fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Tudástár
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Baba verzió Családnak Ebéd Édesség Egyéb kategória Hozzátáplálás Leves Őszi recept Saláta Szoptatás barát Téli recept Tudatos táplálkozás Vacsora Várandós barát

    10 sláger sütőtökös recept kicsiknek -sósan és édesen is

    A zöldség adu ász, ami a hozzátáplálás idejétől sós és édes étekekben is remekel. Ötletek a krémlevestől a töltött sütőtökön át az őszi áldás tortácskáig. 

    A sütőtök igazi kincs a konyhában. A hozzátáplálásaink óta a legtöbbet variált zöldségünk. De olyankor is hálás voltam neki, amikor nem voltam kreatív és semmi ötletem nem volt vele, csak megsütöttem, megszórtam némi fűszerrel, tökmagolajjal, és máris felélénkült. Máskor meg fahéjjal, gyümölcsökkel édességként alakított. 

    Sosem várom igazából a sütőtök szezon kezdetét, mert az már jelzi, hogy a nyárból ősz lesz. De mégis olyankor érkezik naplemente színével, amikor az esték még kellemesen hűvösek, és a fények az egész évben a legszebbek. És jó, hogy tavaszig velünk van az overálos, kesztyűs, legszürkébb hónapokban. 

    A fajtái

    A narancsszínű buzogánynak mintegy 900 fajtája van, és ennek csak egy része ehető. A hazaiak közül a lapított gömb alakú, világosszürke héjú, narancssárga húsú Nagybobosi, a körte formájú, pézsmatöknek is nevezett kanadai fajta, és azon belül is az Orange, a Nectar és a Beja a leggyakoribbak. De egyre terjed az enyhén nyújtott gömb alakú Kiszombori sütőtök, és az élénk narancs, csepp alakú Hokkaido és Uchiki kuri is. 

    Évekkel korábban nem gondoltam volna, hogy az ételek készítésekor különösebb jelentősége van a fajtának, de például a legkisebbem nem mindegyiket szereti. Zsenge ízlése szerint nagy különbségek vannak ízben, állagban. 

    Miért egészséges? 

    Ami viszont az élettani hatásokat illeti, abban sokkal inkább egyeznek a különböző fajták.

    • Immuntámogató:  gazdag béta-karotinban és C-vitaminban, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség növeléséhez. A béta-karotin A-vitaminná alakul a szervezetben, ami tovább támogatja az immunfunkciókat.
    • Védi a szem és bőr egészségét: A-vitamin tartalma szem és bőrvédő. A C- és E-vitamin pedig antioxidáns hatású, csökkenti a nap okozta bőrkárosodásokat, és támogatja a kollagénképződést.
    • Az emésztés barátja:  magas rosttartalma segíti a jó emésztést és hosszabb teltségérzetet ad. A népi gyógyászat béltisztítóként és enyhe hashajtóként is használta.
    • Szívbarát: a benne található kálium és rost kombinációja szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában, a koleszterinszint csökkentésében. 
    • A belőle készült ételek a népi gyógyításban erősítő ételként is ismertek: vitaminjai, ásványi anyagai és magas szénhidrát és nyálkaanyag tartalma miatt  betegeknek, lábadozóknak, gyerekeknek szívesen készítették. L-triptofán és magnézium tartalmának köszönhetően a közérzet javításához is hozzá tud tenni.

    Mikortól kóstolhatják a picik? 

    Szerencsénk van, mert a hozzátáplálás kezdetétől. Akár az első kóstoló is lehet sütőtök, és onnantól egy egész gyerekkoron át próbálgathatjuk, mi mindent tud. 

    A sokoldalú képességeiből mutatok most néhányat, ahogyan nálunk szerepelni szokott.  

    1. Krémleves pirított májjal 

    Májjal ütős páros – a receptért katt!

    Sütőtök és máj: ütős páros. A májételeket meg kellett tanulnom ügyesen kombinálni, mert csak úgy, a két szép lebenyéért nem sok gyerek eszi. Hozzátáplálásaink idején tapasztaltam, hogy lilahagymán sülve pástétomként, vagy gyümölcsösen almával, gesztenyével megy a legjobban. Majd pedig az is kiderült, sütőtökkel is siker. Leginkább sütőtökkrémleves betéteként, simán csak kacsazsíron, hagymán sütve úgy, hogy a belseje kellően szaftos maradjon. 

    2. Töltött sütőtök 

    Gazdagon töltve – a receptért katt!

    A töltött sütőtök készségesen segíti azon szülői szándékot, hogy egy egyszerűen elkészíthető étel szépen nézzen ki. Ha keményítőben gazdag zöldséget választunk a hajó szerepére, mint a sütőtököt, akkor az elegendő szénhidrát forrást is jelent, és egy zöldséges vagy húsos szállítmánnyal, kiegészítő gabona nélkül is teljes értékű fogás lehet.  jó kis, tápláló egytálételt ad, ami úgy néz ki, mintha gasztromagazinból öltözne.

    Aki pedig húst nem szeretne beletölteni, annak hadd mutassam a vegán verziót.  

    3. Sütőtökös saláta 

    Frissen, rostosan – a receptért katt!

    Amikor a vitamin és színraktárak kezdenek kiürülni, jól jön a segítség. Ez a saláta egyszerre puha és ropogós, és gyerekeket vonzóan édeskés. Ízesítője a narancs, ami édeskés és savas is, a sütőtök és lilakáposzta is szereti. És bírja még a magokat, például tökmagot, szezámmagot, és a gránátalmát. 

    Nemrég, egy öko klubban tartott előadásomra egy hasonló salátát készítettem a résztvevőknek, annyi kiegészítéssel, hogy fetával is megszórhatták. Így már jóformán egy főétel lesz belőle, fehérjével, rostokkal, keményítővel, zsiradékkal. 

    4. Húsgolyók sütőtökös paradicsomszósszal 

    Húsgolyóval, paradicsommal – a receptért katt!

    Ezzel lehetetlen nem sikert aratni. A húsgolyó az egyik nagy gyerek kedvenc, és a paradicsomszósz édeskésen, de cukormentesen, még több rosttal dúsítja az ételt: winwin. 

    5. Indiai stílusú vöröslencse főzelék 

    Vöröslencsével krémesen -a receptért katt!

    A sütőtök, mint az egyik legjobb kezdő zöldség babakorban, és a vöröslencse, mint egy könnyen emészthető hüvelyes, kézenfekvő párt alkot. Babakorban a főzés előtt érdemes egy éjszakán át áztatni, hogy még könnyebben lehessen hasznosítani. A kicsik számára egy kis gyömbérrel, paradicsommal, fahéjjal ízesíthetjük. Később már bátrabban cifrázható markánsabb fűszerekkel. 

    6. Narancsos sütőtökkrém 

    Sült halhoz remek -a receptért katt!

    Sült halhoz készítetemlegszívesebben a narancsos sütőtök krémet. Sűrű napokon, amikor fél óra van az ebéd elkészítésére, különösen jól jön. A lazacot kiváltképp szereti, de a tenger gyümölcseit vagy fehér húsú halfiléket is szépen kíséri. 

    7. Édes reggeliként: lágy és ropogós együtt

    Kreatív reggeliként – a receptért katt!

    Sok gyereknél lehetetlen, hogy a lencsét édes ételben elfogadják, mert a kezdetektől fogva levesként, vagy főzelékként kóstolják.  Az egyik kísérletem pont az volt, hogy a gyerekeim babakorában édes és sós ételekbe is belekombináltam, így természetesnek vették, hogy lehet így is, úgy is. Ez most édes, nagyon jól variálható, és rostdús napindító abban az időben, amikor a kevert állagokat a gyerkőc már elfogadja.

    8. Sütőtök kenyér szezámmaggal 

    Édes napindító -a receptért katt!

    Időnként rendszeres visszatérő, mint reggeli: magkrémmel és/vagy joghurttal és gyümölccsel kiegészíthető. Remek, teljes értékű napindító. A rohamtempójú reggelekre készülve előre megsütöm, szeletelem és lefagyasztom, hogy csak elő kelljen venni néhány szeletet, és gyorsan köríteni. 

    9. Uzsonnaként: vaníliás mandulás sütőtökkrém

    Vaníliával, mandulával – a receptért katt!

    Bármikor támadhat a vágy édes uzsonnára. Olyankor a sült sütőtök édes, ám cukormentes kínálatot nyújt. Szereti a vaníliát, és a mandulát, főként pirítva. Így alakul ez a nagyon egyszerű krém. Nálunk almaszeletre kenve szerették a legjobban, de többen, akik elkészítették a receptet, úgy jeleztek vissza, hogy pirítóssal kívánták a gyerekeik.

    10. Céklás birsalmás tortácska 

    Cukormentes tortácska – a receptért katt!

    Az ősz-tél több nagyágyúja is egyesül egy pici tart formában: sült cékla, sütőtök, birsalma és gránátalma. Remek ásványi anyag pótlás azokban az időkben, amikor az immunrendszer rendszeres ostrom alatt van.

    Nehezen megy, hogy gyermeked megszeresse a zöldségeket? Komplex megoldást kínálok a táplálkozási tanácsadásomon!

    • A játékos étrendbővítés örömet hozhat a szülőnek, gyermeknek 
    • Jól variálható receptekkel segítek, speciális igényekre szabva is 
    • Bemutatom a menü tervező koncepciómat, amellyel könnyebb változatos étrendet kialakítani 

    Természetgyógyászként és táplálkozás tanácsadóként alapossággal, holisztikus szemlélettel kísérlek a megoldás felé. Gyakorlatias tanácsokkal, beszerzési és főzési tippekkel átfogó támogatást nyújtok. Keress bizalommal!

     tanacsadas@edespofa.hu 

    Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers