
A gomba nem könnyű falat a kicsiknél. Mikor lehet bevezetni? Hogyan és milyen ízek állnak jól neki?
A gomba egyike azoknak a zöldségeknek (nem is zöldség, persze, inkább egy misztikus lény), amelyeket pici korukban nem fogadtak kitörő örömmel a gyerekeim, és ahogy hallom, többeknél szintén nem nagy sláger. Az illatának, ízének, állagának az együttes nehézsége miatt csak úgy, mint a padlizsánnal, azért is küzdöttem, mert alapvetően olyan fűszerekkel barátkozik, ami nem az első évek nagy kedvencei. Ahogy emlékszem, én is már nagyobb gyerek voltam, amikor megszerettem.
Mit lehet nem szeretni rajta?
Az íze és állaga megosztó. Ízére a földes, diós, fás, húsos, umamis karakterek jellemzőek, amelyek egyébként sokféle ételhez illeszkednek. Viszont ezt a földességet nem mindenki szereti a tányérján. Az umami telt jegyeit olyan aminosavak adják, mint például glutaminsav, és gazdagítják az ízek mélységét és teltségét. Emellett kesernyés és enyhén sós is.
Az állaga egyszerre roppanós, egyszerre csúszkálós – nekem például ezért nem volt kicsi koromban a szívem csücske. Ezeket ismerve már úgy tudom variálni, hogy különféle oldalait mutassa.
Miért egészséges?
A gombák jó tápanyagforrások.
- Növényi alapú fehérjék – bár húspótlásra nem elegendőek, de olyan, esszenciális aminosavakat tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak az izomzat fenntartásához, a növekedéshez
- B-vitaminokat tartalmaznak – úgy, mint B2, B3, B5, amelyek szerepet játszanak az energia-anyagcserében, a bőr és az idegrendszer egészségében.
- Ásványi anyagokat tartalmaznak, úgy, mint kalcium, magnézium, vas, cink és a réz is. Olyan nyomelemet is, mint például a molibdén, vagy a a szelén. Egy utóbbi fontos, és étrendi forrásból nehezen beszerezhető. Antioxidáns hatásával többek közt az oxidatív stressz elleni védelmben, a sejtek öregedésének lassításában játszik szerepet.
- Rost források – részben az emésztésre, a bélrendszer egészségére vannak jó hatással, részben pedig fajtájuktól függően sejtfaluk béta-glükánokat is tartalmaz, amelyek biológiailag aktív poliszacharidok. Az immunrendszer működésében már sokat emlegetett anyagok aktiválják a makrofágokat, dendritikus sejteket és más immunsejteket, ezzel segítséget jelentenek a fertőzések elleni védekezésben és egyes daganatos betegségek megelőzésében. A béta-glükánok szerepéről az immunrendszer támogatásában itt írtam bővebben.
- Antioxidáns, gyulladáscsökkentő és koleszterinszint-csökkentő hatásokat is tulajdonítanak nekik.
Mikor kóstolhatják a gyerekek?
A hozzátáplálási ajánlások szerint 9-12 hónapos kor körül kínálhatjuk. Nem késünk akkor sem, ha egyéves kor után kínáljuk. Bár több ásványi anyag forrása, sejtfalának egyik fő komponense a kitin. Ez a nitrogéntartalmú poliszacharid (ami egyébként a rovarok külső vázának alkotóeleme is, és bélrendszerünkben is megtalálható építőelem ) nehezebben emészthetővé teszi.
Melyiket válasszuk?
Bár számos fajta ismert, kevés az, amelyiket egy élelmiszerbolt polcáról leemelhetünk. A laska a legkönnyebben emészthetők közé tartozik, de jó választás a csiperke, barna csiperke, portobello is. Szerencsére az áruházláncoknál is jellemző, hogy bio termesztésből is kaphatók delikvensek. A hazai gomba fajtákról itt írtam bővebben.
Hozzátáplálás idején – bevezetésének tudnivalói:
- Ügyeljünk a frissességre: könnyen romlandó nyersanyagról van szó. A zöldségek tárolásának praktikáiról írt posztomban a gombára is kitértem: vászon szütyőben, vagy papírzacskóban érdemes a hűtőben várakoztatni. Nejlon zacskóban vagy a nedveket bent tartó dobozban – amiben sok esetben árulják praktikus okokból – könnyen penészesedik.
- Ügyeljünk a forrásra: fontos, hogy a gomba honnan származik. Mivel a környezetünkben előforduló fémionokat be tudja gyűjteni és nagyobb koncentrációban tárolni, lényeges, hogy forgalmas utak vagy ipari üzemek közelében termett gombától óvakodjunk, és olyan vadon termőktől is, amelyeknek nem tudjuk a szedési helyét.
- Gondosan hőkezeljük: a nyers gomba még inkább nehezen emészthető, és baktériumokkal szennyezett lehet, ezért mindig átsütött vagy főzött formában járuljon a kicsik elé.
- Elsőre csak egy falatot kínáljunk: bár viszonylag ritkán okoz allergiát, mégis jó figyelemmel kísérni, hogy bőrpír, csalánkiütés, hasfájás nem kíséri-e.
A gyerekeimnél különféleképp vezettem be a gombát, például gombával dúsított rizottóval, gombás rántottával, gombapástétom, illetve tésztaszósz kóstolóval. Az első találkozások jól sikerültek, később azonban, 1-2 éves kor között küzdelmes volt bármilyen étel, amiben a gomba felbukkant. Főleg, ha nagyon gombással próbálkoztam. Ekkor kezdtem azzal kísérletezni, hogy az ízének, állagának a nehézségei hogyan szelidíthetők.
Néhány sikeresebb ötlet:
Gombás tócsni
A tócsni nálam jellemzően többféle zöldségből készül. A cukkini, sárgarépa általában része. Ha a hagyományos zöldsége, a krumpli kerül a látómezőbe, azt inkább főtten szeretem használni, hogy minél rövidebb legyen a lepénykék sütési ideje. A főtt krumpli liszttel (esetleg rizsliszttel, zabliszttel) és párolt gombával összeállítva, tócsnivá formázva, serpenyőbe adagolva pont az a kombó, amelyben a gomba általában jól működik.
Gombás rántotta
Nem ritka első kóstoló, ahogyan szűk körű közvéleménykutatásomban kiderült (azokat az anyákat kérdeztem erről, akikkel a táplálkozás tanácsadásomon dolgoztam, illetve a Hozzátáplálás, baba- és gyerekkonyha funkcionális szemlélettel Facebook-csoportom tagjait). A hagyma, tojás szereti a gomba társaságát. Szerencsés befutó még a hozzá a kápia paprika, és paradicsom, ami a gomba esetleges elfogadási nehézségein segíteni tud.
Paradicsomos szósz gombával
Ájult imám gombával
A milánói spagetti remek választás arra, hogy a paradicsom felkarolja a gombát. A baba változatokban a fokhagymát el lehet kerülni, és gazdagítható a szósz még reszelt sárgarépával, zellerrel, vagy cukkinivel is. A paradicsomos, darált húsos szószok is befogadják a gombát, például az ájult imám változatomban és annak babákra szabott verziójában is szerepel.
Egyéb tésztaszószok
Az előbb említett paradicsomos szószokon kívül egy bolognai szósz gombával (és például spenóttal ) kiegészítve sikertörténet lehet. A tejszínes gombás változatok is érdeklődésre tarthatnak számot, és maga a tésztaköret, spagetti, tagliatelle, penne és társai szintén sokat tudnak lendíteni a gomba karrierjén.
Gomba duxelles
A krémesen lágyra dinsztelt gomba olyan új élmény, amiért a roppanós-csúszós állag miatt lepattanó versenyzők is jobb eséllyel hajlandóak a békülésre. Kár, hogy nem ismertem korábban (nemrég egy főzős délelőttön találkoztam vele először, ami a biodiverzitás védelmében szerveződött). A nyers gombát nagyon apróra vágva, vagy simán késes aprítóban elődózerolva a serpenyőben vajon és hagymán közepes lángon addig dinszteljük, amíg krémesen puha nem lesz. Zöldfűszereket, petrezselymet mindenképp kíván, és a puhaság eléréséért sütés közben időnként zsírpapírral lefedhetjük. Kenyérre, pirítósra kenhető, krémlevesek, főzeléket feltéte lehet, de reggeli tükörtojás, vagy tojáslepény mellett is sikeresen felbukkanhat.
Gyümölccsel bolondított gombapástétom
Kakukkfüves gombakrém áfonyavelővel
A gombát legtöbbször diplomatikus távolságtartással kezelő középsőm kedvéért fejlesztettem annak idején az áfonyás gomba pástétomot, amelyet mindig elfogadott, szemben más, gombás kóstolókkal.
Levesek gombával
Tápanyagokkal turbózott leves
A magyar hagyományokba gyakoriak azok a fogások, amelyeket egy domináns zöldség ural, legfeljebb néhány kiegészítővel: karfiolleves, kukorica pörkölt, babfőzelék. A gombát pont nem érdemes egy klasszikus gombalevessel kóstoltatni, és azzal a gyermek féléves gomba bevitelét egy adagra dozírozni, ugyanis illatban, ízben, állagban annyira karakteresen hozza a jegyeket, amelyek nehezek a kicsiknek. Ha egy húslevest, minestronét, paradicsomlevest kiegészítünk gombával, úgy már sokkal inkább befogadható.
Gombás fasírt
Egy darált húsos fasírt massza kiegészítése gombával az egyik legjobb ötlet, de vegán fasírtként is sikeres lehet.
Töltött vagy rakott zöldség gombával
Zelleres gombás sütőtök hajó
A húsos, vagy zöldséges töltelékek jól fogadják a gombát általában. Ebben a töltött sütőtökben vegán ragu része a gomba, de jól passzol egy klasszikus rakott kelhez is. A rakott cukkini ragujába is sikerrel tudom belekeverni.
Gombás köretek
A gombás rizs, bulgur, kuszkusz kis zöldfűszerrel, például majorannával, kakukkfűvel, vagy akár bazsalikommal, oregánóval egyszerű kóstolók lehetnek.
Rizses gombás felfújt
Gombás rizsfelfújt
A köreteket továbbgondolva és plusz zöldségekkel, illetve tojással dúsítva hamar eljutottam a gombás felfújt ötletéig, hogy azt a gyerekek uzsonnaként, vagy úti falatként, szendvics helyett eszegethessék. Lágyan gombás, szerethető állagú.
Hogyan lehet egy változatos, egészséges étrend könnyen megvalósítható? Különböző étrendi igényeket kell összehangolnod a családban és ez sok energiádat felemészti? Szükséged lenne átlátható, betartható heti menü tervre? Táplálkozás tanácsadóként és természetgyógyászként ebben segítek. segítek a helyzetetek jobb megértésében és gyakorlati tudnivalókat is bőséggel adok. Keress bizalommal! Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!