fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

 • Étkezési tanácsadás
 • Tudástár
 • Rólam
 • Kapcsolat
 • Egyéb kategória Szoptatás barát Tudatos táplálkozásVárandós barát

  A tejserkentés 5 pillére – turbó ételek, fűszerek, trükkök a jóllakott babákért

  Jön a zabos szupergolyó, a borscs, és még sok egyéb tejszaporító ötlet és technika. Hogy lesz az ebédünkből anyatej? Mik azok a galagtogógok? Ezekre is válaszolok. 

  Milyen tejserkentő csemegét tárazzunk be szülés után? Karamellás sört? Húslevest? Céklalevet?  A nagymama madártejét? Nemrég az anyatej összetételéről, jelentőségéről írt posztom után több kérdést is kaptam arról, hogyan serkenthetjük a tejtermelő manufaktúránkat.

  Ez nemcsak közvetlenül a szülés után fontos. A szoptatás ideje alatt lelki terhelések, kimerültség, vagy épp a hozzátáplálás kezdetekor belépett új szokások miatt is csökkenhet az anyatej mennyisége. Bármikor jól jöhet, ha tudjuk, hogyan használható a tejserkentés 5 pillére.

  Hol képzi a szervezet a tejet? 

  Helyi termelés folyik a mell szövetében található tejhólyagocskák sejtjeben. Az emlő mirigyei elágazó rendszereket alkotnak kötőszövettel és zsírszövettel körülvéve. A tejtermelő sejtek az egyes ágak végén találhatók. Már a várandósság ideje alatt kezdenek szaporodni.  A belőlük kiinduló tejcsatornák a bimbóudvar mögötti tejgyűjtő öblökbe futnak, majd a mellbimbó kivezető nyílásain a világba.  Még egy jó pont a természetnek: a bimbóudvar szélén a Montgomery-mirigyek váladéka fertőtlenítő és balzsamozó hatású, ami az anyát és babát is védi. 

  Hormonális vezérlés

  A hipotalalamusz TRH hormonja valamennyi sejt anyagcsere folyamatában részt vesz ( például az agyalapi mirigyben a TSH, azaz a pajzsmirigy stimuláló hormon felszabadulását serkenti). Ez a hormon járul hozzá a laktáció szabályzásához az agyalapi mirigy prolaktinjának serkentésével. Onnan tudja, hogy eljött az idő, hogy a szülést követően a progeszteron hormon szintje leesik. A prolaktin több feladata közül a legfőbb, hogy a szülés után megindítsa a tejelválasztást. A TRH serkenti, a dopamin pedig gátolni tudja a prolaktint. 

  A baba vezérlése 

  A tej mennyisége egészséges esetben kereslet-kínálat elv alapján alakul.  Amikor a szoptatás alkalmával a baba a mellbimbóban levő idegvégződéseket stimulálja, a hormonális irányítótorony a prolaktin termelésen keresztül fokozza az utánpótlást. Az oxitocin hormonnak pedig a tejleadásban van szerepe.  Sokan ismerik, hogy a tejcsorgást nemcsak fizikailag lehet stimulálni, hanem például a babasírás is el tudja indítani. Az oxitocin hatására a mell simaizmai a fehér aranyat a tejtermelő sejtektől  a tejcsatornákon át a tejöblökig juttatják. Az oxitocinnak abban is szerepe van, hogy lazítja, nyugtatja az anyát és babát, és segít kialakítani egymáshoz az érzelmi kötődést. 

  Mikor és hogyan kerülhet az ebédünk az anyatejbe? 

  Az emésztéstől függően egyes, lebontott tápanyagok már néhány órával az evés után, míg mások fél-egy nappal később kerülnek a véráramba. Az emlő mirigyeinek szöveteit is kapillárisok milliói hálózzák be, és táplálják vérrel. A tejtermelő sejtek a sűrű hajszálerekben keringő vérből választják ki a képzéshez szükséges tápanyagokat, és alakítják anyatejjé.  Tejüzemünk energiaigényes: kalóriára, minőségi kosztra, folyadékra és pihenésre is szükség van ahhoz, hogy jól működjön. 

  Hogyan lehet a legjobban bebikázni és fenntartani az anyatejet? 

  A tejserkentés 5 pillére

  1. Gyakori szoptatás

  Első lépés, ha születése után minél hamarabb mellre tesszük a babát. Az előtej, a colostrum ugyan mennyiséget nem képvisel, de összetétele egy csoda esszencia, és abban is segítség, hogy a tejelválasztás hormonális vezérlése elinduljon. A gyakori szoptatás az, ami a tejtermelést a kereslet-kínálat egyensúlyába hozza. Eleinte lehet 8-12 alkalom is naponta, ahogy az ébreblét-alvás ritmusa is adja. 

  Erről sokan tudnának mesélni, mert nem mindig jön könnyen az egyensúly. Nálam például az első szülésem és bensőséges aranyóra után, gyakori ( nagyjából két és fél óránkénti, de esténként olykor sűrűbbre is igény volt) szoptatás mellett is recsegősen indult. Sok fájdalom, masszírozás, keserves fejés, a kislányom éjszakai ébresztései kellettek egy ideig ahhoz, hogy jó egy hónap múlva átjelentkezhessünk a boldogabb, igény szerinti fakultációra.

  Nálam az a serkentési célú szoptatás vált be, hogy minden alkalommal mindkét mellből szoptattam, egy alkalommal többször is váltogatva a mellet és a pózt is. Esténként, amikor a legkevesebb tejem volt, például egy ilyen rituálé egy órára is nyúlhatott. Éjjel és reggel, az alvás hatására nagyobb volt a bőség, gyorsabban jóllakott.  

  A gyakori szoptatás mellett van, akinek szüksége van serkentési célú fejésre is. Nekem például egy hónapig kellett: eleinte minden szoptatás után (azóta is örök hála a férjemnek és anyósomnak, hogy altattak, főztek, és megállították, hogy kiússzon a lakás, míg teljesen beszippantott a tejüzem).  Ahogy teltek a napok, hetek, egyre kevesebbszer volt szükség a gépre. 

  A szoptatás végén lefejt, desszert tejnek is nevezhető, magas zsírtartalmú csemegét  lefagyasztottam. Később felhasználtuk, illetve örömömre ajándékozni is tudtam belőlük. Hasfájások idején pedig a szoptatás elején, a hígabb, erősebb laktóztartalmú tejből fejtem, mert az enyhített jobban. 

  Vannak, akiknek a kézi fejés működik, többeknek a gép. És vannak, akiknek inkább a Szoptanit készülék válik be a mennyiség növelésére is.

  2. Sok folyadék, jó hidratáltság 

  Átlagosan napi 2-3 liter folyadék lenne az ideális, évszaktól és igénybevételtől is függően. Felmenőink jól tudták, amikor húsleveses komatállal kopogtak a gyerekágyas családokhoz.  A meleg leves, a csontokból és zöldségekből főtt ásványi anyagokkal a legjobb folyadékpótlások közé tartozik, ahogy írtam is a szülés utáni finomságokat bemutató posztomban. 

  A madártej – ami szintén hagyományos tejserkentő ajándék  – is részben ezt a célt szolgálja, csak a szoptatás kezdetén nem a legszerencsésebb ötlet. A tehéntej az anyatej 7%-os fehérje tartalmához képest magasabb, 19%-os fehérjetartalmú. Az anyatej összetételében a kazein és a laktalbumin fehérjék a jellemzők, míg a borjút dédelgető tej másképp áll össze, és laktoglobulin is van benne (ez az arra érzékenyeknél problémás). Abban az időszakban, amikor az anyatej emésztéséhez szükséges enzimek, például a tejcukrot emésztő laktáz indulnak, a tehéntej és annak eltérő összetétele már sok lehet a baba szervezetének. Hasfájást, bőrtüneteket okozhat.  

  Jobb folyadékpótlók közé tartozik a víz, a gyümölcsteák, az antioxidánsban gazdag, édesítetlen italok, például bogyós gyümölcsökből készült direktlé (magok nélkül, pl a DM-ben kapható változatok), higított homoktövislé, higított céklalé. A friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, mint jó, strukturált folyadék forrásokkal (mi is az? Itt írom) is érdemes számolni. 

  3. Jó tápanyag ellátottság, vérképző elemek 

  Nem feltétlenül csokis muffin és más édességek formájában lehet a legjobban beszerezni a szoptatás igénybevételéhez szükséges energiát. Ahogy a terhesség idején, most sem szükséges kettő helyett enni, de nagyobb a kalória igény. A keményítős zöldségek, gyümölcsök, például krumpli, édesburgonya, sütőtök, banán és főzőbanán, szemes gabonák könnyen hozzáférhető glükóz forrást jelentenek.

  Szükség van a fehérjékre (hús, hal, vagy komplettált növényi fehérjék), és zsírokra is, különösen  a könnyen emészthető közepes láncú zsírsavak (MCT-olaj, kókuszolaj), és a halakból származó Omega3-zsírsavak jönnek jól. 

  A vérképző elemekre is szükség van: rézre, cinkre, B-vitaminokra, többek közt folátra és az állati fedezetből szerezhető B12-re és főleg vasra. Ez a vérben az oxigént szállító hemoglobin alkotóeleme. Növényi forrásból tartalmazza többek közt a cékla, a spenót és más zöld leveles zöldségek, a bogyós gyümölcsök, mák. Állati eredetű ételekből hem vas formájában húst, belsőségeket, főleg máj ételeket, zúzát, lépet fogyasztva könnyen hasznosul. 

  Jódra magának a mellnek is óhaja van, ahogy minden más fontos szerv is igényli. A szelént, az enzimatikus folyamatokhoz szükséges magnéziumot is igényli. Ezért is a várandós multivitamint célszerű szülés után is folytatni.

   

  Egyik kedvenc tejszaporító ételem a borscs leves volt, amely az ásványi anyagban gazdag és folyadékpótló csontlé, a vasat adó marha vagy kacsahús, a nagyágyú cékla, és gyökérzöldségek, káposzta, a keményítőben gazdag krumpli és a tejserkengő hatású kapor szuperkombinációja. Már előre megrendeltem a családtól mindenórásan. De egy nagyvonalúan zöldfűszeres batátáért, egy gazdag húslevesért, vagy egy belsőséges raguért is hálás tud lenni a szervezet. 

  4. Tejszaporító ételek, italok, gyógynövények

  Nemcsak legenda, vannak ételek, italok, fűszerek, amelyek a tejtermelésre a prolaktin hormon, illetve azt azt segítő hormonok  serkentésével hatnak. Ezeket hívjuk  galaktogógoknak (görög eredetű kifejezés: a  a galacto előtag tejet, az agogos pedig áramlást jelent). Több ilyen gabona, étel, gyógynövény, fűszer ismert már, és vannak, amelyeknek a jó hatását lehet tapasztalni , de azt, hogy miként éri el, még kutatások nem igazolták. 

  Néhány, ami tejserkentőként ismert: 

  Gabonák

  Zab – sok egyéb dolgot is tud (itt részleteztem) Szívvédő polifenol vegyületeket tartalmaz, speciálisan például avenanthramide-okat, amelyek gátolni tudják az érelmeszesedésben szerepet játszó sejtek szaporodását. Javítja a vérzsír profilt, csökkenti az LDL koleszterin szintjét. Béta-glükán tartalmával az immunrendszer támogatásában is szerepe van. Akár kásaként, akár nagyágyú szoptatós golyóként tudja ösztönözni a tejüzemet. 

  Nálunk már mondhatni hagyománynak számított, hogy gyerekeink születése utáni napokban az édesapjuk készítette nekem (tuti szerepe van annak is, hogy szeretett embertől kapod). Nagyon egyszerű összetétele van: pirított zabpehely, kókuszzsír ( aki eheti: vaj), méz, vagy datolya, egyéb aszalt gyümölcsök; azaz szénhidrát-zsír-gabonafehérje.

  Árpa maláta – a tejserkentő alkoholmentes sörök titka többek közt a gabonafajta  keményítő-, B-vitamin-, élelmi rost-, többek közt béta-glükán tartalma, illetve egy poliszacharidja, amely serkenti a prolaktin kiválasztását. Lényegében nem a hozzáadott cukor, és karamell aroma az oka. Élesztő és gluténérzékenység esetén kerülendő.  

  Olajos magok

  Mák és szezámmag – mint kalciumforrás is fogyaszthatók. Napi néhány kanál mák-méz kombóról más többektől hallottam, hogy vér- és tejképzésben segítségükre volt.

  Gyümölcsök

  Sárgabarack, csipkebogyó, és a lédús gyömölcsök, amelyek hidratálnak is. 

  Zöldségek: 

  Hagymák: lilahagyma (csodás antioxidáns, pl kvercetin lelőhely), fokhagyma (serkentő, kórokozóölő, gyulladáscsökkentő illóanyagok)

  Zöld leveles zöldségek, mint például spenót, vagy csalán. Ez utóbbi vas-, kalcium-, K-vitamin- és folsav forrás, és nemcsak szaporítja a tejet, hanem tápanyag tartalmát is növeli. 

  Cékla – a vérképzést segíti és többek közt antociánt tartalmaz. Ez az oxidatív stresszel szemben véd, és például a káros UV-sugarakkal létrejött szabad gyökök ellen is. 

  Zöldfűszerek, csírák

  Kapor – A, B, E-vitamintartalma és ásványi anyagai miatt amúgy is ajánlatos lenne minél gyakrabban fűszerezni vele. Szélhajtó hatása miatt babos, és káposztás ételekhez nagyon jól jön szoptatás idején is. 

  Egyéb remek zöldfűszerek, mint csombor, bazsalikom, koriander is támogatni tudja a szoptatást. 

  Csírák és mikrozöldek – a növény fejlődéshez szükséges minden tápanyaggal és spirituálisan szólva nagy éleretővel rendelkező aprózöldek. Pompás ásványi anyag kiegészítések.

  Magfűszerek

  Édeskömény, illetve ánizs mag: a belőlük készült édeskés tea tejserkentő, szélhajtó, gyulladáscsökkentő. Kisbabák számára az anyatej emésztését segíti, a gázképződést gátolja, és segít felépíteni a bélflórát. Étvágytalan gyerekeknek is szokták ajánlani. Az édeskömény esetén valaha először kecskéknél tapasztalták a tejtermelés fokozódást, aztán tudatosan adták is a gazdák, hogy több sajtot készíthessenek. 

  Római kömény: A kömény család sarjai mind serkentik a tej mennyiségét, javítják az emésztést, enyhítik a puffadást. Kalciumot és B2 vitamint is tartalmaznak. Sokféle ételben, levesben, salátában helyük lehet. 

  Görögszéna: édeskés, szúrós illata karakteres jegyeket ad például az indiai curry-knek. Az anyatej serkentése mellett az emésztés könnyítésére is alkalmazzák, és tudja csökkenti a vércukor- és koleszterin-szintet. Terhesség alatt nem ajánlott nagy mennyiségben. 

  Gyökérfűszerek

  Gyömbér: sok mindent tud még a tejserkentés mellett. Görcsoldó, gyulladáscsökkentő, hányinger és köhögés ellen is bevethető, mikrobaellenes hatású. A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket is tartalmaz. 

  Gyógynövények:

  Máriatövis: májvédő hatású gyógyfűként  a leginkább ismert, de tejserkentő és rákmegelőző hatásáról is beszámoltak már. 

  Kecskeruta: gyomként terjedő gyógynövény, és ahogy az édesköménynél is, itt is elsőként a kecskék tejszaporulatában tapasztalták a hatását. Belsőleg segítség egyes emésztési zavarok kezeléséhez, valamint a mellékvesekéregre és a hasnyálmirigyre is jó hatással van. 

  A tejserkentő gyógynövény teák jó részében megtalálhatók az itt felsorolt gyógynövények, és ezek remekül, komplexen hatnak. Saját keveréket csak hozzáértő fitoterapeuta megkérdezésével szabad összeállítani. 

  5. Pihenés 

  A tejtermelés egy anyagcsere folyamat. A  mirigyek ugyan folyamatosan műszakban vannak, de a hajszoltság, kialvatlanság nincs jó hatással a termelésükre. Sokaknak esténként kevesebb (én néha úgy is éreztem, kifutott a készlet), és az éjjeli pihenés után reggel jóval több a teje. Ha sikerül napközben ledőlni rövidebb időkre, amikor a baba is standby-on van, akkor az esti rituálé is gyorsabb, könnyebb lesz. 

  Teljes értékű, rád szabott étrendet keresel szoptatás mellett? Hasfájós babád miatt bizonytalan vagy, mit ehetsz, mit nem? A baba mellett alig jutsz ki konyhába egy rizst feltenni? Időspóroló menütervező ötletekre van szükséged?  Étrendtanácsadásomon ezekben a kihívásokban is örömmel segítek. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

  Források:

  Pharmacological Overview of Galactogogues

  How to increase breast milk

  Increasing your breastmilk-supply

  Oral galactagogues (natural therapies or drugs) 

  Dénes Dóra

  Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

  Étrend tanácsadás

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

  @edespofablog

  Followers