fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

 • Étkezési tanácsadás
 • Tudástár
 • Rólam
 • Kapcsolat
 • 1 évtől Családnak Egyéb kategória Fenntarthatóság Főzés tippek Négyévszakos Tudatos táplálkozás

  10 tipp, hogyan kezdj egészségesebb alapanyagokat venni

  3mezze05_fin.jpg

  Minden gyereknek joga van a megfelelő és egészséges táplálkozáshoz – ez az a gondolat, amivel szeretnék foglalkozni ma a Gyermekek jogainak világnapján. Az MDOSZ épp a hetekben adta ki új ajánlását, amely szerint a gyerekek napi ételének fele zöldség, gyümölcs legyen. És ha nincs friss zöldség, jó a mirelit? Vannak egészséges nassolnivalók? Hogyan egyszerűsíthető a család élete, ha a bevásárlásról van szó? Többek közt ezekre kerestem a választ ebben az összeállításomban.

  Ha belegondolunk, a világon mennyi gyerek él embertelen körülmények közt, bántalmazva, alultáplálva, gyerekmunkára kényszerítve, a gyerekjogok érzékeny témája adná magát, hogy a gyerektáplálás témában egy kemény poszt szülessen, megrázó tényekkel. Bár engem is mélyen érint minden téma, ami gyerekekkel kapcsolatos, most különösen arra gondolva, hogy a világon az öt éven aluli gyermekek halálának a feléért az alultápláltság felel, erre mégsem vállalkoznék. Mindössze néhány praktikus tippet szeretnék adni, amit ha lehetőségük van, a családok is meg tudnak valósítani.

  A Magyar Dietetikusok Országos szövetsége ebben a hónapban adta ki 6-17 évesek számára összeállított új ajánlását Gyermek Okostányér címmel, amelyben a legfőbb javaslat, hogy   a gyerekek napi ételmennyiségének a fele zöldség és gyümölcs legyen. Naponta legalább 4 adag (az “adag” mindig amolyan misztikus mértékegység, itt kb. 10 dkg, vagy 1-1 szem paradicsom, paprika, alma, körte, narancs)  zöldséget vagy gyümölcsöt kellene enniük az iskolásoknak. Ebbe a krumpli ebbe nem számít bele, azt legfeljebb másnaponta ajánlják. Tízóraira, uzsonnára, desszertként gyümölcsöt javasolnak. Legalább naponta egyszer teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut, illetve barnarizst vagy más, teljes értékű alternetív gabonát. A fehér tészta helyett inkább a durumliszteset javasolják. A részletes ajánlás hússal, tejtermékekkel, cukorral, mindennel együtt itt található.

  Ehhez az összeállításomhoz megkerestem az MDOSZ tudományos bizottságát, akik néhány további javaslattal segítettek, illetve felhasználtam a termelőkkel, ismerős dietetikusokkal folytatott korábbi beszélgetéseimet, és néhány saját tapasztalatot. Ezekből állt össze ez a néhány tanács.

  Ha nincs idő piacozni, termelői árut rendelni is lehet

  Minél inkább a hazai, kisléptétű gazdaságokból származó zöldséget, gyümölcsöket választjuk, annál valószínűbb, hogy mesterséges érlelés nélküli, jó tápanyagtartalmú termésekhez jutunk. A termőföld is jobb minőségű, ha nem zsigerelik ki, és egy családi gazdaság ökológiai lábnyoma kisebb.

  osgyani06_fin.jpg

  Termelői piacra járni ma olyan, mint a húszas években a Duna korzóra (nem akarnám elsütni, hogy életérzés), például nyaranta a legendás Liliomkert körül Káptalantóti határáig alig lehet parkolóhelyet találni, de Budapesten is menő program egy vasárnapi Szimpla piac, egy Margitutcakilenc, vagy a hétvégi Pancs Gasztroplacc, ahol kóstolgatásokkal, közösségi főzésekkel órákat el lehet tölteni, és persze sok-sok pénzt otthagyni, mert elvitathatatlan, hogy ezek a helyek jóval drágábbak, mint a hiperláncok. Bár nagyon hiszek abban, hogy jó dolog a gyereket a vásárlásba is bevonni, hogy saját tapasztalataik legyenek az ételeikről, kinek van ideje mindig piacozni? Legfeljebb a kofáknak.

  Azok, akik ma sikeres alternatív bevásárlási formákat működtetnek, össze tudnak fogni termelői közösségeket, tele friss, megbízható eredetű, sok esetben vegyszermentes áruval, és meg is tudják szervezni, hogy mindezek a vásárlókhoz eljussanak.

  Részben nyitott doboz rendszerrel, amelyről például a Zsámboki biokertről írt posztomban, illetve ebben a posztban részletesebben is írok, részben úgy, hogy egy átvevőpontra érkező termékekből válogathatunk, például az érdi Natúr kosárnál. Csatlakozhatunk vásárlói csoportokhoz, akikkel összeszervezve a szállítást kaphatjuk kézhez a rendeléseinket, például a 30km.hu-val. Ezt a szállítási formát környezetvédelmi okokból is inkább támogatják. Hasonló kezdeményezés a Cargonomia is, amelyik meghatározott partnerek, például Zsámboki biokert, vagy Pipacs pékség termékeit teherbiciklivel szállítja átvevő pontokra, igény esetén házhoz.

  A galgahévízi központú Termelőtől.hu abban segít, hogy megtaláljuk a lakóhelyünkhöz közeli termelőket és fel tudjuk venni velük a kapcsolatot. Itt a gombáktól a magvakon és tésztákon át a mézekig mindenféle élelmiszer megtalálható.

  A legkényelmesebb megoldás pedig, ha a közelben termett, illetve készült árut, zöldséget, gyümölcsöt, húsokat házhoz tudjuk rendelni.

  Erre például itt van lehetőség:

  Szatyorbolt: budapesti átvevőpontokra, illetve házhoz szállítanak. Nemcsak friss zöldeket, hanem tartós élelmiszereket, lekvárokat, tésztákat, tisztítószereket is találunk náluk. Ugyanígy a Kecskeméti szatyornál is.

  Neked terem: Budapesten a budai agglomerációba szállítanak hetente két alkalommal főleg családi üzemek kínálatából

  Babatvölgyi biokertészet : Bio zöldségeket, gyümölcsöket szállítanak Gödöllő közeli központjukból Budapestre

  Ebio kertészet : Budapestre és környékére Dunaharasztitól Diósdig szállítanak

  BioManna: Szeged, Makó és Algyő területére szállítanak helyben termett, vegyszermentes árut

  Osgyáni tanya: Ceglédre és környékére szállítanak. Róluk itt, a blogon is írtam ebben a riportomban, amelyben arra a kérdésre kerestem a választ, mit tudnak a vegyszermentes zöldségek.

  Ha nincs idényzöldség, a mirelit is jó

  Bár a téli időszak sem annyira sivár zöldségek terén, mint azt évekkel ezelőtt hittem, de aki végig tudja zsonglőrködni a telet csak a szezonnak megfelelő karalábéval, káposztával, fekete retekkel és társaival, az megérdemelne egy saját műsort a Tévé paprikán. A mirelit zöldségek, gyümölcsök témája mindig kicsit megosztó volt, úgyhogy jó hír, hogy a “gyorsfagyasztás minimális vitaminveszteséggel jár, a feldolgozási módok közül még ez a legkíméletesebb” – állítja az MDOSZ tudományos bizottsága a blog kérdésérére. A mirelit zöldség szektorra jellemző, hogy a leszüretelt, osztályozott termések jó minőségűek, ahogyan a gurulós málna iránt lelkesedő posztomban is kitértem rá, és azonnal feldolgozzák. A gyorsfagyasztás vegyszert, tartósítószert nem igényel.

  A fagyasztás egy másik remek módja a vízelvonással tartósító liofilizálás, vagyis a fagyasztva szárítás. A technológia három részfolyamatban zajlik, a fagyasztást követi a szublimáció szárítás vákuum alatt, majd jön az utószáradás. Az így tartósított zöldségek, gyümölcsök a tápanyagaik nagy részét, a színüket és szerkezetüket így megtartják. Kaphatók bio boltokban, és például a DM-ben is. Önmagukban nassolni, vagy desszertekhez, müzlikhez is jók.

  Válasszunk termelői tojást!

  Jókor írok a tojásról, amikor épp az ég felé szökik az ára. Az Európai Bizottság nemrég bejelentette, hogy tizenhárom tagországgal, köztük Magyarországgal szemben is eljárást indít kötelezettségszegés miatt, mert a kíméletes tartásra vonatkozó átalakításokat, beruházásokat az adott határidőre elmulasztották. Sok termelő nem tud átállni a javasolt technológiára. Ebből mi fogyasztóként a drágulást érzékelhetjük, azt pedig, hogy a tojás továbbra is egy misztikus termék, azt abból is látom, hogy a zöldségesek egy része nem tudja, hogy az általa kínált tojás például hányas jelölésű? Ezzel a kérdéssel én is megleptem már néhány kofát.

  osgyani10_fin.jpg

  A tojásokra pecsételt betűkből és számokból álló kód a származási helyre, és az állattartás módjára vonatkozó kódokat tartalmazza, és az első számjegy vonatkozik arra, hogy ökológiai (0), vagy szabadtartású (1) a tojás, vagy mélyalmos/alternatív (2) vagy ketreces (3)  tartásból származik-e. A jelölésekről bővebben a Nébih oldalán. A 0-1-2 az, amit inkább válasszunk, részben azért, mert a ketreces tartás az állat számára óriási szenvedéssel jár, de nemcsak a tartás módja, hanem a takarmány minősége is meghatározza, hogy egy tojás mennyire egészséges alapanyag. A Farm tojás Kft. ügyvezetője a múlt év végén a Felelős gasztrohősöknek adott interjújában részletezi azt is, mit esznek a tyúkok, miért ne higgyünk a ragyogó sárga tojássárga legendájában, és arra is kitér, hogy az utóbbi években az az alternatív tojások iránt megnőtt a kereslet. 

  A budapesti piacokon egyébként még keresni kell a helyeket, ahol 2-e jelzésű tojást lehet kapni, termelői tojáshoz (1-es) pedig többnyire csak hétvégén lehet jutni, amikor az őstermelők kitelepülnek. Az alternatív tartás lehet egyszintes, többszintes rendszerű, szabadon, félintenzíven, szűrűskertben, mélyalmosan, rácspadlón, és mindezeket az Agrárium7 cikke remekül összefoglalja előnyeivel és hátrányaival együtt.

  A már említett Termelőtől.hu oldalon is találunk a tojáskínálatot, fürjtojást is. De ahogyan jóféle idényzöldségeket, és gyümölcsöket, úgy termelői tojást is lehet rendelni. Budapest néhány átvevő pontjára szállít például a kis családi vállalkozásokat összefogó YouTyúk .

  Rántott csirke a sütőben is sülhet

  Igen, tudjuk, hogy a bő olajban sült ételek kalóriatartalma magasabb. A sütőolaj újrafelhasználása során pedig az olajban természetes formában létező cisz formájú zsírsavak átalakulnak és a hő hatására létrejövő transzzsírsavak több szempontból is egészségtelenek, de a ropogós panír, a rántott hús-krumpli, rántott mindenféle ugyanúgy kultúránk és kollektív nosztalgiánk része, mint a Tavaszi szél vizet áraszt, vagy a Macskafogó. Egy picit reformizálva a hagyományos sütési módot a bundázott ételek sűtőpapíron, kevés olajjal – mondjuk olajspray formájában – megihletve és sütőben sütve is tudják nyújtani azt a fajta törődést, amelyet egy vasárnapi ebédtől remélünk.

  cornflakescsirke02_fin.jpg

  Amikor arról kérdeztem az MDOSZ-t, miben tér el például egy 3 és egy 6 éves gyerek igénye, általánosságban azt a választ kaptam, hogy az adagok nagyságában és a kalóriaszükségletben vannak a fő különbségek, de azt konkrétan kiemelték, hogy a kisebbeknek egyáltalán nem ajánlják a bő olajban sült ételeket. Nálunk például a cornflakes-bunda a sláger, frissen nagyon ropog.

  Bolti müzli helyett a saját még olcsóbb is lehet

  A müzli egyszerű és gyors reggeli, a gyerekek többsége is szereti, úgyhogy svejci feltalálójának nemzedékek hálásak. Ha el szeretnénk kerülni a bolti változatokban található színezékeket, hozzáadott cukrot, akkor jobb natúr pelyhekből, magokból, aszalt gyümölcsökből saját keveréket készíteni. Egy korábbi posztomban kiszámoltam, a saját változatot olcsóbban is ki tudjuk hozni. 

  Ezekre az adalékokra figyeljünk a húskészítményeknél

  Gyerekeknek minél kevesebb adalékot tartalmazó húskészítményeket adjunk, ez nem újdonság. Az adalékok egy része ártalmatlan, lehetnek nem emészthető rostokból álló sűrítő anyagok, természetes színezékek, stabilizáló vegyületek, de vannak, amelyekre érdemes figyelni, mert nem ajánlott rendszeresen enni.

  gesztenyesmai01_fin.jpg

  Nátrium-nitrit: Az E250-el jelzett vegyület a pácolt hústermékek tartósítószere, amelynek köszönhető többek közt a húskészítmények élénk színe, de olyan bakteriális toxinok szaporodását is gátolják, amelyek például a botulizmusért felelősek. Egyéves kor alatt nem ajánlott, hogy a gyerekek ezzel az adalékkal, vagy általánosságban nitrát tartalmú zöldséggel (a gyökérzöldségekben és spenótfélékben fordulhat elő) találkozzanak, mert vérükben még nincs jelen az ezt lebontani segítő enzim, erről a Tudatos vásárló pontosabban ír

  Nátriumglutamát: Az E621-es számú ízfokozó a felvágottak, virslik, pástétomok gyakori adaléka. A Tudatos vásárló adalékanyag kisokosa szerint veszélytelen, a szervezet hasznosítani tudja, ugyanakkor egyéni érzékenység lehet rá, ezért érdemes figyelni rá. A húskészítményekben sokszor található dextróz, azaz szőlőcukor, vagy olyan, mesterséges édesítőszerek, amiket jobb kerülni, mint például E951, vagyis aszpartam, vagy E952, vagyis ciklamát.

  Időként jó, ha a felvágottakat saját készítésű szendvicskrémek, hummuszokmártogatósok, vagy házi májpástétomok pótolják. Ez utóbbi nagyobb mennyiségben elkészítve adagokban fagyasztható, a természetesebb összetevők mellett ezért is praktikus.

  Savanyúkáposzta rulez

  A savanyúságok közül a hagyományos eljárással, sóval erjesztetteknek több előnye van, mint a másik csoportnak, az ecetes-édesítőszereseknek. A savanyú káposzta jó rost- és olcsó téli C-vitaminforrás, és erősíti a bélflórát. A sóval fermentált házi savanyúságok – akár sós-vizes uborka, dinnye, cékla, kelbimbó, karfiol – szintén nagyon jók a gyerekek számára is. A házi savanyításról írt posztomban megszólaló anya-életmódtanácsadó-blogger, Kunvári Nóra szerint a hagyományosan savanyított ételekben található Lactobacillusok, vagyis tejsavat termelő baktériumok vékony bevonatot képeznek a bélfalon, és mivel savas környezetet hoznak létre, természetes védelmet nyújtanak a kórokozók és a méreganyagok ellen. A kisgyermekek bélflórája sérülékenyebb, mint a felnőtteké, és a kialakuló immunrendszerüket jól tudjuk erősíteni ezekkel az ételekkel.

  Jöhetnek az alternatív gabonák is

  Nem fontos az Andokig mennünk és quinoát szüretelnünk,  változatos köretalapanyagok régóta találhatók itthon is. Kölesből már a honfoglalás korában is készítettek kását, lepényt, kenyérféléket, a Kárpát-medencében letelepedő magyarok termesztették, használták. A hagyományos népi fogások közt tartják számon az hagymás zsírban párolt alföldi öregkását, vagy az őrségi kölesdödöllét, de az eredeti lúdaskását is kölessel készítették.

  A kukorica és rizs térhódítása aztán visszaszorította, de az elmúlt nagyjából tíz évben a egészségtudatos étkezés trendje ismét népszerűvé tette ezt a teljes értékű fehérjékben és ásványi anyagokban gazdag gabonát. A  hajdina és árpa  szintén teljes értékű gabonák, és ugyanúgy részei voltak a hazai gasztrokultúrának néhány száz évvel ezelőtt is. Az MDOSZ gyerekeknek szóló ajánlása szerint napi három adag gabonaféléből egy teljes értékű legyen, ez lehet például alternatív gabona.

  Néhány egészséges nassolnivaló

  Aki játszóterekre jár, nemcsak fontos antropológiai tanulmányokat tehet, hanem megfigyelheti egy nemzedék nasskultúráját is. A gyerekek kisétkezéseire vonatkozó három fontos tanács az, hogy egyrészt minél inkább gyümölcs legyen, másrészt minél kevesebb sót tartalmazzon, harmadrészt lehetőleg ne legyen benne hozzáadott cukor. Népszerű babasnack például a kölesgolyó, amelyből a nem sózott, ízesített, hanem a natúr változat a legjobb. A chipsek egészségesebb alternatívája a zöldségchips, céklás, répás, más gyökérzöldséges változatban kaphatók, még jobb azi  “oven baked”, amit nem bő olajban, hanem sütőben sütöttek. Jó választás a hozzáadott cukor nélkül készült aszalt gyümölcsös szeletek. A Dm-ben, Rossmannban babaváltozatban is kaphatók, de máshol is bőséges kínálat van ilyenekből.

  Egyéves kor után az olajos magok is tápláló rágcsák alkalmanként, és nem csak az 5000 forintos kesudió, hanem a jóval olcsóbb hazai termések is, erre külön felhívja a figyelmet a Felelős gasztrohős az idei, magyar “superfoodokról” szóló kampányában. Ha van idő a házi gyártmányokra, azok is érdemelnek egy mondatot. Az efféle banános muffint, vagy gesztenyegolyót nagyon gyorsan össze lehet dobni, és a saját készítésű répa– vagy almachips sem macerás.

  Hadd tapasztaljanak, hadd játsszanak!

  Nem sokat ér a simogatott és népdalokon nevelt saláta a kertből, ha nincs, aki szeretné megenni. Ha a gyerekeknek saját tapasztalatuk van az ételekről, be tudjuk őket vonni a tervezésbe, vásárlásba, ételkészítésbe, hagyjuk őket alapanyagokkal játszani, szagolgatni, ízlelgetni, sokkal valószínűbb, hogy szeretni fogják, amiben ők maguk is részt vettek. Kínáljunk nekik 2000 nemzetközi egységnyi ételélményt.

  És miért fontos ez a nap?

  1959. november 20-án fogadta el az ENSZ a Gyermeki Jogok Nyilatkozatát, majd harminc évvel később ugyanezen a napon a Gyermekjogi Egyezményt, amely lefektette a világ minden gyermekét megillető alapvető jogokat. Ennek a napnak a célja, hogy felhívja a figyelmet a gyerekek helyzetére, és az őket megillető alapjogokra, amelyeket minden államnak kötelessége lenne biztosítani a számukra. A Magyar Unicef szervezésében a gyerekek egy napra átveszik a felnőttek szerepét a nyilvánosság előtt, akár színházakban és nagykövetségekben is, és elmondják, mi foglalkoztatja őket, megosztják a véleményüket.

  Dénes Dóra

  Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

  Étrend tanácsadás

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

  @edespofablog

  Followers