fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Tudástár
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • 1 évtől AIP-barát Alacsony fruktóztartalmú Betét-feltét Családnak Egyéb kategória Immuntámogató IR-barát Maradékmentő Mindenmentes Nyári recept Nyersvegán Őszi recept Rostban gazdag Saláta Szoptatás barát Tavaszi recept Tudatos táplálkozás VegánVitamindús

    A legjobb növényi Omega-3 forrás ingyen: így használd a kövér porcsint!

    A jövő salátájának is nevezik. A legzsengébb ízű ehető gyomra nálunk a középső gyermek kattant rá. Azóta a turmixoktól a tésztákig sokféle éteinkben felbukkan. 

    A nyár zárási pánikom egyik jele, hogy még több zöld levelet használok a konyhában, amíg még ilyen gazdag a vegetáció. A kövér porcsint mindig a legfinomabbnak tartottam az ehető gyomnövények közül, de legfeljebb salátába szórtam módjával. Miután a középső királyfi felfedezte magának,  alternatív petrezselyemmé vált. Levesektől a rakott ételeken át mindenféle termékünkben felbukkan. Még a gyümölcssalátában is. 

    Az udvarokban, kertekben, mint gyomnövény hajt, az utak mentén pedig jellemzően a járdaszakadásokban bukkan fel. Kiirthatatlan. Lapát  alakú, roppanós, húsos levelű, apró virágú egynyári növény, amelynek magjai különösen ellenállóak. Évtizedekig fenn tudnak maradni és szaporodni. A kövér porcsin ( vagy disznófű, disznóorja, kövérfű) vígan él aszályos időkben, és sós vagy tápanyaghiányos talajban is. Leginkább nyár közepétől ősz elejéig nő, mint a dudva, szó szerint. 

    Kövér porcsinunk

    Miért egészséges? 

    A konyhákba elég ritkán  jut be. Az alternatív gyógyítás gyakrabban használja, például szív- és érrendszeri problémákra, izomgörcsökre, reumás panaszokra. A különlegessége, hogy más növények közt a legmagasabb koncentrációban tartalmaz alfa-linolénsavat (ALA), az Omega 3 zsírsavak szentháromságának egyik tagját. 

    Több színanyagot tartalmaz, mint amit láthatunk rajta. A zöldet képviselő klorofill (itt leírtam, miért különösen fontos) mellett például betalainokat (több tucat sárga iletve vörös növényi festékanyagot összefoglaló, antioxidáns hatású színanyagok) is rejt. Nyerhetünk még belőle E-vitamint, C-vitamint, magnéziumot, riboflavint, azaz B2 vitamint, káliumot, és foszfort, mangánt, vasat. 

    Glutation tartalma is említésre méltó. Ez a szervezetünkben természetes formában is jelen lévő vegyület, amelynek többek közt a méreganyagok lebontásában a májban, illetve a sejtek regenerálódásában van szerepe. Érdekessége, hogy például az őszülést is tudja lassítani azzal, hogy képes lebontani a fehéredést okozó hidrogén-peroxidot. 

    Milyen ízű? 

    Többféle karaktere lehet attól függően, hol szedjük. Lehet sós, enyhén savanykás, lehet citromosabb, lehet fanyarabb. Van, amelyik íze a zsázsára, van, amelyik a spenótra hasonlít. Földes, mángoldos íze is tud lenni. Sokfélét kóstoltunk már. A kis veteményesünkben például a szárzeller mellé telepedett gazfickók spenótosabbak, a bazsalikom és paradicsom közelében felbukkanók savanykásabbak. 

    Mint más ehető gyomokkal, a tyúkhúrhoz, gyermekláncfűhöz, madársóskához hasonlóan ezzel is  vigyázni kell abból a szempontból, hogy ha terjeszkedik, csapolja a közeli haszonnövények tápanyagait. Márpedig gyorsan hódítja a teret. 

    Honnan és hogyan szedjük? 

    Csak kertekből, veteményesekből, olyan helyről, amelyben megbízhatunk. A szára meg tud vastagodni. A levelek lecsipkedhetők, zsengék. Az utak mentén, járdák szélén termő porcsint jobb nem elfogyasztani, nehézfémeket gyűjthet magába. 

    Mikortól ehetik a babák?

    Mivel a spenóthoz, egyéb levelekhez hasonlóan hajlamos a talajból a nitrát begyűjtéhez, 10-11. hónapos kornál előbb ne, vagy csak kóstolóként kínáljuk. Eleinte pár levelet apróra vágva levesre, főzelékre, tócsnira, tört krumplira, ahogyan jól esik.  Várandósoknak nem ajánlják nagyobb mennyiségben, mert méhösszehúzó hatása tud lenni.

    Ha nincs porcsinunk, termeszthetjük?

    Vannak, akik a jövő egyik élelmiszernövényének tartják. Ha nem terem a közelünkben, vethetjük is akár balkonládában. Például itt a Biokiskert téli porcsin vetőmagja, de külföldi site-okon is rendelhető különféle porcsin vetőmag.

    Spenótos galuska porcsinnal és ribizlivel

    Mit kezdhetünk vele? 

    • Mint a fűszernövényeket, petrezselymet, koriandert, citromfüvet, kaprot,  tárkonyt apróra vágva tálaláskor szórhatjuk az ételekhez. Megszórhatjuk vele a leveseket, főzelékeket, a rakott ételeket a sütés után. Sajtos és túrós ételekhez különösen jó, de a paradicsomlevest, gazpachót, zöldborsófőzeléket is ugyanúgy szereti.
    • Tehetjük pesztóba. Ha klasszikusan, bazsalikommal, fokhagymával, magokkal készítjük, porcsinnal is dúsíthatjuk. Rukkolával, madársalátával, más zöldekkel is szervül. 
    • Zöldfűszeres grill szószokhoz, például a zöld atom szószhoz is remekel. Húsokhoz, halakhoz, zöldégekhez is klassz. 
    • Ízesíthetjük vele a mártogatósokat, szendvicskrémeket. Egy bruschettát, egy tojáskrémet, padlizsánkrémet, humuszt, de akár egy sárgarépás alkotást is fel tud dobni. Az avokádókrém, vagy guacamole mennyiségét növeli.  
    • Megszórhatjuk vele a sült zöldségeket. Például kakukkfű, zsálya vagy rozmaring mellé is nagyon jó. Ez utóbbi erős ízét tompítja egy zöldfűszer keverékben. 
    • Dobhatjuk smoothie-ba: banánnal, spenóttal, avokádóval, ananásszal remek. De bogyós gyümölcsökhöz is, más fűszerekkel, például bazsalikommal együtt is működik. 
    • A fentebb látható spenótos galuskánk szóróanyaga a bazsalikom, a porcsin és a ribizli (vagy még jobb aszalt vörösáfonyával). Egy kis olívaolajjal vagy tökmagolajjal meglocsolva egyszerű és csudafinom. 
    • Bármilyen zöld salátához használhatjuk. Mivel az íze nem olyan kesernyés, mint a tyúkhúré vagy gyermekláncfűé, azoknál nagyobb mennyiséget is elbír. Néhány ötlet, amihez jól társulhat: klasszikus görög saláta, tzatziki, burgonya+kapri bogyó+ szardella, zöld saláta+kajszi+kecskesajt, jégsaláta+ropogós bacon+dió, csicseriborsó+zöld levelek+kakukkfüves vagy tahinis szósz, zöldborsó+nyers cukkini+ quninoa, paradicsom+ menta+bazsalikom+árpa.

    Változatos és egészséges étrendet kialakítani a családnak rengeteg idő és energia. Ha különböző étrendi igényeket kell összehangolnod munka és más feladatok mellett, étrendtanácsadásomon segítek egy hosszú távon tartható rendszert kialakítani. 

    Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Források:

    Common purslane: a source of omega-3 fatty acids and antioxidants

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers