
Amióta nyári szünet van, a napjaim jó része a konyhában telik. Tudom, nem vagyok egyedül. Ezért mutatom a legfőbb trükkömet, amellyel ezt rövidíteni lehet.
Átlagos napunk a nyári időszámítás szerint:
7:15 – Éhes vagyok. Mikor lesz kész a reggeli?
9:10 – Kaphatunk uzsonnát?
10:45 – Mikor indulunk a játszótérre? Hozol valami gyümölcsöt?
12:00 – Mi az ebéd? Készen van?
14:30 – Uzsonnázhatunk? Valami édességet szeretnénk. Léégyszi, gyümölcsszeleeet.
15:15 – Mikor indulunk az úszásra? Hozol valamit az utánra?
17:05 – Éhes vagyok. Mit hoztál enni?
18:30 – Vacsorázunk?
Bár all inclusive konyhás néninek tűnök a szünidőben, valójában nemcsak erre szerződtem. Vállalkozóként otthon dolgozom, szóval a teljes nap egy téboly lenne, ha nem próbálnám minél hatékonyabban beosztani az időt. Muszáj, hogy másra is jusson, mint a gyerekek tápláltsági állapotának minél minőségibb rendezésére. Anyatársakkal is beszélgetve, és a táplálkozási tanácsadásomon felvetődő kérdések alapján ez a probléma konstans, ez ihlette ezt a gyűjtést.
A legfőbb időspóroló trükköm, hogy olyan, jolly joker fogásokban gondolkozom, amelyekből nagyobb adagot tudok készíteni, és a maradékokat könnyű átalakítani. Így egy ételből két vagy több étkezésre is tudok újat villantani belátható időn belül. Akár következő ebédhez, akár reggelihez, vacsorához.
5 jolly joker következik
Húsleves
Amikor válogatós gyerekek szüleivel dolgozom az étrendjük bővítésén, több esetben kiderül, a gyerekük szívesen eszik húslevest. Ennek mindig örülök, mert az remek alap, sokféleképp variálható, és a maradék más ételekhez is felhasználható.
- A maradékot másnap ramenné, vagy más, ázsiai stílusú, leves egytálétellé tudom dúsítani fűszerekkel, plusz zöldségekkel, és rizs vagy üvegtésztával.
- A levesből készíthetünk másnap rizottót, vagy más húsos, zöldséges egytálételt. A nyári terményekből a zöldborsó vagy zöld hüvelyű zöldbab remekül illik bele.
- A levet fel tudom használni főzelék készítéshez. A tök vagy zöldbab teltebb, mélyebb ízeket tud kihozni magából, ha alaplével készül.
- Kész húsleves alapon egyszerűbbek és finomabbak a következő krémlevesek: cukkini, sóska, spárga, sárgarépa, brokkoli, karfiol (ami épp kapható ezidőtájt), zeller, karalábé, zöldborsó, lencse
- A benne főtt zöldségekből tudok szendvicskrémet vagy mártogatóst készíteni másnap reggelire. Például a főtt sárgarépát, zellert főtt csicseriborsóval elegyítve hummuszhoz is tudom használni. Máris érdekesebb és gazdagabb lesz, és megvan mindenestül 10 perc alatt.
- A bent főtt zöldségek gazpacho sűrítői lehetnek.
Pörkölt vagy más, húsos ragu
Az alap pörköltbe is szoktam pl sárgarépát, zellert tenni. De másnap még tovább érzékenyíthető a zöldség toleranciája, és variálható más ételek irányába is.
- Kellel, kínai kellel, mángoddal, vagy spenóttal gazdagabb ragut ad.
- A gomba is szeretett kiegészítője.
- A gyerekeim szeretik úgy is, ha cukkinivel, kukoricával dúsítom.
- A pörkölteket levessé is fel lehet húzni, zöldségekkel gazdagon.
- Készíthető belőle valamiféle curry variáció. Ez az egyik kedvenc pörkölt újrahasznosítási módunk. A szomszédunk néha meg is jegyzi, hogy egzotikus utazásokat tud mellettünk átélni.
- Visszatérve a magyar hagyományokhoz, a maradékból készülhet melegszendvicském is.
- A maradék pörkölt töltött tészták, vagy a jó öreg hortobágyi palacsinta töltelékeként is felhasználható. A hortobágyi nagy előnye, szereti a saláta kiegészítést, és annyira kiadós, hogy utána pár óráig nem tapasztaljuk, hogy a kicsinyek megint az éhhalál torkába sodródtak. Ja, és a palacsinták elkészítéséhez a gyerekek segítségére mindenképp szükség lesz. Addig sem akarják a telefonunkat megszerezni.
Tipp
Szeretnéd apró trükkökkel változatosabbá tenni a családi menüt? Íme 5 bevált tipp tőlem.
Bolognai ragu
A nagy klasszikus, amit nem lehet elégszer csépelni. Könnyen fagyasztható, így a tovább alakítását nem kell a következő napra tervezni. A megcsúszós napokon is elő lehet venni a jégről, és ezeket ügyeskedni belőle:
- Rakott és sült ételek – például rakott karfiol vagy tök szósza lehet. A párolt zöldséget bolognai szósszal és zöldfűszerekket rétegethetjük. A tök még egyszerűbb, az nyersen is kerülhet a sütőbe. Egy besamel vagy más szimpatikus, krémesítő szósz jól jön még hozzá.
- Töltött zöldségek – paprikába, cukkini hajóba, patisszonba, paradicsomba, vagy akár gombafejekbe is tölthetjük a ragut. Vannak gyerekek, akiknek a rásülő sajt a legfőbb vonzóerő ezekben. Használhatunk kemény sajtokat, vagy lágyabb kecskesajtot is.
- Rakott tészta vagy lasagne az előbbi elkészítés szerint.
- Krumplis lepény – főtt krumpli szeleteket rétegezhetünk egy sütőtálban maradék szósszal, és pl vékony karikákra vágott cukkinivel kiegészítve, és egy kis tejjel, vagy növényi tejjel elhabart tojással meglocsolva a sütőben egységgé kovácsolhatjuk. Ha kihűl, szépen szeletelhető.
- Frittata vagy omlett – az előzőhöz hasonlóan a bolognai ragut zöldségekkel dúsíthatjuk, pl spenóttal, vagy mángolddal, tökkel, kápia paprikával, de lehet lencsével, borsóval is. Tojással összekeverve omlettet vagy frittatát süthetünk.
- Tortilla, wrap – a ragut tölthetjük tortilla lapokba zöldségekkel, pl reszelt sárgarépával, vagy karalábéval, paradicsommal, paprikával, megpakolva. Például mexikói stílusban a darált húsos ragut kukoricával, babbal, kápia paprikával gazdagíthatjuk. Összetekerve, vagy összehajtogatva készen is. De kontakt grillben kicsit átsütve még jobban remekel reggelire, vagy vacsorára.
- Ázsiai tekercs – a tortillához hasonlóan a maradék szószt zöldségek társaságában rizslapokba batyuzhatjuk. A változatosság kedvéért átfűszerezhetjük a szószt (pl gyömbér, kurkuma, thai fűszerkeverék, vagy kínai ötfűszer) és készíthetünk mellé egy szójaszószos szezámolajos mártókát.
- Stir fry – gyakori újrahasznosítási módom, hogy ázsiai stílusban, pirított zöldségekkel (sárgarépa, cukkini, kínai kel, bok choi, vagy ha tudok szerezni, brokkoli is jöhet ) éltetem újra a bolognai szószt. Üvegtésztával, vagy rizstésztával köríthető.
Tepsis csirke vagy kacsahús vegyes sült zöldségekkel
A zöldségágyon sült húsnak nagy híve vagyok, mert megosztják egymással az ízeiket, és mert a két fő tábor, a zöldségkeverék és a hús is remekül újrahasznosítható az első fogyasztás után. A sárgarépa, zeller, krumpli, karalábé, batáta, karfiol is jól meg tud ágyazni a sülni készülő húsnak. Aztán mindezek tovább alakíthatók:
- A sült hús maradékát másnap hússalátában, tésztasalátában éltethetjük újra.
- Tortilla töltelékében, vagy húsos melegszendvics krémjében találhat újra utat a gyerekekhez
- Tépett húsként szószos ételekben is újjáéledhet, például paradicsomos tésztaszószban
- Buddha-tál készítéskor mint fehérje forrás remekül kéznél lehet.
- A sült zöldség is felhasználható Buddha-tálhoz
- Maradék sült zöldség alapon süthetünk reggelire tócsnit, lepényt, vagy amerikai palacsintát
- Készíthetünk zöldséges szendvicskrémet vagy mártogatóst
- Főtt rizzsel, hajdinával, vagy kölessel keverve zöldségfasírtként fejezhetik be pályafutásukat.
Lecsó
Egy nagyobb mennyiségű paprika csumázás, paradicsom aprítás annyival meg tudja hálálni a törődést, hogy a lecsó maradéka többféleképp is átalakítható, hogy egyetlen kanál se vesszen kárba.
- Tésztaszósz – A maradék lecsó pürésítve, átfűszerezve, spenóttal, lencsével, vagy más zöldséggel remek tésztaszószt ad. Tejszínnel vagy növényi tejszínnel dúsítva még gazdagabb egytálétellé alakul.
- Shakshuka, azaz tojással sült közel-keleti lecsó – szeretett izraeli reggeli, ami többféleképp is gazdagítható, hogy komplett főétel legyen. A maradékot arabos fűszerkeverékkel bolondítva sütőbe is tehető serpenyőbe, vagy lapos, széles sütőtálba kanalazzuk, beleütünk annyi tojást, ahány kosztosnak készítjük, és sütőben összesütjük. Jól szervül benne egy kis spenót, vagy hogy még tartalmasabb legyen: csicseriborsó, vagy lencse. Mellé friss kenyér, vagy főtt köles, kuszkusz is lehet a köret.
- Lecsós pásztorpite (shepherd’s pie) – Üveg, vagy kerámiatál alján eloszlatjuk a lecsó maradékát, esetleg apróra darabolt maradék hússal tuningolva , és a tetejére simítunk főtt vagy pürésített krumplit, esetleg karfiolos, vagy sárgarépás krumplipürét. A sütőben kitűnően összesül.
- Töltött pita – humusszal megkent, pirított pitába halmozhatjuk a maradék lecsót. Friss salátával, hagymával, kecskesajttal is gazdagítható.
- Gabonaalapú egytál kölessel, bulgurral, rizzsel, vagy szemes zabbal- tartalmasabb reggeli, vagy vacsora lehet így belőle. Szereti a saláta körítést.
- Ízes nyári leves – A lecsót pürésítve, hígítva használhatjuk, nyári zöldséglevesek ízesítő tartalmaként. Szereti a sárgarépát, zellert, karalábét, tököt, babot, lencsét.
- Chilis bab jellegű egytálétel – főtt babbal, kukoricával újrarottyantva, fokhagymával, korianderrel megilletve mexikói ihletésű fogást kapunk. Tortillacsipsszel az igazi.
- Szendvicskrém – a lecsó maradéka sült padlizsánnal, vagy főtt csicseriborsóval, friss zöldfűszerekkel összeturmixolva kiválóan simul egy kirándulós uzsonnába.
- Pirítós vagy bruschetta feltét – a maradék lecsót lepürésítve friss bazsalikommal, olajbogyóval, olívaolajjal gazdagíthatjuk, így egy mediterrán hangulatú reggelit vagy vacsorát ad.
Hogyan lehet egy változatos, egészséges étrend könnyen megvalósítható? Szükséged lenne átlátható, betartható útmutatásra?
Keress bizalommal táplálkozási tanácsadásomon!
- Ha kérdéseid vannak a hozzátáplálásról, vagy arról, hogyan lehetne megszerettetni a gyermekeddel az egészséges ételeket
- Ha saját egészségügyi kihívásaidból keresed a kiutat
- Ha nehézséget jelent a főzés minden más feladatod mellett
Természetgyógyászként és táplálkozási tanácsadóként figyelemmel, alapossággal, holisztikus szemlélettel kísérlek a megoldás felé. Gyakorlatias tanácsokkal, beszerzési és főzési tippekkel, saját, bevált receptekkel is átfogó támogatást nyújtok.
























