
Ízesített vizek, kovászos uborkás levek, gyümölcsös szorbék, baba koktélok, levesek a fő folyadék források a kánikulai napokon. De a lédús zöldségek, gyümölcsök is érnek.
Az enyémek csak 30 fok fölött kezdik kapisgálni, milyen érzés is a szomjúság, épp ezért az év nagy részében, az itthon töltött idejükben különböző folyadékokkal járkálunk utánuk, hogy igyanak eleget. Nyáron abból a szempontból könnyebb, hogy jobban kívánják a folyadékokat, viszont a meleg és izzadás miatt emelni kell a dózist. Ugyanott tartunk nagyjából.
A rimánkodás napi darálója viszont több kreatív megoldásra ösztönzött. Némelyik sikerére büszke is vagyok.
A lédús zöldségek, gyümölcsök is érnek
Enni a vizet: folyadékpótló zöldségek, gyümölcsök
Jó hír a bliccelő gyerekek szüleinek, hogy a nyári zöldségek, gyümölcsök nagy része is remekül hidratál. Erről bővebben itt írtam. Például a növényi levek hatását kutatva az amerikai orvos Dr. Howard Murad, a The Water Secret című könyv írója arra jutott, hogy a szervezet hidratálása szempontjából nem a leghatékonyabb, ha még több vizet iszunk, mert az a vitaminokban és ásványi anyagok gyorsabb kiürítésével is együtt járhat. Murad szerint a strukturált vizet tartalmazó ételek, például nyers zöldségek, gyümölcsök jól hasznosuló folyadékot jelentenek a szervezet számára, ami könnyebben bejut a sejtjeinkbe, és hosszabb távon tud hidratálni.
A tökfélék, saláták, az uborka, paradicsom, a görög- és sárgadinnye, az őszibarack és kajszi, a cseresznye, meggy is kéznél van most, hogy támogassa a hidratáltságot, és hogy jól össze is lehessen velük csöpögtetni a fehér abroszt és nyári ruhát. További előnyeik:
- Vízoldékony rostjaik a bélbaktériumaink számára is tápanyagul szolgálnak
- A színanyagokban rejlő vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat adnak
- A nyersen fogyasztott növények szintén sokféle enzimet tartalmaznak, részben olyanokat is, amelyek abban az emésztésükben segítenek. Salátáinkkal, gyümölcseinkkel a saját anyagcsere folyamatainkat is tudjuk támogatni és energiát is veszünk magunkhoz
- Aroma anyagaik a hangulatunktól az emésztőnedvek elválasztásáig egy sor belső folyamatunkra tudnak hatni.
- Összességében jól hasznosuló, strukturált folyadékot adnak, ami könnyebben bejut a sejtjeinkbe, és hosszabb távon tud hidratálni.
Ízesített vizek gyümölcs darabokkal
Ízesített vizek hajrá!
A gyümölcsös, ízesített vizek szépek, és hasznosak. Enyhe ízeket és aromákat jelentenek, amelyeket a zöldségek, gyümölcsök adnak át a lének. Feldobhatók bogyós gyümölcsökkel, virágokkal, zöldfűszerekkel, amelyek még egy kis plusz antioxidánst úsztatnak a vízbe. Ha kicsit összerázzuk, az ízek jobban elvegyülnek. Amikor a gyerekeim panaszkodnak, hogy ez így nem elég édes, akkor eleinte homályos, homeopátiás érvekkel jöttem, hogy az édes gyümölcsök információt a vízbe rázogattam, úgymond potenciáltam, de őket jobban meggyőzi, ha egy kis mézet, vagy az édességet kiemelő fűszereket használok, például vaníliát, fahéjat, kardamomot.
Néhány ízkombó:
- A savanyú bogyós gyümölcsök fahéjjal, szegfűszeggel, kardamommal és pár alma vagy barack darabkával máris édesebben lesznek.
- A bogyósok dinnyével is jól működnek, szeretik a bazsalikomot is.
- A görögdinnye jó mentával, a sárgadinnye citromfűvel. A hosszúra főzött, natúr gyümölcsteákból citrommal, lime-mal, naranccsal színes limonádét készíthetünk. A sárgabarack édesít, és klasszul kiegészíti egy kis levendula.
- Az uborkás víz, zöldséghámozóval csíkozott kígyóuborkával lime-mal, mentával klassz szomjoltó. A felkockázott almához, körtéhez passzol a citrom, vanília, citromfű, fahéj, gyömbér. Ha különlegesebbé akarjuk tenni, érdemes kipróbálni zsályával, vagy kakukkfűvel. Ha sikerül ánizst beszerezni, szintén feldobja.
- Remek ízfokozók a gyömbér, fahéj, vanília, kardamom. A virágok közül a rózsaszirmok, kamilla, vagy a nyugtató levendula nagyon jól érzi magát a vízben. A zöldfűszereket is érdemes bevetni. Korábbi posztomban hosszan írtam róluk, mennyire jó antioxidáns-források, és az emésztést is segítik. A citromfű, menta, bazsalikom például italokban is nagyon jók.
Hosszú szorbé: gyümölcsös víz jégkrémformában fagyasztva

Megunhatatlan sláger. Apróra darabolt, illetve bogyós gyümölcsök kevéske zöldfűszerrel, vagy uborka-menta-citrom kombó vízzel vagy higított gyümölcslével felöntve a jégkrémformába dermed. Az egyik legkönnyebb formája a folyadékpótlásnak, ami reggelenként, vagy előző este néhány perc alatt előkészíthető.
A jeges gyümölcspüré, a szorbé régi találmány, a jégkásák, és fagylaltok őse. Alkoholos és alkoholmentes változataival, vízből, szörpből, vagy darabolt gyümölcsből készült elődök sok helyen hódítottak: még a Szondy két apródja című Arany János-műben is említést a szultán ínyencségei közt:
“Serbet, füge, pálma, sok déli gyümölcs,
Mit csak terem a nagy szultán birodalma..”
Tipp
Amennyire lehet, ne a cukorról szóljon. Ha szörpből, vagy gyümölcsléből készül, érdemes higítani.
Házi Ice tea
A hűtött gyógynövény vagy gyümölcsteák édesítetlenül, gyümölcs darabkákkal kicsit összetettebb szín és ízvilágot képviselnek az ízesített vizekhez képest is. Például a hosszúra főzött, natúr gyümölcsteák őszi vagy sárgabarackkal citrommal, lime-mal, naranccsal színes limonádévá állnak össze. Ha nagy a nyitottság, egy kis levendula még bolondíthatja.
A gyógynövény teák közül az eleve édeskés kamillatea kiváló ice tea alap, de az édeskömény, ánizs tea is hasonlóan remek. Az édesítésben részt vehet a cseresznye, a sárgabarack, a szilva is.
Hideg levesek, krémlevesek
Ki tudja miért, nálunk egy tökfőzelékből képzett krémlevest is lelkesebben fogadják, ha hűtőhideg. A poszáták hidratálásába beleszámít minden zöldségleves is, mint strukturált folyadékot tartalmazó fogás. Némelyik még azzal is könnyíti a szülő helyzetét, hogy főzni sem kell: például a joghurtos (vagy tejmentesen növényi joghurttal készült) uborkaleves, a kovászos uborkával bolondított paprikás, paradicsomos változatok, vagy egy klasszikus gazpacho sok bazsalikommal nagy kincs.
Gyümölcslevesek, kompótok
A túlérett, nyugdíjazás előtt álló gyümölcsök méltó helye. Kikerülhető a cukor is, ha almával, vagy banánnal édesítünk, például mint ezt a szederlevest. Ebben a szilvalevesben pedig a a gyümölcsök közé cékla is vegyül. A kompótlevek még inkább hosszabbra húzhatók, és készülhetnek bármilyen nyári gyümölcsből, egy kis almáspite fűszerkeverékkel.
Zöldségfőzőlevek, alaplevek
Zöldség, vagy csontlé főzéskor bevetjük italként is a zöldségek főzőlevét, és a csontos alaplevekből is készül külön ital. Itt a zöldborsó és spárga leve a kedvenc, italként egy kis citrommal és szezámolajjal jól működik. A krumpli leve egy kis joghurttal, vagy növényi joghurttal is siker, a batáta leve édesen fahéjjal, a zöldbab kakukkfűvel, és a többi szezonban a karfiol, brokkoli, a kelbimbó is eladható. A csontleveknek is hasonlóan, fűszerezve, bolondítva van esélyük.
Tipp
Még jobb, ha a zöldséglevet vagy csontlevet jégkrém formában fagyasztjuk.
Kovászos uborka vagy fermentált zöldségek leve turbózva
A poszáták nagyapjának ötlete alapján a kovászos uborka levében paradicsomot turmixolunk, kaporral és bazsalikommal ízesítjük, vízzel higítjuk. Elfér benne néhány karika sárgarépa, kápia paprika is. Ugyanígy bármilyen más fermentált zöldség leve is remek.
A poharak, kulacsok, szívószálak trükkje
Sok mosogatással jár, de a cél nemes: több kulacsot, poharat is elhelyezek a lakás különböző pontjaira feltöltve, láthatóan, elérhetően. Ha sikerül nem elfelejtenem, melyiket hova tettem, akkor időnként csekkolni lehet, mennyi fogyott belőlük.
A dizájn szemlélet nálunk előtérben van. Sokszor a pohár formája, színe, a bögre mintája határozza meg, hogy mennyire hajlandók a tartalmát komolyan venni. A bolhapiacozások alkalmával gyűjtöm is az ízlésüknek megfelelő darabokat. Vannak gyerekek, akik viszont az egyetlen poharukhoz, kulacsukhoz kötődnek. Azt érdemes mindig ugrásra készre tölteni.
Ha a szívószál is fontos elemes az ivásnak, akkor a fém a leginkább fenntartható választás. A szilikon szívószál és a bambusz élettartama is rövidebb. A papír szívószál meg csak egy kicsivel jobb, mint az eldobható műanyag.
Ha semmi bűvészkedésre nincs idő, akkor higított gyümölcslé
A gyümölcslevek önmagukban nagyon édes, koncentrált, magas fruktóz tartalmú italok. Itt kifejtem, miért nem célszerű ilyen formában gyakran kínálni a gyerekeknek. Higítva a szervezet is jobban értékeli, és még szomjoltásra is alkalmasabb.
Tipp
Ha a higított gyümölcslevekhez egy csipet sót adunk, akkor az izzasztó napokon izotóniás italként is megállják a helyüket.
Változatos és egészséges étrendet kialakítani a családnak rengeteg idő és energia. Ha különböző étrendi igényeket kell összehangolnod munka és más feladatok mellett, étrendtanácsadásomon segítek egy hosszú távon tartható rendszert kialakítani.
Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!