
Belefutottatok már olyan ruszli receptbe, amit egyévesnek is nyugodtan lehet kínálni? Íme.
A halakkal sokszor próbálkozom, hogyan lehetne elérni, hogy a gyerekek jobban szeressék. Itthon a kisfiam a legjobb instruktor, mert kevés módon fogadja el.
🐟Natúr sütve csak a lazac megy, de például a pisztráng esélytelen.
🐟Ha a ponty patkót diszkrét bundába forgatom, és forró levegős sütőben ropogósra sütöm, akkor talán barátkozik vele, de olyankor az a vezető panasz, hogy sütés közben erőteljes a szaga.
🐟Ha halfasírtot készítek, az alapanyagtól függ a fogadtatás. Abban egyébként a tőkehal és más, fagyasztott halak nem jól szerepelnek, mellékízük van (érzésem szerint). Egy tiszta szándékú, friss harcsa-, ponty- vagy busafilé jobb fasírtot ad.
🐟A füstölt halak kétesélyesek, a sótartalom mértékétől és az állagtól függ, hogy válik be.
🐟A legjobb eséllyel elfogadott halcsemege a ruszli, azaz ecetes hal, amit pedig házilag kell készíteni, ha adalék- és cukormenteset szeretnénk.
Nemrég egy hozzátáplálás korú kislányt élelmező anyatárs azzal a kérdéssel fordult hozzám, hogy milyen kortól lehet adni ecetes halat a kicsiknek? Mivel ez nem a baba kor finomsága, mozgásba is lendültek a fogaskerekeim, hogyan lehetne olyan szelíd, marinált halat készíteni, amit egyéves kor körül már csemmeghetik a gyerekek?
Ezeken törtem a fejem az ecetes hal kapcsán
1. A megfelelő, fehér húsú hal
A hagyományos, felnőttes receptek jó ecetesek, ezért például a keszeg az apró szálkáival nem jelent problémát. Ha néhány napot sós-cukros-ecetes felöntőlében tölt, az apró szálkák oldódnak. Ezért itt a felöntőlé ártalmatlansága miatt a keszeg nem a legjobb választás.
A hering szuper, ha sikerül hozzájutni frissen, vagy fagyasztva. Még jobb lenne a magyar szürkeharcsa filé, ha nem lenne olyan drága. Ha valaki megfelelő élővíz közelsége miatt frissen fehér húsú, folyami halhoz jut, használhatja vígan.
Őszintén, nálunk, Budapesten nehezebb a helyzet, ha friss halhoz szeretnénk jutni, ezért ha szálkamentes filére gyúrunk, ami nem mirelit (aminek egy része víz, másik része meg fura szag) akkor jó eséllyel afrikai harcsába futunk. Magyarországon főként intenzív, zárt rendszerű halgazdaságokban tenyésztik, ahol a termelés ellenőrzés alatt áll. Ugyanakkor ha bio halat szeretnénk, ebből a fajtából itthon nem találunk.
Esélyes még a pontyfilé, busafilé (itt egy kis óvatosság nem árt, mert erőteljes szaga van).
2. Ecet helyett almaecet
Az almaecet a hagyományos ecetnél lágyabb, a fogzománc és a gyomor számára is kíméletesebb. És különféle jótékony hatásai is vannak nemzetközi kutatások szerint.
- A vércukorszint szabályozásában segítség. Az ecetsav gátolja a keményítő emésztését segítő enzimeket, ezért a szénhidrátok felszívódása lassul. És az inzulin érzékenység javításában is közrejátszik.
- Segítség a fehérjék lebontásában, és az aminosavak felszívódásában.
- Vannak, akiknél a gyomor- és emésztési problémákat enyhíti, például a puffadást vagy nehéz emésztést.
Ugyanakkor egyéves kor alatt nem jó rendszeresen adni. Később is kisebb mennyiségben, vagy nagyobb higításban kínálhatjuk.
3. Természetesen édeskés ízű elemek
A sárgarépa nagyon jó adalék a házi savanyítmányhoz. Mandolinnal csíkokra vághatjuk, vagy zöldséghámozóval hajlékony szalagokra. Lehet bele tenni vékonyra szeletelt almát is.
A csíkokra vágott vöröshagyma vagy lilahagyma (ha nem baj, hogy szürkés rózsaszínre színezi a levet) is üdvözlendő.
4. Az ízeket kiemelő fűszerek
Mivel a felöntőlé nagyon enyhe ízű, a fűszerekkel intenzívebbé tudjuk tenni. 1 babérlevél, néhány szem borókabogyó, fél kiskanál koriandermag, fél kiskanál mustármag, esetleg egy kis szegfűbors, vagy 1 szegfűszeg jó, ha a lébe kerül.
És így alakult ki a kisgyerekbarát recept.
Házi ecetes hal kisgyerekbarát módon
Hozzávalók:
- 540 ml-es befőttesüveghez 250-300 g fehér halfilé
- 720 ml-es befőttesüveghez 450 g fehér halfilé
- 1 db vöröshagyma vagy lilahagyma
- 1 sárgarépa felcsíkozva vagy szalagokra vágva
- ½ kisebb alma kisebb lapkákra szeletelve
- Fűszerek: 1 babérlevél, néhány szem borókabogyó, ½ kk koriandermag, ½ kk mustármag, esetleg egy kis szegfűbors, vagy 1 szegfűszeg
- Felöntőlé: 600-700 ml víz, 2-3 ek almaecet, 1 tk só
Elkészítés:
A halfiléket megmossuk, ellenőrizzük, hogy szálka nem maradt-e a húsban, majd akkora darabokra vágjuk, amekkorák egyszeri adagban elfogyaszthatók.
Fazékban vizet melegítünk, sózzuk, beleszórjuk a fűszereket, beleengedjük a halszeleteket, és egy gyengéd forralással átfőzzük. Furcsa lehet, tudom, de kisgyerekeknek készül.
Ha levettük a tűzről, a halakat kiemeljük, ne puhuljanak túl, és a fűszeres hallétól átmenetileg külön hagyjuk langyosra hűlni. Semmi ijedtség ne legyen, hogy a lé zavaros lett, így majd biztos nem fog tetszeni a kosztosunknak. Leülepszik majd a befőttesüvegben. A lébe keverjük az almaecetet.
Előkészítjük a befőttesüveget, és belerétegezzük a halat a zöldségekkel. Felöntjük a legfeljebb kézmeleg hallével, kupakkal lezárjuk, és néhány napon át a hűtőbe tesszük mélyebben ismerkedni egymással.
Tipp
Ötletek a mielőbbi elfogyasztásért
- Pirított bagettel, egy kis salátával, kapor szórással, vagy kapros joghurttal
- Krumplisalátával, vagy bármilyen majonézes köret változattal
- Főtt tojással, majonézzel, kenyérrel
- Dél-Afrikában szokás például pitában kínálni friss zöldségekkel, grapefruittal, vagy korianderes-mentás joghurttal, friss almával
- Szupererő salátával – bizony az ecetes hal szereti a céklát
- Készíthetünk a gyerekünkkel közösen rollmopsot, azaz feltekert halfilét. Tölthetünk bele savanyú uborkát, de akár szendvicskrémet is, például sárgarépakrémet, mielőtt feltekernénk. Fogpiszkálóval vagy pici bambusznyárssal rögzíthetjük.
Keress bizalommal táplálkozási tanácsadásomon!
- Kérdéseid vannak a hozzátáplálásról, vagy arról, hogyan lehetne megszerettetni a gyermekeddel az egészséges ételeket?
- Saját egészségügyi kihívásaidból keresed a kiutat?
- Nehézséget jelent, hogy változatos étrendet alakíts ki a családnak a rengeteg egyéb feladatod mellett?
Táplálkozás tanácsadóként és természetgyógyászként segítek. Figyelemmel, alapossággal, holisztikus szemlélettel kísérlek a megoldás felé. Gyakorlatias tanácsokkal, beszerzési és főzési tippekkel, saját, bevált receptekkel is igyekszem átfogó támogatást nyújtani.
Hivatkozások:
The effect of apple cider vinegar on lipid profiles and glycemic parameters
The improvement effect of apple cider vinegar as a functional food on anthropometric indices, blood glucose and lipid profile in diabetic patients: a randomized controlled clinical trial
What can apple cider vinegar really do for your health?