
Rosttal, vitaminnal dúsítja a leveseket, és még krémesít is. Íme ötletek az elkészítésre, íz variációk.
Amikor sütőtököt sütök, mindig félreteszem a magokat, hogy ne kelljen kidobni, majd kitalálok vele valamit. Így aztán néhányszor tönkrement, mert vagy nem volt időm kitalálni valamit, vagy amit kitaláltam, nem volt korszakalkotó. Sütöttem így, pirítottam úgy, szárítottam, és sütöttem, áztattam és sütöttem, de valahogy egyik sem lett kedvenc. Mígnem elkezdtem megfőzni a magokat, és ebből lettek szerethető alaplé variációk.
Miért jó megtartani a sütőtök magot?
Két ok miatt nem szeretem kidobni. Az egyik a törekvésem a pazarlásmentességre a konyhában is. A másik, hogy a mag jótékony élettani hatásokkal bír.
- Rost és nyálka tartalmával a jó emésztéshez, és a bélrendszer egészségéhez hozzájárul.
- Növényi Omega-3 zsírsavak forrása, amit szívlel az agy, az idegrendszer.
- Ásványi anyagai közt található a foszfor, cink, magnézium, mangán, vas, réz. Az immunrendszer működését és a vérképzést segítik többek közt.
- L-triptofánt tartalmaz. Ez az esszenciális aminosav a szerotonin előanyagaként, és egy több lépcsős átalakulás első állomásaként segít a stresszes állapotok utáni lenyugvásban, a hangulat javításban.
- Béta-karotin tartalmából a bőrünk és a látásunk is profitál.
- Fitoszterolokat tartalmaz, amelyek a vérzsír összetételét segítenek egyensúlyban tartanik, és a koleszterinszintet csökkenteni.
Ez ugyanaz, mint amit tökmagként ismerünk?
A főzőtök, a sütőtök és más rokonok magja nem ugyanaz, mint az az olajos, ropogós zöld csemege, és amelynek olaja feldobja a mezítlábas krémleveseket. Ezek nemesített olajtökből származnak, ami lágyszárú, akár 4-5 méter hosszú indákat növesztő delikvens. Melegigényes, de kiterjedt gyökérzetének köszönhetően jól tűri a szárazságot, az ország szárazabb területein is termeszthető, Ismertebb fajtái közé tartozik a Szentesi, a Tordasi. Az olajtök olajából a mély, zöldesbarna hideg sajtolású a legkelendőbb, és egyik jelentős, minőségi olajforrásunk az Őrség.
Mikortól kínálhatjuk a kicsiknek a sütőtök magot?
Abban a formában, ahogyan most készül, a hozzátáplálás idején, akár 7-8. hónapos kor körül kóstolhatják a kicsik, a magok bevezetésének szabályaival, azaz fokozatosan. Ez nem önálló étel lesz, hanem alaplé, amelyet más fogásaik készítéséhez használhatunk.
A legpuritánabb megoldás: A magokat vízben puhára főzzük, leturmixoljuk és átpasszírozzuk. Ez a sárgás fehér, krémes lé lágyíthat más főzelékeket, leveseket.
A hozzátáplálás idején is főzhetjük gazdagabban is, például sárgarépával, karalábéval, kis zöldhagymával ízesítve. Főzhetünk bele petrezselymet, lestyánt, vagy tárkonyt. Az elkészült léből a zöldségeket halásszuk ki, a magos levet turmixoljuk, passzírozzuk át, majd a főtt zöldségek aprításával tartalmasíthatjuk.
Nagyobb korban ennél többre is képes. Főzhetünk vele gazdag zöldségalaplevet, és cáfolhatjuk azt az elterjedt nézetet, miszerint a húsleves alaplevének komplexitását nem lehet megközelíteni vegán alapokon. Nem vagyunk vegánok, de hiszem, hogy növényi alapokon is íz és tápanyaggazdag levek fortyanhatnak. Ezt már ebben a vegán erőleves posztban is igyekeztem bizonyítani.
Sütőtök maggal turbózva pláne nem lehet panasz arra, hogy szegényes az alaplé.

Ötletek a gazdag alaplé elkészítéséhez:
Hozzávalók
- A sütőtök kikapart magja
- Alap zöldségek: sárgarépa, fehérrépa, vöröshagyma, fokhagyma, szárzeller
- Egyéb zöldség lehet még: pasztinák, karalébé, krumpli, kelkáposzta – ami épp a közelben van, nem úszhatja meg.
- Kiegészítők lehetnek: friss petrezselyem, 1-2 ág kakukkfű
- Tehetünk bele még maradékokat is a pazarlásmentesség jegyében, például hagymahéjat, répa- és zellervégeket, gombaszárat, jól megtisztított karalábé hámozott héját.
- Fűszerei lehetnek borokabogyó, babérlevél, szerecsendióvirág, vagy akár egész bors, ha már a hozzátáplálás idejét meghaladtuk.
- Zsiradékként a végén egy kis olívaolaj vagy tökmagolaj még ízesíti, és segíti a zsíroldákony tápanyagok útját.
Az elkészítés lépései
Előkészítés: A zöldségeket mossuk meg, és nagyobb darabokra vágjuk. A héjakat nem szükséges eltávolítani, ha tiszták. Intenzívebb ízekért a hagymát (legfeljebb félbe vágva) és a répákat enyhén megpiríthatjuk zsiradékon a fazékban.
Főzés: A zöldségekhez keverjük a sütőtök magokat, és annyi vizet töltünk rá, hogy bőven ellepje őket. Sózzuk, hozzáadjuk a fűszereket és a friss fűszernövényeket, és közepes lángon 1 órán át, vagy lassan gyöngyözve akár 2 órán át főzhetjük.
Leszűrés: Amikor a zöldségek teljesen megpuhultak, szűrő kanállal kiemeljük az alapléből, és a magos levest leturmixoljuk, majd átpasszírozzuk, hogy a maghéj darabok ne legyenek zavaróak a kész ételben.
Döntünk a zöldségek sorsáról: visszakerülhetnek a levesbe, vagy ha az alaplevet nem levesként szeretnénk használni, akkor készíthetünk belőlük például zöldségkrémet, vagy tócsnit.
Gazdagíthat egy sütőtök krémlevest is
Döntünk az alaplé sorsáról:
Finom, sűrű, sárgásfehér levet kaptunk. Jó sorsra érdemes. Például:
- Főzeléket sűríthetünk vele. A spenótfőzelék vagy zöldborsó ízével harmonizál.
- Édesanyjához, a sütőtökhöz is visszaengedhetjük, és egy jó kis sütőtök krémlevesben újra egységet alkothatnak.
- Raguhoz adhatjuk. A húsos raguk, tokányok is szeretik.
- Zöldségkrémlevest krémesíthet. Például egy zeller, egy brokkoli vagy karfiol krémleveshez olyan jól idomul.
- Főzhetünk vele rizottót, vagy más gabonás ételt, zöldséges kölest, egytálételeket.
- Mártásokat gazdagíthatunk vele.
Keress bizalommal táplálkozási tanácsadásomon!
- Kérdéseid vannak a hozzátáplálásról, vagy arról, hogyan lehetne megszerettetni a gyermekeddel az egészséges ételeket?
- Saját egészségügyi kihívásaidból keresed a kiutat?
- Nehézséget jelent, hogy változatos étrendet alakíts ki a családnak a rengeteg egyéb feladatod mellett?
Táplálkozás tanácsadóként és természetgyógyászként segítek. Figyelemmel, alapossággal, holisztikus szemlélettel kísérlek a megoldás felé. Gyakorlatias tanácsokkal, beszerzési és főzési tippekkel, saját, bevált receptekkel is igyekszem átfogó támogatást nyújtani.
Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!
Források: