fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

 • Étkezési tanácsadás
 • Tudástár
 • Rólam
 • Kapcsolat
 • Egyéb kategória Falatkás hozzátáplálás (BLW) Hozzátáplálás Hozzátáplálási tippekTudatos táplálkozás

  BLW 4. rész: Milyen formákra vágjuk a falatkákat?

  Miért jók a hosszúkás darabok? Hogyan készítsük elő a brokkolit, a paradicsomot, szőlőt? Hogyan kaphat húst? Hogyan eszi önállóan a baba az első falatkáit?

  A hozzátáplálás nagy tanító. Nemcsak a babák számára, akiknek  az ízek, állagok, illatok, színek felfedezésének élményét nyújtja, hanem a szülők ízlését is erősen formálja, új kedvenceket hozhat, és segít kialakítani egy rugalmas, tudatosabb táplálkozást.

  Bár a babavárás óta számtalan helyzet adódik, amikor rácsodálkozhatunk, hogy kicsinyünk milyen magas fokú kompetenciával rendelkezik, pl milyen profin tudja, hogyan kell megszületni, és minden ősi reflexe mekkora mestermű. Amikor pedig érettségi jeleivel üzeni, eljött a hozzátáplálás ideje, akkor büszkén láthatjuk, ehhez is ért: enni is kiválóan tud. 

  Három, velünk született szükséglet az első szilárd falatok kóstoltatásakor is megmutatja magát: a kompetencia, az autonómia, és a kötődés. Ezt az önálló, falatkás táplálás remekül támogatja. 

  A BLW sorozat korábbi részeinek tartalmából: 

  Családra és babára szabott falatkás hozzátáplálás

  1. Készülj fel! 

  “Kínáld a babádat a saját ételeddel!” – egyike az első tanácsoknak a kezdő szülők számára. Könnyű mondani, ez nagyobb  felkészülést igénylő feladat. A részei például hogy megtaláljuk a saját családunk számára egészséges étrendet, csökkentjük a feldolgozott élelmiszereket, és energiát szánunk a minőségi források felkutatására, menütervezésre, főzésre. Az előkészületekben nyújt segítséget ez a poszt. 

  1. Mi lesz ha félrenye, ha öklendezik? A félelmekről 

  Ez az út több szempontból is nehezebb. Az önálló evés több ideig tart, nagyobb kosszal jár, és több “okos jótanáccsal” a helyzetet nem értő idősebb hozzátartozóktól. Hogyan kezeljük az öklendezést, és egyéb hozadékait az ételek önálló felfedezésének? 

  1. A baba tudja, mennyit szeretne enni 

  Ahogyan a szabad mozgás és felfedezés, úgy a hozzátáplálásnak ez a módja is  támogatja a baba testi tudatosságának fejlődését. Mi is az az interoceptív tudatosság, és szülőként hogyan segíthetjük a gyermekünket ebben? 

  Ha pedig már megszületett a döntés, hogy az első szilárd falatokat a kezébe adjuk, akkor a további kérdések közé tartozik, hogy…

  milyenek is legyenek a neki szánt első falatok? 

  • Az első zöldségeket, gyümölcsöket párolva adhatjuk hosszúkás formára vágva. Itt a felnőtt ujjnyi vastagság és legalább két ujjpercnyi hossz a megfelelő. A hasábra vágott és cukkini vagy főzötök például jó első kóstoló. Íze önmagában nem sok van, de az állag és technika próbájára remek. Az első alma kóstoló is lehet forró vízben  kicsit megpuhított almahasáb. 
  • Hosszúkásra vágott avokádó darabkával is indíthatunk
  • Ha az almát vagy körtét nyersen szeretnénk kínálni, akkor gerezdre vágva, majd a gerezdet vékonyan szeletelve ideális. A keményebb húsú ősz barack is ugyanígy kínálható. 
  • Kiváló zöldség a párolt brokkoli vagy zsenge karfiol. Nem túl kicsi rózsákra szedve és párolás után hosszában félbevágva könnyen csócsálható. 

  Milyenek legyenek a következő  falatok? 

  Az első kóstolók újdonsága után érkezhetnek komplexebb fogni és kóstolnivalók:

  • A leginkább félrenyelhető alapanyagokat célszerű darabolni. Például a gömb alakúakat, a koktélparadicsomot, szilvát, nagyobb szőlőszemet jobb negyedelni. E téren eltérő ajánlások vannak. Van, amelyik szerint elég felezni, és van, amelyik szerint jobb óvatosnak lenni és több gerezdre vágni. Összességében törekedjünk a hosszúkásabb formák felé.  
  • A borsószemeket egészben ne kínáljuk, a hüvelyk és mutatóujj közt kissé össze lehet nyomni, lapítani.
  • Kevesebb macerával jár, ha a zöldborsót inkább pürésítjük a könnyebb hozzáférhetőségért és vékonyan egy zöldség falatkára kenjük. De sűrűbb püréként kézzel ehető komponensként is adhatjuk a babának. 
  • Egyéb, krémesre főzhető zöldségeket, pl vöröslencse mártogatósként kenhetjük kis darabokra vágott kenyérbélre, vagy lepényre, baba palacsintára, sült zöldségre, vagy kézzel is ehetők. 
  • A főtten, sülten puha keményítős zöldségeket, mint batáta, vagy sütőtök, lehet akár puha gombócba gyúrva is adni. De gyúrhatunk hosszúkás hengert is, ami még inkább könnyíti a velük való találkozást.
  • Az alacsonyabb keményítő tartalmú zöldségek nem állnak össze gombóccá, még a gyökérzöldségek esetében is marad a hosszúkás hasáb. 
  • A leveles zöldségeket párolva, kisebb darabokra vágva lehet kínálni, de nagyobb gasztro élményt tudnak nyújtani zöldséges mártogatós, krémhez keverve.
  • A falatkás táplálás nem jelenti azt, hogy mindig mindent hasábra vágva kell kínálni. Kását, pürét ugyanúgy szervírozhatunk neki, amit megpróbálhat kézzel enni, vagy adjatunk a kezébe egy kis pürével töltött kanalat. 
  • A hozzátáplálás kezdetétől adhatunk fehérje forrásokat is. Hiszen az anyatej komplex összetételében is a fehérje előkelő helyen szerepel. Az első falatok közt a puhára főtt húsok ( itt például arról esik szó, miért jó kezdő hús a nyúlhús) hosszúkás falatkára vágva jó kóstolók. A vas és egyéb vérképző anyagok pótlásához szükség van rájuk, illetve C-vitamin tartalmú zöldségre, gyümölcsre.
  • Zsiradékra a fejlődő agynak is szüksége van, illetve a zsírban oldódó vitaminok felszívódását is segítik. Egy löttyenetnyi olívaolajjal, kacsazsírral, bio vajjal, vagy ghível megkenhetők a kóstolóként kínált zöldségek. Lehetőleg a hasábok vagy rózsák csúcsa, hogy a nagyobb részük csúszás nélkül megfogható legyen.  
  • A baba kaphat tócsnit, remek baba verziókat készíthetünk, például batátából, de cukkiniből is. Elsőként csíkokra vágva kínálhatjuk. A tócsnik és baba palacsinták azért is hálás alanyok, mert bevezetésre szánt zöldségek püréjével vígan megkenhetők. 
  • Amikor eljön az idő, hogy a baba kenyeret kap, akkor elsőként a belét kínálhatjuk neki. Különösen ha kovászos pékáru, a héja ropogós, kemény, és a morzsák felsérthetik az ínyét, szájpadlását.

  Kerülendő formák az első időkben: 

  • Nagyobb darab ételek
  • A kis kezükkel nehezen megfogható ételek, például apró kockára vágott zöldségek. A csippentő mozdulatokat is a hozzátáplálás idején fogja gyakorolni és tökélyre fejleszteni. 
  • Száraz, kemény falatok, amelyek a szájban sérülést okozhatnak, vagy kisebb darabok leválásával félrenyelhetők
  • Érme, korong alakú ételek, például főtt sárga vagy fehérrépa karikára vágva,
  • Hámozatlan gyümölcs vagy zöldség a kezdő kóstolók közt. Például az alma, körte, uborka esetén a hámozás eleinte célszerű. A puha hájasokat, pl cseresznye vagy meggy, paradicsom kivételt jelent, nehéz és fölösleges is lenne hámozni. 
  • Saláták, levelek nyersen, egészben, vagy nagyobb darabokban. 
  • Babakeksz és más ropogós csemegék, még ha baba kompatibilis formájúak is.  Amíg nincs gyakorlat a csócsáló rágásban, az étel továbbításában és a nyelésben, addig nincs nem időszerűek
  • Kölesgolyó és más extrudált gabonagolyók, vagy rudacskák. Ugyancsak gyakorlathoz kötött csemegék. 

  Hogyan eszik önállóan a baba? 

  Elsőként az állkapocs fel-le mozgatásával a csócsáló mozdulatokkal ismerkedik. Az első falatokat még nem feltétlenül fogja lenyelni, de 6-7 hónapos korára arra is készen áll, hogy a nyelvét irányítva az ételt mozgassa a szájában. Gyakorlással hamar eljut oda, hogy hátrafelé továbbítsa azért, hogy le tudja nyelni.

  Baj, ha öklendezni kezd? 

  Ez természetes velejárója lehet az első szilárd falatoknak. Az öklendező reflex az agytörzs irányítása alatt lévő ösztönös funkciók egyike, ami több védelmi szerepet is betölt: 

  • Részben óvja a babát attól, hogy túl nagy darabot nyeljen le, illetve hogy a nyelőcsőbe  kerülhessen egy falat darabja. 
  • Az öklendezéssel a falat még több nyállal keveredik és mechanikusan is pépesebbé válik, így könnyebben emészthető a gyomornak. Picit a kérődzésre hasonlít. 
  • Az étkezés ritmusát lassítva véd a túlevéstől, és segíti a saját önszabályozó rendszert. 

  A hozzátáplálás kezdetén még a nyelv középső szakaszán jelentkezhet, majd  fokozatosan hátrébb kerül az a pont, ahol az étel ki tud váltani öklendezést. Ahogy nő a baba és egyre gyakorlottabban harap, rág, használja a nyelvét, egyre kevésbé lesz jellemző. 

  Az öklendezés hangokkal jár. Fontos, hogy ne nyúljunk az öklendező baba szájába, mert hátrébb sodorhatjuk a falatot, így az öklendező reflex nem tudja védeni, emiatt félrenyelhet. 

  Félrenyelés esetén azonban be kell avatkozni. Jó esetben segít a köhögés. Ha a baba nehezen kap levegőt, akkor alkalmazni kell, amit a baba elsősegély kurzusokon tanítanak. 

  Mit tehetünk még, hogy a baba jól érezze magát az első kóstolóival? 

  • Ültessük biztonságosan és arra is adjunk lehetőséget a babának, hogy a számára kényelmes testhelyzetben egyen. Ha etetőszékben ül, kényelmes háttámlája, és lábtámasza legyen. Sok kicsi nem szereti, ha lóg a lába. Van, aki magát az etetőszéket nem kívánja, és ölben szeret ülni. Itt egyik lábunkkal a lába alátámasztásában, felsőtestünk helyezkedésével a hátuk megtámasztását biztosítsuk neki. 
  • Nyugalmat, türelmet és bátorító hangulatot, hogy érezze a belé fektetett bizalmat. 

  Kérdéseid vannak a hozzátáplálásról? Melyik a családotok számára megfelelő mód? Pürével, vagy falatkával kezdjetek? Táplálkozás tanácsadóként és fitoterapeutaként segítek. A hozzátáplálás kérdéseit is átfogó szemlélettel, empatikusan közelítem. Személyre szabott megoldásokat, élhető, gyakorlati tanácsokat kínálok.  Keress bizalommal egyéni vagy családi konzultáción. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

  Források:

  Ultimate Guide to Baby Led Weaning (and Best First Food)

  WHO Complementary Feeding

  Dénes Dóra

  Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

  Étrend tanácsadás

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

  @edespofablog

  Followers