A quinoa elfogadottsága nálunk időnként akadozik, de ebben a formában és színben, a zabpehely támogatásával szerető fogadtatásra lel.
Bármennyire is jó kis, tápláló, könnyen emészthető álgabona a quinoa, nem biztos, hogy olyan könnyű egy gyereknek megszeretnie. Kesernyés ízárnyalata, és apró gyöngyeit szegélyező kis keretecskék vörös posztó tudnak lenni. Szenzorosan érzékeny gyerekeknél pláne nem a legnépszerűbb vonásai ezek egy köretnek. De megér egy kis támogatást, mert változatos tápanyagforrást jelent időnként.
Miért egészséges a quinoa?
Az inkák ősi álgabonája többféle aminosav tartalmú, komplex szénhidrátforrás. Kalciumot, magnéziumot, vasat, foszfort, niacint és néhány más B-vitamint tartalmaz. Sikértartalma nincs, de a gabonafélékhez hasonló teremtmény.
Nálunk az ökológiai lábnyoma nagy, mert itt nem terem meg, mint több más álgabona. A Peru és Bolívia hegyvidéki területein termő, a 4000-es csúcsokat kedvelő magokat a nyolcvanas évek végén kezdték világszerte megismerni, amikor a szintén gluténmentes és rostban gazdag amaránttal együtt a NASA az űrhajós étrendjébe vette.
Az utóbbi időkben a népszerűsége világszerte feljebb ívelt. Dél-Amerikán kívül az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, és a – fenntartható szíveknek egy kis vigasz, hogy – Európában is, Franciaországban termeszteni kezdték a helyi éghajlati és talajviszonyokhoz alkalmazkodó módszerekkel.
Idehaza jellemzően háromféle quinoával találkozhatunk bioboltokban, illetve a két nagy drogériában:
- A fehér a legenyhébb, kissé diós ízű, és puhára fő.
- A trikolor keverékben a fehér maggal piros és fekete mag is vegyül. Ez drágább változat, és a színes magok ropogósabbak, erőteljesebb az illatuk, aromájuk. Ha megfőzzük, ez a mix a fehérnél pergősebb állagot ad.
- Nagy ritkán bele lehet futni canihuába, azaz a bébi változatba. Ez sötétebb bronzbarna, még apróbb szemű, és roppanós, pergős.
Hogyan készítsük el?
Bármilyen változatot is veszünk, jót tesz neki egy pár órás – de még jobb egy éjszakás – áztatás. A magokat kesernyés, nyálkás szaponin réteg vonja be, amelyet azok önvédelmi okokból fejlesztettek, hogy távol tartsák a rovarokat és a madarakat.
Megvan az a pozitívuma, hogy a belső növényvédelem annál kevesebb külső segítséget igényel, de ezt a habos réteget az embernek sem jó fogyasztania. Látjuk majd, hogy áztatóvize habos, mintha szappan került volna bele, és ezt leöntve a főzés előtt is tanácsos az áztatmányt néhányszor átmosni. Ezzel a quinoa kesernyés mellékízétől is meg tudunk szabadulni.
A rizshez, köleshez és hajdinához képest jóval kevésbé gazdaságos abból a szempontból, hogy a szemek nem duzzadnak és nem vesznek fel annyi vizet. Nagyjából egy centis vízréteg borítsa a fazékban, mielőtt megfőznénk. Ha áztatjuk előtte, akkor 7-8 perc alatt megpuhul.
Néhány ötlet a felhasználáshoz:
- Simán köretként szószos ételekhez
- Salátákban a roppanós zöldségek jó kiegészítője lehet. De például gluténmentes tabuléhoz is remek, szereti az apróra kockázott paradicsomot, uborkát, petrezselymet. Jóban van a paprikával, spenóttal is, hüvelyesekkel.
- Rizibizi jellegű köret keverékhez is passzol, például mentás, cukkinis zöldborsóval keverve.
- Zöldségfasírtokhoz is használható. Például brokkolis quinoa fasírtként sülthagymás szósszal nagyon gyerekbarát.
- Édességekhez, nassokhoz is passzol. Például egy szemtelenül egészséges változat a bébi quinoával töltött körte.
- Használható édes kásákhoz is. Ez látható itt.
Mikortól kóstolhatják a babák?
A quinoa a hozzátáplálás része lehet, a köles, és más gabonafélék idején, akár a 7. hónaptól bevezethető.
A kása egyéb szereplői közül a zab szintén hamar bevezethető. Minden része hasznos, a csíra, a magfehérje, a korpa. Jó a beltartalma, 15 % körüli a fehérje, 5-7% körüli a zsírtartalma, és így zsírban oldódó vitaminokat, mint például E-vitamint is tartalmaz. Kalciumot, magnéziumot, foszfort, B1-vitamint is szerezhetünk belőle. Emészthető és nem emészthető rostokat is tartalmaz.
A céklalé szempontjából viszont a későbbi bevezetés javasolt a potenciális nitrát és nitrit tartalma miatt, mivel a babák szervezetében még fejletlen a vegyület átalakító enzimrendszer. A nitrát mértéke nem kiszámítható. A növény vegyszermentesen nevelve is magába szívhatja a talajban található nitrátokat, nemcsak a műtrágyázás, hanem a szerves trágyázás nyomán is. Az éghajlati tényezők, például a hőmérséklet és az eső és a növényre jutó fény mennyisége is befolyásolhatják a vegyület koncentrációját a talajban. A növekedési szakaszban is különbözik a nitrát- és nitrittartalom, és még a tárolás módja is befolyásoló tényező. Összességében a 11. Hónaptól ajánlják a cékla bevezetését és az első időkben a mértékkel fogyasztását.
Rózsaszín zab- és quinoa kása
Hozzávalók 4 személyre
- 100 g zabpehely
- 70 g quinoa egy éjszakára beáztatva
- 1 alma apróra kockázva
- 20-30 g finomra darált kókuszreszelék
- 2 dl céklalé
- 1 dl tej vagy növényi tej
- Kb 4 dl víz
- Fűszerek: fél cm gyömbér aprítva, és egy kisebb rúd fahéj
Elkészítés:
Az áztatott quinoát alaposan lemossuk, és egy fazékban annyi céklalé-tej/növényi tej- víz kombóban kezdjük főzni, amennyi épp ellepi. Hozzákeverjük az aprított almát, a gyömbért és fahéjat, és amikor a puhulás útjára lépett, hozzászórjuk a zabpelyhet, a kókuszreszeléket, a maradék céklalevet, lazítjuk vízzel és kásásra puhítjuk. Tálaláskor a fahéjat kiemeljük.
Ízesítő tippek:
- Kedveli az apróra vágott almát, körtét
- A babán, mazsola, aszalt szilva vagy datolya édesíti
- Télen a mandarin, narancs jól áll neki. Sőt, a céklalevet narancslével is ki lehet egészíteni főzéskor, a tej/növényi tej helyett
- A 11. Hónap után az aprított alma és céklakockák vegyesen is remekelnek
- A bogyós gyümölcsök közül az áfonya, málna, ribizli nagyon passzol
- A cseresnye, meggy is jól szervül az ízvilága
- A pirított, darált dió, vagy akár ez a kamillás magkeverék illatosan rásimul
- A nyitóképen szereplő apró sárga pöttyöcskék nem más, mint virágpor. Kiváló feltét.