 személyre
- 4 db batáta a családtagok méreteihez igazítva
- Zöldfűszerek: 1 köteg zellerszár, ½ köteg petrezselyem, 4-5 szál medvehagyma vagy 1 újhagyma, 3 ág kakukkfű (vagy 1 evőkanál szárított), 6-8 bazsalikom (vagy 1 ek szárított), 1 ág rozmaring (vagy 1 tk szárított), 1 ág csombor (vagy 1 tk szárított)
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 dkg napraforgómag
- Só és extra szűz olívaolaj ízlés szerint
- 1-2 tk tökmagolaj (elhagyható)
- 2-3 ek kókuszolaj/ghí/sütőolaj
A batátákat megtisztítom, hámozom, sűrűn beirdalom, és megkenem kókuszolajjal/ghível/olajjal. 190 fokos sütőben a mérettől függően kb 50 percig sütöm.
A zöldfűszereket megmosom, darabolom, majd mozsárban összetöröm a fokhagymával, napraforgómaggal együtt. Sózom, olívaolajjal, tökmagolajjal ízesítem. Tálaláskor a batáta szeleteket tágítom és alaposan megkenem a zöldfűszer szósszal.
Grillezett lilakáposzta törökmogyoróval
Az eredeti recept itt
Pulykasült mellé egy egyszerű jóság, ami mégis picit más, mint a dinsztelt káposzta. Eredetileg ez nyári grillköretként indult nálunk, de sütőben sütve télen is megvan a varázsa. Sőt, szereti a téli hangulatú fűszereket, például egy kis fahéj vagy szegfűszeg frissíti. Ha babáknak is készül, akkor a grillezés helyett nekik jobb dinsztelve kínálni. Hozzá lehet adni egy pici fahéjat, vagy szegfűszeget, és cukormentes gránátalma szirupot, vagy a házi mazsolás ribizlit. A törökmogyorót pedig darálva szórni a tetejére.
Grillezett lilakáposzta törökmogyoróval
hozzávalók 4 személyre
- 1 fej lilakáposzta
- Olívaolaj
- Cukormentes gránátalmaszirup (ha nincs, akkor kb 15 dkg ribizli és kb 10 db mazsola)
- ½ marék földi- vagy törökmogyoró
- Zöldfűszer: petrezselyem és/vagy bazsalikom, esetleg koriander
Elkészítés:
A sütőt bemelegítem 200 Celsius fokra. Ha kell, a káposzta külső héját lebontom, és a fejet megmosom.
A fejtetőtől kettévágom a káposztát, majd keresztben is, és legalább nyolc cikkre vágom a zöldséget. Hamarabb elkészül, ha olyan 2 centis vastagságú cikkekre sikerül.
A cikkeket olívaolajas ecsettel megkenem, és a sütőben papíron 15 percig, vagy grillrácson néhány percig sütöm.
A szószhoz a mogyorót durvára töröm, 4 evőkanál gránátalmaszirupot összekeverek egy kevés olívaolajjal, és hozzáforgatom a mogyorót és a választott, aprított zöldfűszereket.
A kész káposztahasábokat átforgatom a szósszal.
Tipp: Ha nincs gránátalmaszirup, akkor ribizlivelővel helyettesíthetjük. A ribizlit megmosom és a mazsolával együtt felteszem főni. Ha szükséges, apránként vizet adok hozzá, és a végén a sűrű gyümölcsvelőt átpasszírozom, hogy a magokat kiszűrjem.
Mentás narancsos lencse
A recept eredetileg lazaccal itt
Jó, hamarosan, szilveszterkor jön a lencse lakoma, de addig is még felbukkanhat a menüben ez a jószándékú hüvelyes. Ez a köret eredetileg is halételhez készült, lazaccal a legjobb, de más halat is szívesen a tányérra fogad. A legkisebbem először 9 hónapos korában kóstolta, akkor szerette meg. Akkori a neki szánt lencsét csak citrommal, egy kis friss citromfűvel, bazsalikommal és borsikával ízesítettem. Nyers lilahagymát, mentát és balzsamecetet még nem kapott, de ez nem vont le az értékéből.
Tipp
Ez a köret egy kis hozzászórt mákkal az igazi. A serpenyőben pirított mák jobb állagú és ízű, ha egészben használjuk. Ha viszont daráljuk, akkor a szervezet számára jobban emészthető és hasznosítható.
Mentás narancsos lencse
Hozzávalók 4 személyre
- 20 dkg lencse (puy-i, beluga, vagy sima barna) legalább fél napra beáztatva
- A főzéséhez 1 babérlevél és 3-4 db borókabogyó
- 1 lilahagyma
- 1 kis darab kezeletlen citrom héja
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb narancs
- 1-2 ek balzsamecet
- 3 ek olívaolaj
- 4-5 ek mák
- Fűszerek: só, pár facsarás friss citrom, 1 kisebb marék friss menta, 1 kk őrölt koriander, 1 tk szárított borsikafű, 1 tk szárított bazsalikom, vagy fél marék friss bazsalikom levél
Elkészítés:
A beáztatott és lecsöpögtetett lencsét babérlevéllel és borókával roppanósra főzzük. Ha puy-i vagy beluga lencsét használunk, és áztatjuk a főzés előtt, akkor hamar elkészül. Rögtön utána hideg vízzel, akár jeges vízzel érdemes leönteni, hogy megelőzzük a további puhulást.
Lilahagymát aprítunk, a zöldfűszereket előkészítjük, a narancs héját levágjuk, a fehér rostjait kikapjuk, a gyümölcsöt gerezdekre szedjük. és azokat szeleteljük háromszögekre. Bekeverjük a salátát a hagymával, naranccsal, sózuk, ízesítjük balzsamecettel, a tépkedett zöldfűszerekkel és olívaolajjal.
A mákot serpenyőben megpirítom és tálaláskor a köretre szórjuk.
Kérdéseid vannak a hozzátáplálásról? Válogatós a gyermeked? Saját egészségügyi kihívásra keresel megoldást? Táplálkozás tanácsadóként és fitoterapeutaként segítek, hogyan tovább. Személyre szabott megoldásokat, élhető, gyakorlati tanácsokat kínálok. Keress bizalommal egyéni vagy családi konzultáción. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!