fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Tudástár
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Baba verzió Betét-feltét Családnak Ebéd Egészséges ital Egyéb kategória Immuntámogató Nyári recept Partifalatok Rostban gazdag Tudatos táplálkozásVitamindús

    Egészségeset olcsóbban! – Strandételek helyett házi piknik tippek

    Spórolhatunk, és a csalódást is elkerülhetjük, ha a strandkaják helyett házit viszünk. Komplett menüt lehet összerakni néhány hozott összetevőből. Piknik tippek. 

    Apukám paprikás csirkével és zöldségkörettel készült az unokáinak, amikor a Bánki-tóhoz indultunk. De egy múzeum látogatás alkalmával sem mulaszt el pulykafasírtot készíteni. Nyár elején pedig a barátnőm lepett meg minket olyan komplex kitelepüléssel a Balaton parton, hogy még porcelán tányérokat is hozott.  Hozzájuk képest kisbojtár vagyok a strandebédnek szánt fasírtjaimmal, lepényeimmel, kevert sütikkel. De azért a hétköznapi megvalósításnál maradva igyekszem jó tippeket adni. 

    Egy gyros tál idén nyáron átlagosan 2200-3000 forintba kerül, a sült halakért 10 dekánként 4-600 forintot hagyhatunk ott, a hamburgerekért 2-3000 forintot. Ez még nem is annyira fényűző, de aztán láttam, egy kedvelt balatoni menüző helyünkön nyár elején 4000, majd a főszezonra 4500 forint lett egy leves-főétel, és hogy a Tisza-tónál a töltött óriáspalacsinta 2890 forint. Egy. Töltött. Palacsinta. 

    Aki speciális diétát követ (mint én is), vagy csak szeretne minőségi ételt adni a gyerekeinek akkor is, amikor szabadságon van, már szerezhetett rutint a csomagolásban. De valószínűleg az elszálló árak még nagyobb tábora lesz a piknikezőknek. 

    Komplett menüt lehet összeállítani olyan egyszerű összetevőkből mint:

    • zöldségfasírt, ami hűtés nélkül is eláll + sült vagy párolt gyökerek + rizs vagy más gabona. 
    • Zöldséges tócsni + zöldségpüré
    • Zöldséges pite, quiche ( nem romlandóan, tojásmentesen)
    • Falafel + humusz + paradicsom + pita 
    • Sárgadinnye + füstölt sonka, ha előétel nélkül túl nagy az úszás kalóriavesztesége
    • Tépett sült hús némi szósszal + kevert saláta+ főtt vagy sült krumpli (a gyros tál mostohagyermeke)
    • A hagyományok kedvéért rántott hús + hasábra vágott zöldségek, vagy sült zöldségek
    • Rántott hús + hidegen is remek zöldségpüré, vagy ecetes, lilahagymás krumplisaláta 
    • Húsos-zöldséges fasírt + lencsesaláta ribizlivel (azt nem szabad összekeverni a salátával, csak a helyszínen hozzáadni, mert pillanatok alatt erjedésnek indítja a zöldségeket)
    • Tésztasaláta vagy rizs/hajdinasaláta, benne sok zöldséggel tejtermék nélkül inkább vigaigrette-tel, olívaolajjal, magokkal 
    • Mini grillkolbászok + paradicsom, paprika, uborka vagy kevert saláta igény szerint + lepény vagy pita
    • Tortilla lapba tekert grillkolbász apróra vágva salátával is megtömködve 
    • Házi gnocchi pesztóval, magokkal
    • Hideg gazpacho (kicsit sűrűbbre készítve szállítható üvegben, dobozban) + kenyér vagy gabona
    • Tortilla szendvicsek vagy bármilyen más szendvics + friss zöldségek, gyümölcsök 
    • Ha a gyerekeknek sült krumplizhatnékjuk van, akkor ha csak azt veszünk, és bármilyen otthonról hozott salátával, fasírttal ki lehet egészíteni.
    • Gyümölcsös smoothie-k zabpehellyel, magokkal (bár úgyis fagyizni akarnak inkább)
    • Zabkása hidegen, nyári gyümölcsökkel, magokkal (mennyire jó azt vizes fürdőruhában, strandlabdázás után enni) 

    Létezik ugye kapszulakollekció azokkal az alap ruhadarabokkal, amelyekből a legtöbb élelszerű helyzetet fedezni lehet a kutyasétáltatásól az irodai meetingig. Akkor létezhet kapszula piknik is azokkal, szabadtéren is praktikus alap összetevőkkel, amelyekből könnyen összerakható egy strandebéd. Ezek hasonlóak, mint a kisgyerekes utazásokra készíthető útravalók (itt írtam róluk). 

    Fasírtok, gombócok, falafel és társai 

    Szerethető formátum, praktikus, kézzel ehető, a kicsiknek is könnyű csipegetni. Lehet darált hússal és reszelt zöldségekkel, gabonával gombócolás, és akkor önmagában is laktatóbb lesz. Lehet vegán módon is komplett fehérjeforrás, ha például vöröslencsével vagy babbal és rizzsel, kölessel, már szererett gabonával gyúrjuk össze. Nálunk a húsos verziók közül a halfasírt, nyúlfasírt megy leginkább, és ezek hűtés nélkül is kibírnak órákat. A zöldségesek még inkább bírják a gyűrődést. Például egy diós sajtos spenótos fasírtból, céklás falafelből, törökmogyorós hajdinafasírtból, áfonyás gombafasírtból, brokkolis quinoa fasírtból, céklafasírtból jó eséllyel nem marad estig. 

    Tócsnifélék 

    A fasírtok unokatestvére. Hús mellé, mártogatóssal, zöldséggel együtt komplett fogás. Például zeller tócsni, vagy trikolor tócsni

    Tépett csirke, falatokra vágott sült hús 

    A fasírtnál egyszerűbb és időkímélőbb lesütni például egy kis pulykaszárnyat, vagy bármilyen kacsa alkatrészt, és szeletekre, vagy falatokra vágva dobozolni. Időnként tépett csirkehúst készítünk, ami egy kis szósszal nem olyan száraz. Kenyérrel, lepénnyel, friss zöldségekkel is ehető. No meg kovászos uborkával. 

    Tipp

    Ha inni édeset akarnak, akkor a gyümölcsleveket inkább higítsuk.  Töményen koncentrált a fruktóz tartalmuk, és nem is oltják úgy a szomjat. Vagy saját készítésű gyümölcsteák, gyümölcsvizek is töltődhetnek a kulacsokba. 



    Mártogatósok

    Nem mindenkinek fontos a kenőanyag, nálunk elengedhetetlen, hogy húsok, vagy zöldségfasírtok, vagy tócsnik és a gabonák, vagy kenyérfélék közt hidat verjen. Egy zöld vagy vöröslencsés humusz, egy padlizsánkrém, vagy diós céklakrém  egy törökmogyorós sárgarépa mártogatós bírja a standolást. 

    Lepénykenyerek, tortillák 

    Ha házi kenyeret sütünk, akkor a lapos formákra törekszünk, hogy ne foglaljanak sok helyet, és tölthetők, tekerhetők, vagy tépkedésre, tunkolásra alkalmasak legyenek. Személyes mániám, hogy próbálok a tésztába is reszelt zöldséget sütni. Akinek gluténmentesen kell megoldania, például a sárgarépás vagy cukkinis lepényke, vagy egy szimpla blini is praktikus lehet. 

    Nyers zöldségek hasábra vágva

    A napi rost és ásványi anyag a strandon is pipa, ha egy kis nyers sárgarépa, uborka, karalábé, paprika, esetleg cékla lapul a hűtőtáska rejtett zugában.  Lehet velük mártogatni, fasírtok, tócsnik mellett ropogtatni. 

    Köretek, gabonás saláták

    A nyers zöldségek + kenyerek helyett a saláta és a köret között járó kevermények lehetnek a helytakarékos átmenet. Például ezek a lencsések, babosak tartalmasak, és bírják a szállítást. A rizses, hajdinás mixek is jól jönnek, például egy mentás cukkinis zöldborsós quinoa. Hússal vagy fasírttal kiegészítve teljes a menü.

    Gyümölcsök 

    A nyár ajándékai.  Korábbi posztomban írtam, mennyire jól hasznosuló folyadék források, és a gyerekek hidratálásának szerethető elemei, de főleg a dinnyék azért előkészületet igényelnek, meg azt sem viselik jól, ha felmelegszenek. A barackok, szilva, cseresznye, meggy egyszerűbb ilyen szempontból.

    Tipp

    Ha babával standolunk, a hozzátáplálás idején is könnyű gondoskodni róluk. Falatkás babának a fasírt, lepény, és sült vagy párolt zöldség kézreáll, a pürés kicsiknek néhány ötlet: a batátás vöröslencse pürét, mentás paradicsomos répapürétvöröslencsés, sült hagymás padlizsánt, rozmaringos cukkinis körte pürét, sültkarfiol pürét könnyű szállítani.

    Hogyan tudnád jobban megszeretni és változatossabban elkészíteni a zöldségeket? Hogyan tudnád elérni, hogy a családod is értékelje? Hogyan tudnád azt a kevés idődet beosztani a kitalálásra, beszerzésre, főzésre?  Étrendtanácsadásomon örömmel segítek. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers