fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Családnak Édesség Egyéb kategória Hozzátáplálás Négyévszakos Reggeli Szoptatás barát Tejmentes Tojásmentes Várandós barátVegán

    Rózsaszín zab- és quinoa kása  – ízesítő tippekkel

    A quinoa elfogadottsága nálunk időnként akadozik, de ebben a formában és színben, a zabpehely támogatásával szerető fogadtatásra lel. 

    Bármennyire is jó kis, tápláló, könnyen emészthető álgabona a quinoa, nem biztos, hogy olyan könnyű egy gyereknek megszeretnie. Kesernyés ízárnyalata, és apró gyöngyeit szegélyező kis keretecskék vörös posztó tudnak lenni. Szenzorosan érzékeny gyerekeknél pláne nem a legnépszerűbb vonásai ezek egy köretnek. De megér egy kis támogatást, mert változatos tápanyagforrást jelent időnként. 

    Miért egészséges a quinoa?

    Az inkák ősi álgabonája többféle aminosav tartalmú, komplex szénhidrátforrás. Kalciumot, magnéziumot, vasat, foszfort, niacint és néhány más B-vitamint tartalmaz. Sikértartalma nincs, de a gabonafélékhez hasonló teremtmény.

    Nálunk az ökológiai lábnyoma nagy, mert itt nem terem meg, mint több más álgabona. A Peru és Bolívia hegyvidéki területein termő, a 4000-es csúcsokat kedvelő magokat a nyolcvanas évek végén kezdték világszerte megismerni, amikor a szintén gluténmentes és rostban gazdag amaránttal együtt a NASA az űrhajós étrendjébe vette. 

    Az utóbbi időkben a népszerűsége világszerte feljebb ívelt. Dél-Amerikán kívül az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, és a – fenntartható szíveknek egy kis vigasz, hogy – Európában is, Franciaországban termeszteni kezdték a helyi éghajlati és talajviszonyokhoz alkalmazkodó módszerekkel. 

    Idehaza jellemzően háromféle quinoával találkozhatunk bioboltokban, illetve a két nagy drogériában:

    • A fehér a legenyhébb, kissé diós ízű, és puhára fő.
    • A trikolor keverékben a fehér maggal piros és fekete mag is vegyül. Ez drágább változat, és a színes magok ropogósabbak, erőteljesebb az illatuk, aromájuk. Ha megfőzzük, ez a mix a fehérnél pergősebb állagot ad. 
    • Nagy ritkán bele lehet futni canihuába, azaz a bébi változatba. Ez sötétebb bronzbarna, még apróbb szemű, és roppanós, pergős.

    Hogyan készítsük el? 

    Bármilyen változatot is veszünk, jót tesz neki egy pár órás – de még jobb egy éjszakás – áztatás. A magokat kesernyés, nyálkás szaponin réteg vonja be, amelyet azok önvédelmi okokból fejlesztettek, hogy távol tartsák a rovarokat és a madarakat.

    Megvan az a pozitívuma, hogy a belső növényvédelem annál kevesebb külső segítséget igényel, de ezt a habos réteget az embernek sem jó fogyasztania. Látjuk majd, hogy áztatóvize habos, mintha szappan került volna bele, és ezt leöntve a főzés előtt is tanácsos az áztatmányt néhányszor átmosni. Ezzel a quinoa kesernyés mellékízétől is meg tudunk szabadulni. 

    A rizshez, köleshez és hajdinához képest jóval kevésbé gazdaságos abból a szempontból, hogy a szemek nem duzzadnak és nem vesznek fel annyi vizet. Nagyjából egy centis vízréteg borítsa a fazékban, mielőtt megfőznénk. Ha áztatjuk előtte, akkor 7-8 perc alatt megpuhul. 

    Néhány ötlet a felhasználáshoz: 

    • Simán köretként szószos ételekhez
    • Salátákban a roppanós zöldségek jó kiegészítője lehet. De például gluténmentes tabuléhoz is remek, szereti az apróra kockázott paradicsomot, uborkát, petrezselymet. Jóban van a paprikával, spenóttal is, hüvelyesekkel.
    • Rizibizi jellegű köret keverékhez is passzol, például mentás, cukkinis zöldborsóval keverve.   
    • Zöldségfasírtokhoz is használható. Például brokkolis quinoa fasírtként sülthagymás szósszal nagyon gyerekbarát. 
    • Édességekhez, nassokhoz is passzol. Például egy szemtelenül egészséges változat a bébi quinoával töltött körte
    • Használható édes kásákhoz is. Ez látható itt.

    Mikortól kóstolhatják a babák? 

    A quinoa a hozzátáplálás része lehet, a köles, és más gabonafélék idején, akár a 7. hónaptól bevezethető.

    A kása egyéb szereplői közül a zab szintén hamar bevezethető. Minden része hasznos,  a csíra, a magfehérje, a korpa. Jó a beltartalma, 15 % körüli a fehérje, 5-7% körüli a zsírtartalma, és így zsírban oldódó vitaminokat, mint például E-vitamint is tartalmaz. Kalciumot, magnéziumot, foszfort, B1-vitamint is szerezhetünk belőle. Emészthető és nem emészthető rostokat is tartalmaz. 

    A céklalé szempontjából viszont a későbbi bevezetés javasolt a potenciális nitrát és nitrit tartalma miatt, mivel a babák szervezetében még fejletlen a vegyület átalakító enzimrendszer. A nitrát mértéke nem kiszámítható. A növény vegyszermentesen nevelve is magába szívhatja a talajban található nitrátokat, nemcsak a műtrágyázás, hanem a szerves trágyázás nyomán is. Az éghajlati tényezők, például a hőmérséklet és az eső és a növényre jutó fény mennyisége is befolyásolhatják a vegyület koncentrációját a talajban. A növekedési szakaszban is különbözik a nitrát- és nitrittartalom, és még a tárolás módja is befolyásoló tényező. Összességében a 11. Hónaptól ajánlják a cékla bevezetését és az első időkben a mértékkel fogyasztását. 

    Rózsaszín zab- és quinoa kása

    Hozzávalók 4 személyre
    • 100 g zabpehely 
    • 70 g quinoa egy éjszakára beáztatva
    • 1 alma apróra kockázva
    • 20-30 g finomra darált kókuszreszelék
    • 2 dl céklalé
    • 1 dl tej vagy növényi tej 
    • Kb 4 dl víz
    • Fűszerek: fél cm gyömbér aprítva, és egy kisebb rúd fahéj

    Elkészítés: 

    Az áztatott quinoát alaposan lemossuk, és egy fazékban annyi céklalé-tej/növényi tej- víz kombóban kezdjük főzni, amennyi épp ellepi. Hozzákeverjük az aprított almát, a gyömbért és fahéjat, és amikor a puhulás útjára lépett, hozzászórjuk a zabpelyhet, a kókuszreszeléket, a maradék céklalevet, lazítjuk vízzel és kásásra puhítjuk. Tálaláskor a fahéjat kiemeljük. 

    Ízesítő tippek: 

    • Kedveli az apróra vágott almát, körtét
    • A babán, mazsola, aszalt szilva vagy datolya édesíti 
    • Télen a mandarin, narancs jól áll neki. Sőt, a céklalevet narancslével is ki lehet egészíteni főzéskor, a tej/növényi tej helyett
    • A 11. Hónap után az aprított alma és céklakockák vegyesen is remekelnek
    • A bogyós gyümölcsök közül az áfonya, málna, ribizli nagyon passzol
    • A cseresnye, meggy is jól szervül az ízvilága
    • A pirított, darált dió, vagy akár ez a kamillás magkeverék illatosan rásimul 
    • A nyitóképen szereplő apró sárga pöttyöcskék nem más, mint virágpor. Kiváló feltét.
    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers