fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Tudástár
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Egyéb kategória Falatkás hozzátáplálás (BLW) Hozzátáplálás Hozzátáplálási tippek Hozzátáplálási tippek Leves NégyévszakosTudatos táplálkozás

    Hozzátáplálás: ennyi minden készíthető húslevesből a babának – VIDEÓVAL

    A krémlevesektől a lencsés egytálételen át a fasirtokig és sós palacsintákig szárnyaló kreativitásnak ad teret egy szimpla húsleves. Videóval. 

    A Lilu szépségnaplója Youtube-sorozat vendége voltam, és témánk a hozzátáplálás volt. A műsorhoz tartozik egy podcast, amelyben hosszabban lehet fejtegetni a gondolatokat, és egy videó, ami rövidebb és aktívabb. A podcastban beszélgettünk a pürés, és falatkás iskoláról, a hozzátáplálási ajánlások változásairól, arról, hogyan őrizhetjük meg a gyerekek kezdeti kísérlehető, kóstolgató kíváncsiságát, és persze a cukor témája is szóba került. A videóban  pedig az egyik legjobb hozzátáplálós ételt készítettünk Liluval, ami tápláló és kiválóan variálható: egy húslevest. Beszéltünk arról, milyen fűszerek, zöldségek, húsok kerülhetnek bele, mi miért jó, hogyan tehetjük finomabbá. 

    A magyar konyha levesekben otthon van, de a vasárnap déli harangszóra gyöngyöző tyúkhúslevesen kívül a hétköznapok is szólhatnak a levesekről évszakoknak és igényeknek megfelelően. Családra szabható,  praktikus műfaj, a babák hozzátáplálásának fontos résztvevője lehet. 

    Gyógyerős, tápláló

    A csontos alaplevek jó élettani hatásáról már korábban is írtam. Itt arról, hogy amint az anyatejben található zsírok, úgy később az állati zsírok is segítik az izom- és csontépítést, emellett értékes vitaminokat tartalmaznak, úgy, mint az A-, D-, K2-vitamin, amelyek többek közt fehérjék és ásványi anyagok felszívódásában játszanak szerepet. A csontokból a főzés során egy sor csodaszer oldódik ki, úgy, mint kalcium, magnézium, foszfor, kálium, és persze a szövetek kollagéntartalmából is bőven jut a levesbe. Jó hatással van az emésztésre, jó bőrnek, az ízületeknek, a hajnak, körömnek. A csontos alaplevek a hozzátáplálás kezdetétől is adhatók a babáknak. 

    Ebben a posztban a gyógyerős csontlevek főzéséhez, zöldségeléséhez, fűszerezéséhez adtam ötleteket. 

    Csontlé kisokos

    A leveszöldségek haszna

    A hagyományos leveszöldségek, mint sárgarépa, zeller, karalábé, vöröshagyma, fokhagyma paradicsom nemcsak az ízeiket adják át a lének, hanem hatóanyagaikat is.

    A gyökerek tápanyagok raktárai, a bennük lévő karotinoidoknak, flavonoidoknak antioxidáns hatása van.  A paradicsom likopinja és a sárgarépa béta karotinja a hevítés hatására jobban hasznosíthatóvá válik a számunkra. Más zöldségekből – például a hagymafékékből – szintén beúszó glikozidok pedig (olyan vegyületek, amelyek egy vagy több cukormolekulából és egy nem cukor jellegű molekulából állnak) az ásványi anyagok felszívódását segítik elő, a légúti irritációkat nyugtatják, fokozzák a bélműködést, étvágyat. 

    A fűszerek így fokozzák a jó hatást

    A legjobb fűszerek közé tartoznak például a szemes bors: a benne található piperin ásványi anyagok, nyomelemek felszívódását segíti. Egy kis darab gyömbér sem csak ízesít, hanem gyulladáscsökkentő hatása is a lébe úszik. Jól jön még a borókabogyó és a szerecsendióvirág is. A marha csontlé szereti a csillagánizst, ha pedig a szárnyas levet szeretnénk bolondítani, a zöld kardamom illatossá teszi. 

    Ha babák számára készül a leves, a gyömbér, vagy borókabogyó, babérlevél és/vagy zöldfűszerek, pl citromfű, lestyán, petrezselyem az alaplében használhatók. A levet színezheti és ízesítheti a sáfrányos szeklice. Ezekből egy kisebb válogatás kerülhet a lébe.

    Egy csipet só fontos eleme a levesnek, ez segít hozzá az aminosavakon alapuló umami ízhez. 

    Tipp

    Csont vagy húslevest a legjobb nagyobb adagban főzni, és adagonként eltenni, például fagyasztani. Sokféle étel készülhet egy levesből a kisbabáknak, ami így nem követel rengeteg időt az amúgy is szűkre szabott napi darálóban. 

    Milyen ételeket készíthetünk könnyedén húslevesből?

    Lehet csak a levet kortyolgatni

    Érdemes kihasználni az időt, amikor a gyermek még annyira zsenge és ártatlan, hogy nemcsak édes leveket hajlandó inni. A levesek tápláló üdítők is, és a víz és babaitalok mellett időnként a változatosság örömét hozzák. Az ivás is remekül gyakorolható velük. 

    Krémleveseket, főzelékeket

    A levesben főtt zöldségek leturmixolva kiváló sűrítői, az alaplevek ízesítői a krémleveseknek, főzelékeknek. Egy tökfőzelék, egy zöldbabfőzelék, egy brokkoli, cukkini vagy karfiolkrémleves, egy spenótfőzelék, sárgaborsó, lencse, bab is felvidul ebben a társulatban. A levesben főtt hús lehet feltét, vagy a krémleves gyöngye. 

    Egytálételeket

    Ha a levesben főtt zöldségeket, húst kivesszük, apróbbra darabolhatjuk, közben a levest extra krumplival és áztatott babbal vagy lencsével újra feltesszük főni, akkor remek, sűrű egytálétel lesz belőle. A végén visszakeverhetjük az aprított zöldségeket. A babáknak első körben a vöröslencse az ideális, akár a 7-8. Hónaptól, később a zöld vagy barnalencse, a mungóbab, és a hagyományosabb babfélék is érkezhetnek. Fűszerei lehetnek például babérlevél, citromfű, szurokfű (oregánó), édesköménymag, pici kakukkfű. 

    Lencsefélék helyett a karfiol, brokkoli, kelbimbó, kelkáposzta is egytálasíthatja a levest. A zöldbab egy kis újhagymával, citromfűvel, majorannával, a zöld hüvelyű változat még izgalmasabb egy árnyalatni mentával tartalmasít. Krumpli helyett, mellett a batáta is számíthat a sikerre. 

    Rizseshúsokat

    A rizseshús sokkal több, mint pörkölt alap-paprika-hús-rizs, ez egy zöldségeket gazdagon bíró projekt. A levesben főtt zöldségeket aprítva majd a legvégén visszaengedhetjük, miután a rizs az alaplében megpuhult. Imádja a leves zöldségeket, a fehérrépát, sárgarépát, zellert, a hozzáadott zöldborsót, de jóban van a karfiollal, brokkolival, kelbimbóval is. A 10-11. hónaptól keverhető bele spenót, mángold, de korábban más zöld levelek, például fejes saláta, madársaláta is. Egy céklás változat is izgalmas a 11. hónap után. 

    A húst ki lehet egészíteni egy kis belsőséggel is, például csirke vagy kacsaszívvel, zúzával, májjal. A rizseshús otthonos ízei, hangulata adja, hogy az idegenkedők is jobban fogadják. 

    A rizseshús mintájára más gabonás egytálakat

    A gluténosok közül a bulgur, árpa a remek, roppanós állagával, a kuszkusz pedig a végtelen egyszerűségével helyettesítheti a rizst. Csak le kell önteni forró levessel, és 3 perc alatt megszívja magát. A gluténmentesek közül a köles, hajdina, quinoa is remekel a gabonás egytálakban.

    A rizseshúsból fasírtot

    A rizseshús összetett ízvilágához és értékeihez méltatlan, hogy mennyire nehéz eközben fotogénné tenni. Ha nem sikerült szépre, akkor még mindig remek gombócokat, fasírtokat lehet belőle formázni és sütőben kisütni. Ahhoz, hogy összeálljon, nagy valószínűséggel tojás sárgájára szükség lesz. Ez már a hozzátáplálás kezdeti hónapjaiban bevezethető (az érvényben lévő ajánlás szerint nem szükséges a fehérjétől szétválasztani, hanem együtt is kóstoltatható az allergének esetében megszokott fokozatos bevezetéssel). Ha a tojást ki kell hagyni, akkor egy kis plusz liszttel a massza még jobban összeáll. A legkisebbeknek a leves zöldségeit, húsát a legjobb turmixolni. Az apró, darabos elemeket tartalmazó fasírtok később, a gyakorlattól függően a 9-10. hónap után szerencsésebbek. 

    Tócsnikat, zöldséges palacsintákat 

    A levesben főtt zöldségekből egyszerű lepények, palacsinták készülhetnek. Azoknak a babáknak, akik az állagok keveredésében még nem szereztek rutint, a levesben főtt zöldségeket jobb turmixolni, mint darabolni. Ezután fűszerezhetjük például szárított bazsalikommal, pici snidlinggel vagy medvehagymával, majd zabpehellyel vagy rizs, hajdina vagy kölespehellyel, vagy egy választott liszttel (búzaliszt vagy gluténmentes lisztek: például kölesliszt, hajdinaliszt, rizsliszt) elkeverve, kis pihentetés után serpenyőben kisüthetjük. 

    Bizonytalan vagy a hozzátáplálásban? Különleges étrendi igényeitekkel zsonglőrködsz és az időhiány mindig nyerésre áll?  Válogatós lánglelkűvel küzdesz? Étrendtanácsadásomon ezekben a kihívásokban is örömmel segítek. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers